Overleef de hitte: 10 tips om de zomer door te komen

Overleef jij de volgende hittegolf? Zoals het er naar uit ziet krijgen we binnenkort met iets dergelijks te maken. Als we specialisten mogen geloven, stevenen we af op de warmste zomer sinds 1976. Enig weet over omgaan met deze hitte is dan ook noodzakelijk. Vooral jonge kinderen en ouderen moeten opletten in deze hitte, een zonnesteek is nooit ver weg.

Algemene tips tegen de hitte

Drink water

Drink minstens drie liter water per dag, ook als je geen dorst hebt! Probeer de hele dag door water te drinken en niet op gefixeerde momenten zoals een maaltijd. Vermijd overmatig gebruik van alcohol omdat deze het lichaam uitdroogt. Als u vindt dat u minder naar het toilet gaat dan normaal, moet u dringend meer water beginnen drinken.

Geen warme dranken of alcohol

Drink geen koffie of thee, warme dranken in het algemeen. Vermijdt ook het drinken van alcohol, wat uitdrogend werkt.

Chill

Doe het rustig aan, vooral tussen 11u en 16u wanneer de zon het sterkste is. Sporten doe je beter vroeg in de ochtend.

Tips binnenshuis

Hou de warmte buiten

Sluit de gordijnen overdag, zodat de zon het huis minder snel opwarmt. Denk er wel aan enkele ramen open te zetten om een luchtstroom te creëren. Meerdere ramen of deuren open zetten bevordert de circulatie van de lucht, die overigens een pak ongezonder is bij warm weer en dus meer ververst moet worden.

Maak een luchtstroom

Gebruik een ventilator of airconditioning om een luchtstroom te creëren, maar plaats deze hoog genoeg of ver genoeg van je vandaan. Het plotse temperatuurverschil kan verkoudheden veroorzaken. Probeer daarom de kamer koel en aangenaam te houden, in plaats van jezelf overdreven te verfrissen. Ga niet slapen met een airco aan, om dezelfde reden.

Tips buitenshuis

Gebruik zonnecrème

Smeer je goed in met zonnecrème, verbranden gaat sneller dan je denkt. Meer info hierover Snel en veilig bruinen

Schaduw

Probeer zoveel mogelijk de schaduw op te zoeken, aangezien het daar enkele graden kouder is. Geef je lichaam af en toe rust door niet in de vlakke zon te lopen.

Tips voor het slapengaan bij warm weer

IJs-ventilatie

Vries enkele plastieken flessen water in de diepvries. Plaats daarvoor een ventilator die tegen de flessen blaast. De lucht die de flessen passeert zal afkoelen door het koude water (ijs). Hierdoor blijft je kamer tijdelijk lekker koel, lang genoeg om in slaap te vallen. Er ontstaat een plasje water naast de flessen door condensatie, dus houd daar zeker rekening mee!

Koude douche

Neem een koude douche vlak voor het slapen gaan, zelfs iets kouder dan comfortabel. Hierdoor koelt je lichaam lekker goed af. Laat je lichaam opdrogen door de lucht, gebruik geen handdoek. Uiteraard zal het terug opwarmen, maar tegen dan lig je hopelijk al te ronken.

Zoek de koude lucht

Als het echt niet lukt om in slapen te vallen, kan je beneden gaan slapen. Warme lucht stijgt naar boven. Als je slaapkamer boven in het huis is, kan je dus beneden gaan liggen.
© 2010 - 2024 Bieraait, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Impact van een hittegolf op het lichaam en de natuurImpact van een hittegolf op het lichaam en de natuurHittegolven vinden in de Lage Landen steeds frequenter plaats. Dit is een duidelijk signaal dat de aarde aan het opwarme…
Hoe kun je sporten tijdens een hittegolf?Hoe kun je sporten tijdens een hittegolf?Wanneer jij regelmatig wilt sporten, kan het ook goed zijn dat je te maken krijgt met een hittegolf. Hoe kun je blijven…
Omgaan met hitte en tropische dagen tijdens de zomerOmgaan met hitte en tropische dagen tijdens de zomerOok in Nederland kunnen we te maken krijgen met een hittegolf en extreem warm. Als het heet weer is, treft het ons allem…

Tips tegen de warmteTemperaturen rond de dertig graden kunnen benauwd en “plakkerig” aanvoelen. Je voelt je loom en hebt geen energie meer o…
Transseksualiteit: van vrouw naar manTransseksualiteit is een aandoening waarbij iemand zich voelt als iemand van het andere geslacht. Vaak wordt er gesproke…
Bieraait (45 artikelen)
Gepubliceerd: 04-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.