Raad van de Volksgezondheid en zorg: gezonder leven belonen

Raad van de Volksgezondheid en zorg: gezonder leven belonen Gezond leven moet beloond worden volgens een advies van de Raad van de Volksgezondheid en Zorg (RVZ). Mensen zouden meer gestimuleerd moeten worden om gezonder te leven. Niet alleen de consument heeft hier verantwoordelijkheid in, ook de overheid, zorgverzekeraars, zorgverleners en verzekeraars zouden meer verantwoordelijkheid moeten nemen volgens het RVZ. Wat is de Raad van Volksgezondheid en zorg? Wat doet de RVZ?

Advies

Het advies van de Raad van de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) beslaat in grote lijnen het volgende:
 • Meer mensen zouden moeten worden aangespoord tot gezonder leven,
 • Zorgverleners zouden meer aangespoord moeten worden om mensen op hun ongezonde gedrag aan te spreken,
 • Zorgverleners zouden mensen ondersteuning moeten aanbieden wanneer ze gezonder willen gaan leven,
 • De burger is en blijft eerstverantwoordelijke voor een gezonder leven.

Twintig stappen naar een gezonder leven

De RVZ beschrijft in het advies “perspectief op gezondheid 20/20” twintig aanbevelingen op weg naar een gezonde zorgsector. De RVZ benadrukt in dit advies:
 • De kwaliteit,
 • De preventie en
 • De toegankelijkheid.
Als het advies van de Raad van de Volksgezondheid en zorg wordt opgevolgd, vraagt dit ingrijpende inspanningen van alle betrokkenen. Naar schatting zouden deze inspanningen minimaal twee kabinetsperioden gaan beslaan.

Verzekeraars

De Raad van de Volksgezondheid en Zorg denkt dat de zorgverzekeraars hun publieke functie beter zouden moeten oppakken. Volgens het RVZ zijn de verzekeraars mede verantwoordelijk voor zowel de toegankelijkheid als de kwaliteit en betaalbaarheid van zorg in Nederland. Niet alleen een vergoeding voor behandelingen, maar juist ook voor initiatieven om behandelingen uit te stellen of te voorkomen zouden goed zijn.
Behalve dat geeft het RVZ het advies dat maatregelen, zoals het verhogen van de eigen bijdrage en het kwijtschelden van het eigen risico bij gezond gedrag, de burger veel meer wordt gestimuleerd om gezonder te gaan leven.

Raad van de Volksgezondheid en Zorg

De Raad van de Volksgezondheid en Zorg is een onafhankelijk adviesorgaan werkzaam voor de Nederlandse overheid. De RVZ adviseert de overheid over het te voeren beleid van volksgezondheid en zorg. De adviezen die de RVZ voorstelt, zou de overheid kunnen gebruiken om dergelijke herzieningen in de zorg op te stellen. Zo´n grootschalige herziening in de zorg, om gezonder leven te belonen, kan alleen slagen als de Nederlandse overheid als initiator optreedt.

Rokers

Een van de grootste prioriteiten die de Raad van de Volksgezondheid en zorg heeft, is het terug dringen van het aantal rokers in Nederland. Het doel van de RVZ voor de aankomende jaren is om zo snel mogelijk een daling van 20% Nederlandse rokers te realiseren, zodat Nederland min of meer op gelijke voet, qua aantal rokers, is met andere Westerse landen.

Aanbieders van zorg

Het voorkomen van ziekten en daardoor uitval, is minstens net zo belangrijk als het behandelen van ziekte. De Raad van de Volksgezondheid en zorg meent daarom dat de aanbieders van zorg niet alleen beloond zouden moeten worden voor het aantal verrichtingen, maar juist ook op basis van bereikte goede resultaten, zoals:
 • Gezondheidswinst en
 • Participatie.

Wat zijn de gevolgen voor de consument?

Als de adviezen van het RVZ het halen, wat zijn dan de gevolgen voor de consument en de gewone burger? De consument blijft verzekerd van alle noodzakelijke zorg. Hij zal hiervoor echter meer moeten gaan doen, meer moeten gaan ondernemen: meer verantwoordelijkheid moeten gaan nemen voor zijn eigen gezondheid en voor een gezondere lifestyle. Ter ondersteuning zullen er echter faciliteiten moeten worden opgericht, om de consument wegwijs te maken maar ook om de verzekeraar te ondersteunen.
© 2010 - 2023 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen is afvallen om af te vallen, maar niet altijdAfvallen is afvallen om af te vallen, maar niet altijdDe overheid moet meer geld beschikbaar stellen om mensen bewuster te maken van hun eigen verantwoordelijkheid. Een eigen…
Gevolgen van roken; de getallenGevolgen van roken; de getallenIn Nederland rookt ongeveer 27% van de bevolking. Iedereen weet dat roken slecht is voor de gezondheid, maar toch blijkt…
Overgewicht bij kinderenNederland krijgt steeds meer te kampen met overgewicht bij kinderen. Overgewicht bij kinderen moet opgevat worden als ee…
Agbogbloshie; Digitale DumpplaatsAgbogbloshie gelegen nabij de buitenwijken van Accra in Ghana en staat bekend als een zeer grote dumpplaats voor elektro…

Model of Human Occupation, wat is 'Wil'Model of Human Occupation, wat is 'Wil'Wat betekent de 'Wil' van iemand nou? Wat houdt dit precies in, en wat heeft het voor een invloed op ons dagelijks leven…
Bronnen en referenties
 • http://www.rvz.net/cgi-bin/index.pl
 • http://www.rvz.net/cgi-bin/adv.pl?advi_relID=171&chap_relID=4&last=1&stat=N
 • http://www.voedingnu.nl/gezond-leven-moet-beloond-worden.138023.lynkx
 • http://www.rvz.net/cgi-bin/adv.pl?advi_relID=171&chap_relID=0&last=1&stat=N
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 23-09-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.