De Herbergier voor kleinschalige ouderenzorg
Er bestaat een steeds groter wordende behoefte aan kleinschalige ouderenzorg. Deze behoefte bestaat bij de ouderen zelf, maar ook verzorgende gaan steeds vaker op zoek naar een werkomgeving waarin ze nog daadwerkelijk met de ouderen en de daarbij behorende zorg bezig kunnen zijn. In de reguliere zorg, zoals we die op dit moment kennen in de verpleeg- en verzorgingshuizen, verdwijnt veel tijd en geld in bureaucratie en de daarbij behorende taken. De Herbergier besteedt die tijd en dat geld direct aan de doelgroep, de ouderen zelf. De bewoners leven samen met een zorgondernemers-stel, dit verhoogt de huiselijke sfeer en geeft bovendien een veilig en vertrouwd gevoel.
Hoe werkt de Herbergier?
De kwetsbare groep ouderen met een geheugenprobleem heeft vaak extra zorg nodig. Vooral liefdevolle en persoonlijke aandacht is hierbij heel belangrijk. Door de kleinschalige opzet van De Herbergier, de huisvesting én de continuïteit van het personeel kan deze persoonlijke zorg ook daadwerkelijk geleverd worden. Door het ontbreken van allerlei managers, vergaderingen en rapportages kan alle energie daar ingezet worden waar het ook daadwerkelijk nodig is. Deze vorm van zorg verlenen verbetert de kwaliteit van leven van de bewoners aanzienlijk. Maar ook het werk wordt veel leuker. Veel verzorgende in de ouderenzorg missen in de reguliere verzorgingshuizen juist de mogelijkheid om deze persoonlijke aandacht te kunnen verlenen en ervaren het werk in deze kleinschalige omgeving als bijzonder aangenaam.
De Herbergier en het zorgondernemers-stel
Onder de overkoepelende naam De Herbergier wordt, verspreid over het hele land, kleinschalige ouderenzorg aangeboden. Deze zorg is bedoeld voor ouderen met geheugenproblemen als dementie of Alzheimer. Hierbij zal het in de meeste gevallen over ouderen gaan, maar ook jongeren met geheugenproblemen kunnen terecht in de verschillende locaties van De Herbergier. De geboden zorg vindt plaats in een gewone en huiselijke sfeer, waar veel aandacht is voor de bewoners en bovendien veiligheid en respect centraal staan. De kleinschalige opzet heeft als groot voordeel dat er ook sprake is van één duidelijk aanspreekpunt, namelijk het zorgondernemers-stel die samen met de overige bewoners in de betreffende vestiging van De Herbergier woont.
De Herbergier en respect voor wensen bewoners
Als bewoner van een verzorgingshuis wordt je al snel geacht mee te draaien in het reilen en zeilen van het tehuis, ongeacht de eigen gewoontes en levensstijl. De Herbergier wil juist nadrukkelijk de eigen levensstijl van de bewoners voortzetten, daarom zijn er géén verplichte activiteiten en kan in de meeste gevallen het eigen huisdier zelfs gewoon meegenomen worden. Het reilen en zeilen van een huishouden wordt binnen De Herbergier in een gemoedelijke sfeer uitgevoerd. Dit gebeurt, voor zover mogelijk, samen met de bewoners. De bewoners zijn niets verplicht, maar kunnen als ze dit zelf graag willen mee met het boodschappen doen, helpen met de voorbereidingen van de maaltijd of meehelpen in de huishouding (wassen/strijken).
Kleinschalige ouderenzorg in de vestigingen van De Herbergier
Voor mensen die wonen in één van de locaties van De Herbergier vallen alle onderstaande punten onder de standaard dienstverlening:
- De appartement-huur (inclusief het gebruik van gas, water, licht)
- Schoonhouden van het appartement
- Ontbijt, lunch en diner
- Het wassen van linnengoed
- Het gebruik maken van de lounge, overige algemene ruimtes en van de tuin
Bovenstaande zaken vallen onder de basiszorg. Extra zorg kan, desgewenst op maat, worden ingekocht. Hierbij moet gedacht worden aan bijvoorbeeld extra schoonmaak van het appartement, het reinigen en/of stomen van kleding, extra lichamelijke zorg (pedicure, kapper), begeleiding bij uitstapjes enz.
Persoonlijke zorg
De opzet is zodanig, dat de bewoners in principe tot het einde van hun leven in een Herbergier kunnen blijven wonen. De zorg op maat die daarbij komt kijken wordt ook door De Herbergier geleverd. Voor de financiering daarvan kunnen de bewoners gebruik maken van een zogenaamd Persoons Gebonden Budget (PGB). Via het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) kan een dergelijk PGB aangevraagd worden.
Franchiseorganisatie De Drie Notenboomen
De Herbergier maakt onderdeel uit van de franchiseorganisatie De Drie Notenboomen. Naast de formule van De Herbergier vallen hier ook de volgende organisaties onder:
- De Thomashuizen (Kleinschalige woonvormen voor mensen met een verstandelijke beperking).
- Impresario (Dagopvang voor mensen met een beperking of een chronische aandoening).
- Zusterfloor (Kleinschalig en persoonlijk alternatief voor de reguliere verpleeghuiszorg).
Locaties De Herbergier
Niet alleen de kleinschalige formule, maar ook de bijzondere locaties maken De Herbergier uniek. Elke Herbergier is gevestigd in een bijzonder en uniek pand. Dat maakt het wonen extra prettig en sfeervol. De huidige vestigingen zijn al redelijk verspreid over het land. De Drie Notenboomen wil uiteindelijk toe naar 50 vestigingen in Nederland. Anno 2020 zijn hiervan al 44 vestigingen gerealiseerd en in gebruik. Op de website van De Herbergier (www.herbergier.nl) kan je de verschillende vestigingen vinden.
Zorgondernemers-stel
Een Herbergier wordt geleid door een zorgondernemers-stel. Dit stel woont, al dan niet met een eigen gezin, óók in hetzelfde pand. Daarmee is er altijd een duidelijk aanspreekpunt voor de familie aanwezig. Daarnaast is het voor de bewoners ook vertrouwd dat er altijd dezelfde mensen in hun omgeving verkeren. Naast het zorgondernemers-stel is er nog een klein team van personeel dat de dagelijkse zorg voor de bewoners op zich neemt.
Reacties
H. van Bokhoven, 11-12-2016
Ik zou graag willen weten of de kosten van het wonen in de Herbergier helemaal voor eigen rekening komen, of dat een gedeelte via de AOW betaald wordt?
Reactie infoteur, 12-12-2016
Er zijn twee soorten kosten: woon- /verblijfkosten en zorgkosten.
De woon-/verblijfkosten zijn voor eigen rekening en de zorgkosten kunnen vaak betaald worden uit een PGB.
Hoe e.e.a. exact geregeld is en wat voor u van toepassing is kunt u nalezen op de site van de Herbergier (www.herbergier.nl).
Wansink, 04-11-2016
Komt er ook een vestiging in Rotterdam?
Reactie infoteur, 07-11-2016
Deze informatie is terug te vinden op www.herbergier.nl. Op de website worden ook contactgegevens vermeld, zodat u uw vraag ook aan een medewerker kunt stellen.
Balbina Haas, 07-05-2014
Ik ben bezig met mijn niveau 2plus. Graag wil ik die laatste modules voor drie ook halen. Ik loop nu stage bij een kleinschalig wonen complex voor demente ouderen. Dit ligt mij goed. Graag zou ik willen weten of er in de buurt van Baarn ook een Herbergier is gevestigd.
mvg. Balbina Haas
Reactie infoteur, 08-05-2014
Kijk daarvoor even op de website van de Herbergier zelf. Daar staan alle Nederlandse vestigingen vermeld.
Beatrice Nijsen, 24-02-2014
Heel frustrerend is het dat op de website van De Herbergier alle informatie over diverse locaties etc. ontbreekt.
Concreet zou ik graag willen weten: waar bevinden zich deze huizen voor kleinschalig wonen (voor mijn oudste zuster die Alzheimer heeft), en wat is de vaste huur per maand voor een woonstudio?
Bij voorbaat dank.
Reactie infoteur, 24-02-2014
U vindt op de website van De Herbergier alle gevraagde informatie. Op de home-page kunt u "vestigingen" aanklikken en dan verschijnen alle vestigingen van dit moment. Ook is met één klik te zien in welke vestigingen er nog plaats is. Voor de kosten kunt u het beste contact opnemen met de vestiging van uw keuze.
Margot de Hoest, 12-11-2012
Geweldig zoals de mensen hier leven en wonen. Ik kan niet vinden waar de verschillende herbergier-woningen zich bevinden. Wie kan mij een overzicht geven? Ik zoek een plek voor een mevrouw van 86 in NoordHolland
vriendelijke groet
Reactie infoteur, 12-11-2012
Beste Margot,
Kijk even op de site van De Herbergier zelf (www.herbergier.nl).
Zo te zien hebben ze twee vestigingen in Noord-Holland. Via deze site kun je ook een inschrijving doen.
Veel succes, Martina