Lekker naar de sauna

Lekker naar de sauna Een sauna bezoeken is goed voor je huid en geest. Het heeft een reinigende werking voor de huidporiën en het zorgt voor ontspanning. Als je voor de eerste keer een sauna bezoekt, kan het prettig zijn om van te voren te weten hoe het precies werkt in de sauna. Hier vind je alle ins & outs van een bezoekje aan de sauna.

Wat heb je nodig

  • Vanwege de hygiëne is het belangrijk om badslippers mee te nemen.
  • Neem je badjas mee. Deze is in de bar en in het restaurant meestal verplicht.
  • Een badlaken voor op de sauna-bank.
  • Één of twee extra handdoeken om je na het douchen af te drogen.
  • Shampoo en douchegel, al hebben de meeste sauna's deze al voor hun gasten klaar staan.
  • Een bodylotion om je huid na het saunabezoekje weer lekker mee te verwennen.

Saunaroutine

Een saunaronde begin je onder de douche en daarna droog je je goed af. Vervolgens neem je een warm voetenbad om je lichaam aan de warmte te laten wennen. Daarna ga je de sauna in. Na ongeveer 10 minuten stijgt je lichaamstemperatuur. Dit is een mooie tijd om de sauna weer te verlaten. Als de warmte je eerder te veel wordt, dwing jezelf dan niet om 10 minuten te blijven zitten, maar ga de sauna weer uit. Het beste kun je nu even naar buiten gaan, omdat je lichaam zuurstof nodig heeft en de buitenlucht koelt je longen weer af. Om na al die hitte even af te koelen, ga je even in een dompelbad of neem je een koude douche. Spoel je met koud water af in de richting van je hart, dus van je benen naar boven en van je armen naar je borst. Zo breng je de bloedtoevoer weer op gang en komt je versnelde hartslag weer op het normale tempo. Een warm voetenbad erna, zal je lichaam weer iets opwarmen. Laat je lichaam even bijkomen en wacht minstens een kwartier voordat je weer de warmte in gaat. In dit kwartier is het belangrijk dat je veel dringt. In de sauna verlies je heel veel vocht. Door veel te drinken hou je je vochtgehalte op peil.

Na afloop van je saunabezoek is het verstandig om even een uur te wachten voordat je gaat eten. Kies een lekkere, lichtverteerbare maaltijd. Neem bijvoorbeeld een kom soep of een salade.

In je blootje

Bij de meeste beauty en saunacentra is badkleding verboden. Door het dragen van badkleding kan je huid de warmte van de sauna niet goed in zich op nemen. Ook kan je huid er minder goed door afkoelen. In het begin voel je je er misschien een beetje vreemd bij, maar het went snel.

Goed voor je geest

In de winter een sauna bezoeken werkt goed voor je humeur. Je wordt er vrolijk en ontspannen van. Uit onderzoek is gebleken dat 85 procent van de mensen die regelmatig een sauna bezoekt zich gelukkiger voelen. Dat komt omdat ze meer serotonine in hun bloed hebben. Serotonine zorgt ervoor dat je je levendig en rustig voelt. Door twee keer in de week een sauna te bezoeken, bouw je ook nog eens een betere weerstand op.

Goed voor je huid

Een bezoekje aan de sauna is erg goed voor je huid. Door de stoom, die diep door je huid dringt, gaan je poriën open staan. Overtollig talg en ander vuil kunnen hierdoor makkelijk worden afgevoerd via het zweet. Ga je daarna in een dompelbad of onder een koude douche, dan sluiten de poriën zich weer. Ook worden dode huidcellen door het zweten zacht en week. Je kunt ze dan na het saunarondje, door middel van een scrubbeurt of een koude douche, er makkelijk afwassen, waardoor je een zacht perzik huidje overhoudt.

Afvallen

Na een bezoek aan de sauna zal je weegschaal een lager gewicht aan geven. Helaas ben je niet echt afgevallen, maar is dit gewichts-verschil veroorzaakt door het vochtverlies van het zweten in de sauna. Wel is het zo dat je doordat je hartslag versneld en het zweten, extra calorieën verbrand. Als je bedenkt dat je hiervoor alleen maar hebt hoeven zitten en relaxen, is dit toch mooi meegenomen.
© 2011 - 2024 Jes1978, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sauna en afvallenSauna en afvallenLekker zweten in de sauna en hierdoor afvallen. Dit is de vraag die bij veel mensen afspeelt. Veel mensen geloven, dat j…
Overzicht sauna's met badkledingOverzicht sauna's met badkledingEen dagje naar de sauna is heerlijk. Het is er lekker ontspannen genieten van de weldadige warmte en rust. Sommige mense…
In de sauna zonder badkledingFanatieke saunagangers weten het, in de sauna doe je geen badkleding aan. Voor een aantal mensen is dit echter een doorn…
Sauna´s en thermen met badkledingdagen en damesdagenSauna´s en thermen met badkledingdagen en damesdagenDe jarenlange traditie in Nederland is dat het saunabezoek zonder badkleding, dus geheel naakt wordt gedaan. Steeds meer…

Multifocale lenzen: ijdeltuiten gered van leesbrilMultifocale lenzen: ijdeltuiten gered van leesbrilDe leesbril. Sommigen vinden dat je ook daar een fashion statement van kunt maken, anderen 'zien' dat niet voor zich. Co…
Hoe werkt MRI (magnetic resonance imaging)?Hoe werkt MRI (magnetic resonance imaging)?MRI (ofwel “magnetic resonance imaging”) is een techniek die beeldvorming van het lichaam mogelijk maakt op basis van ma…
Jes1978 (53 artikelen)
Gepubliceerd: 02-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.