Multifocale lenzen: ijdeltuiten gered van leesbril
De leesbril. Sommigen vinden dat je ook daar een fashion statement van kunt maken, anderen 'zien' dat niet voor zich. Contactlenzen met één functie (verziendheid of bijziendheid) waren er al. Maar stel dat je al bijziend was maar nu ook nog verziend aan het worden bent? Presbyopie ofwel ouderdoms-verziendheid is een verraderlijke term. Ook in de veertig is dit helemaal geen uitzondering. IJdeltuit en wars van de leesbril? Dan is de multifocale contactlens je 'redding'. Lees verder..
Stel het je voor. Je zit als argeloze freelance journalist op een 'vreemde' redactie naar een net zo vreemd beeldscherm te staren. 'Wat hebben jullie hier een kleine lettertjes ingesteld', mopper je. De redacteur tegenover je, kent je langer dan vandaag. En ze is van ongeveer dezelfde leeftijd. En ze reikt je een bril aan, met de woorden: 'Hier schat, probeer dit eens.' Je zet de bril op. En ja hoor, de letters zijn uitstekend te lezen. Verr**!
O nee, een leesbril?
Eigenlijk denk je bij het verschijnsel leesbril eerder aan je moeder of je vader, als je een 'forty something' ofwel veertigplusser bent. Ja toch? Zo rond de zestig, dan komt dat idee dichterbij. Nou, vergeet het maar. Als je bij de massa veertigers in het ontkenningsstadium hoort, is dat bij deze voorbij. Presbyopie is het officiele woord voor ouderdomsverziendheid. Als je begin veertig bent en je krijgt het, ben je nog wat vroeg, maar beslist geen zeldzaamheid. En rond de 45 is het al helemaal geen uitzondering meer...
Presbyo-wat?
Presbyopie. Ofwel, het verminderde of afwezige vermogen van een oog om dingen die zich op korte afstand bevinden, lekker scherp in beeld te krijgen. Hoe komt dat? Net als vele andere zaken aan het menselijk lijf, verliest je ooglens met de jaren de soepelheid die je helpt om scherp te focussen. Het is natuurlijk, maar daarom is het nog niet leuk. Bausch en Lomb deed onderzoek onder vijfhonderd mensen uit de doelgroep, ofwel tussen de veertig en de zestig jaar oud (c.q. jong). En wat bleek? Niet minder dan tachtig procent van de onderzochte mensen, had moeite met het lezen van de beruchte kleine lettertjes, zonder zogenaamd 'optisch hulpmiddel.'
De gewraakte leesbril
Nog altijd is de meest gebruikte stut en steun bij ouderdomsverziendheid, de leesbril. Maar de leesbril heeft niet zo'n goede naam in onze ouderdoms-angstige maatschappij. (Daar kun jij dus niets aan doen, het is de schuld van de cultuur - maar intussen zitten jij en ik er wel mee!) Uit het onderzoek blijkt dat je niet de enige bent die dit hulpmiddel eventueel niet zo ziet zitten. De meeste mensen die niet zo fijn meer kijken bij het lezen van de krant, houden die krant liever een tijdje op armlengte vast dan een leesbril te kopen. 't Is voor sommigen toch best confronterend, zeker bij die 'twee voor de prijs van één'-brilaanbiedingen. Een bril voor jou, en een voor....je moeder. Laat een mens meestal heel wat wijzer worden met de jaren, als je het mij vraagt is het puntje 'ijdelheid' een beetje traag in het volgen van al die wijsheid. Gelukkig is er hoop voor ons ijdele zielen.
En toen was er de.. multifocale contactlens
Als je een lensdrager bent, heb je dezelfde barrière tegenover een leesbril als iemand die zonder visuele hulpmiddelen door het leven kan. Pardon, kón. Maar er is goed nieuws voor iedereen die zonder bril wil, maar wel met een dubbel probleem zit bij het scherp kijken: bij het lezen van de krant, en bij het sjezen over de A4. Er zijn nu multifocale contactlenzen. 'Multifocaal' houdt in dat ze zowel de focus op de ene (korte) afstand scherp stellen, als de focus op de zeg maar tegengestelde (ofwel langere) afstand. Die multifocale lenzen helpen dus bij zowel het lezen van je krantje als bij het lezen van je computerscherm én bij het autorijden, om scherp te zien. En dat, bleek ook uit het onderzoek, is een gat in de markt. 47% van de ondervraagden zou het leven heel wat fijner vinden als een leesbril niet opdoemt als mogelijke noodzaak voor nu of later.
Het onderzoek: wie en wat?
Het hier besproken onderzoek werd in opdracht van Bausch + Lomb uitgevoerd door Flycatcher, en wel onder vijfhonderd deelnemers uit de Benelux, in de leeftijd tussen de veertig en zestig jaar.