Zelfdiscipline verbeteren

Zelfdiscipline verbeteren Niet iederen weet goed om te gaan met zelfdiscipline, vaak leven mensen gehaast en hebben totaal geen structuur in hun leven. Weten wel dat ze bepaalde zaken moeten regelen maar stellen dit steeds uit en moeten dit vaak op het laatste moment nog even snel regelen. Soms kunnen deze zaken niet meer op tijd worden gedaan, dit veroorzaakt heel veel spanning, zowel voor desbetreffende persoon als ook voor je omgeving. Zelfdiscipline kan de kwaliteit van uw leven verbeteren. Heel veel mensen leven hun leven zonder een bepaalde structuur, hebben ook niet een bepaald systeem waar ze alles in plannen of zaken regelen. Geen zelfdiscipline. Vaak weten ze wel wat ze moeten doen maar stellen dit het liefst zoveel mogelijk uit en schuiven het naar voren en denken dat komt nog wel. Het gedrag om dingen steeds uit te stellen geeft veel spanning, heel veel spanning, vaak worden afspraken of vaste verplichtingen dan ook niet of te laat nagekomen. Door zelfdiscipline aan te leren kunt u een veel minder gehaast leven krijgen en veel meer rust en ontspanning. Het begint door het aanleren en er een gewoonte van te maken om op tijd te beginnen maar ook te zorgen dat het werk op tijd klaar is.

Bewustwording

Zelfdiscipline wat moet ik daarmee, ik vind hoe ik nu leef prima, maar is dat daadwerkelijk wel zo. Misschien heb je altijd haast en eigenlijk nergens tijd voor, geen tijd voor hetgeen je graag zou willen doen en echt belangrijk voor je is. Geen tijd voor is eigenlijk een ander woord voor uitstellen. Je vindt het patroon dat je volgt normaal en beseft niet dat er allerlei zaken aan je voorbij gaan die je toch echt belangrijk vindt maar hier nooit de tijd voor zal vinden om dat je te gehaast leeft en zonder een bepaald systeem waar ze alles in plannen of zaken regelen. Geen zelfdiscipline.

Het in kaart brengen van je leven

Denk goed na en sta er eens bij stil hoeveel tijd u nu besteed aan werk, slapen, gezin, huishouden, vrienden en aan jezelf. Probeer een week lang op te schrijven hoeveel tijd u aan bepaalde zaken besteed. kijk naar wat het gemiddelde is per dag en maak hier een schema van. Nu kunt u zien waar u veel tijd aan besteed en welke bepaalde aspecten minder tijd . Is er een goed evenwicht of zijn er zaken die u zou willen veranderen. Maak nu een indeling die in uw ogen perfect zou zijn en leg deze naast uw schema van afgelopen week. Probeer zaken te veranderen zoals u dat echt zou willen en maak hier ook echt tijd voor, dit kan natuurlijk niet van de ene dag op de andere dag. Maar zolang u zich er van bewust bent en er alles aan probeer om het te veranderen bent u gemotiveerd om dit toch voor elkaar te krijgen.

Blijf positief

Misschien is het niet mogelijk om uw perfecte indeling te realiseren maar probeer dit dan zoveel mogelijk te benaderen. Het uitstellen van zaken die uiteindelijk toch geregeld moeten worden geven alleen ergenis en stress. Stel niet meer alles uit en maak ook tijd voor zaken die u al heel lang zou willen doen, dit zal u een prettig gevoel geven en het werkt ontspannend. U zal veel meer tijd overhouden om aan leuke dingen te besteden, u hoeft zich niet meer geestelijk te belasten met zaken die u nu structureel heeft geregeld. Het geeft u stuk rust en ontspanning. Hierdoor heeft u meer tijd voor uw gezin, u kunt misschien weer een oude hobby gaan doen waar u nooit meer tijd voor had. Ook zult u door minder spanning beter kunnen slapen.

Maak een planning

Maak een schema met vaste taken of afspraken en kom deze op tijd na, niet meer uitstellen maar als het op de planner staat moet u het ook uitvoeren. Op deze manier kunt u zelfdiscipline kweken. Het is eigenlijk heel eenvoudig maar het zal alleen werken als u het zelf ook wil en u zich ook aan de planning zal houden. Het vaststellen van prioriteiten en het nakomen van deze is belangrijk om een goed eind resultaat te behalen. Maak hierbij gebruik van een planbord of een agenda, u kunt ook belangrijke zaken markeren met een felgekleurde markeerstift, plak memo's op uw pc of planbord. Zorg dat u weet wat er die dag gedaan moet worden en kijk s'avonds ook of u alles heeft gedaan wat er voor die dag gepland was, dit kan in het begin er zeker voor zorgen dat u gemotiveerd blijft. Het doorstrepen van de geplande taak bij beeindiging kan ook motiverend werken.

Coach

Nu kan het voor sommige mensen heel moeilijk zijn om zelfdiscipline te kweken, er zijn nu eenmaal mensen met zelfdiscipline en mensen zonder enige vorm van zelfdiscipline. Het is mogelijk om een coach in te huren, dit is iemand die u gaat begeleiden met een goede planning van uw leven, werk enz. Maar u zult het toch zelf moeten uitvoeren en ook echt zelf willen. U heeft iemand waarop u kunt terug vallen en het zal u beter motiveren om het ook echt te gaan doen.

Maak een planning en leef deze ook na, zelfdiscipline is eigenlijk het aanleren van een gewoonte. Het is jezelf verplichten voordat je iets afspreekt ook te kijken of het in de dag of weekplanning past, als je overal ja op zegt en er eigenlijk geen tijd voor heeft krijg je weer te maken met tijdsdruk en dus stress. Als uw nieuwe afspraken vooraf worden geplant via uw agenda of planbord is het geen probleem en heeft u er de tijd ook daadwerkelijk voor. Probeer dit consequent door te voeren. Na een paar weken zult u het aanleren als gewoon en staat u er zelfs niet meer bij stil. Het zal uw leven een positieve wending geven.
© 2011 - 2024 Ckonemann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips tegen uitstelgedragTips tegen uitstelgedragJe kent het vast wel, heel je huis ligt overhoop en er zijn nog zoveel dingen die gedaan moeten worden maar je kunt jeze…
Handige tips om te plannenPlannen is een vaardigheid die heel vaak een benodigde is voor het succesvol uitvoeren van een plan of project. Veel men…
Van uitstel komt afstelVan uitstel komt afstelUitstellen: de meeste mensen doe dit wel eens, maar voor één op de vier mensen vormt uitstelgedrag een probleem. Een pro…
Tips om uitstelgedrag aan te pakkenTips om uitstelgedrag aan te pakkenIk ga morgen de schuur opruimen. Volgende week ga ik de tandarts bellen om een afspraak te maken. Echt! Die administrati…

Onderzoek zonnebrand: we 'bakken' er niets van!Onderzoek zonnebrand: we 'bakken' er niets van!Eén op de vijf Nederlandse vakantiegangers verbrandt in de zon. Oorzaak? Te weinig zonnebescherming. Het klinkt ongeloof…
Eenvoudige manieren om je geheugen te trainenNaarmate men ouder wordt, merkt men vaak dat het geheugen erop achteruit gaat. Dit bezorgt vele mensen een slecht gevoel…
Ckonemann (58 artikelen)
Gepubliceerd: 23-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.