De nadelen van koffie

De nadelen van koffie Gemiddeld drinkt een persoon 148 liter koffie per jaar en vele Nederlanders kunnen hun dag niet meer zonder beginnen. Over koffie bestaat al sinds het begin vele verhalen over de voor en nadelen van het drinken ervan. Onderzoeken van de laatste jaren tonen veelal aan wat waar is en niet. Maar wat zijn nu de nadelen van koffie?

Geschiedenis

Koffie werd voor het eerst ontdekt in Oost Afrika per toeval en uiteindelijk vond het zijn weg naar Europa. In de zestiende eeuw werd toen voor het eerst een koffiehuis opgericht in de stad Venetië, Italië. Al snel verspreidde deze relatief nieuwe drank zich over geheel Europa. Het schijnt dat Nederlander als eerste land op een grootschalige hoeveelheid de drank begon te importeren uit Koloniën als Indonesië maar ook Zuid Amerika. De eerste koffiebonen waren de Arabica, maar in de 19de eeuw werd steeds meer de Robusta bonen gebruikt. Dit kwam omdat deze minder kwetsbaar zijn voor plantenziekten die in die tijd heersten. Arabica en Robusta hebben een verschillende smaak en vaak worden beiden in koffie gebruikt.

Voordelen van koffie

Koffie kent niet alleen maar nadelen, maar ook enkele voordelen. Koffie moet een beschermend effect hebben tegen diabetes type 2, moet galstenen voorkomen en moet verschillende vormen van kanker tegengaan. Daarnaast zit het vol met antioxidanten en moet het helpen bij de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer.

De nadelen van koffie

Verslavend

Koffie bevat de stof cafeïne en deze stof kan een verslavende werking hebben. Cafeïne zorgt voor een opwekkend maar tegelijkertijd ook een verslavend effect. Het drinken van twee koppen koffie per dag kan al een verslavend effect hebben. Mensen die opeens stoppen met het drinken van koffie kunnen ontwenningsverschijnselen krijgen. Deze duren in de meeste gevallen tussen vijf en tien dagen afhankelijk van de hoeveelheid koffie een persoon drinkt. Ontwenningsverschijnselen als hoofdpijn en concentratieproblemen kunnen zich voordoen. Andere ontwenningsverschijnselen kunnen zijn: depressiviteit, slaperigheid, griepachtige symptomen, energieafname en prikkelbaarheid.

Slaapproblemen

Het gebruik van koffie kan voor slaapproblemen zorgen maar dat hoeft niet voor elk individu het geval te zijn. De stof cafeïne kan de inslaap tijd verlengen van een persoon. Het verschilt per hoe sterk het effect van cafeïne op een persoon is en light op het gebied van de afbraaksnelheid van een persoon. Zo kan iemand gemakkelijk een kop koffie drinken voor het slapen gaan, terwijl de ander hier veel problemen mee heeft. Door het verschil van afbraaksnelheid is het moeilijk om te bepalen wanneer iemand voor het laatst een kop koffie moet drinken. Gemiddeld is die tijd op 4,9 uur gezet maar kan gemakkelijk tussen de 2 en 10 uur liggen.

Aanmaak van melatonine

Koffie verstoord de aanmaak van melatonine. Melatonine is een stof die ervoor zorgt dat een persoon gemakkelijker inslaapt, dieper slaapt en zich nachts beter hersteld. Melatonine levert ook een positieve bijdrage aan het immuunsysteem en er zijn aanwijzingen dat het preventief beschermt tegen verschillende soorten kanker.

Bloedsuikerspiegel

Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van koffie een negatief effect kan hebben op de bloedsuikerspiegel van een persoon. Het drinken van koffie met cafeïne heeft tot gevolg dat de bloedsuikerspiegel zich minder snel hersteld dan iemand die geen koffie drinkt. Daarnaast heeft het drinken van koffie ook effect op het hebben van een mindere insulinegevoeligheid. Insuline heeft als taak om de hoeveelheid glucose (bloedsuiker) die door voeding in het bloed komt te reguleren.
© 2011 - 2024 Misterlak, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koffie drinken: Voordelen en nadelenKoffie drinken: Voordelen en nadelenHeel wat mensen starten de dag met een kop koffie. Sommigen drinken daarna nog een of meerdere koppen, om verschillende…
De voordelen van het drinken van koffieDe voordelen van het drinken van koffieVele Nederlanders hebben als ochtend ritueel het drinken van een kop koffie voordat ze beginnen met hun dag. Velen geven…
Koffie is gezond!Koffie is gezond!Koffie is één van de meest geliefde dranken in Nederland. Lange tijd werd gezegd dat koffie ongezond is, omdat het de bl…
Kampioen koffieleutenKampioen koffieleutenNederlanders zijn wereldkampioen koffieleuten. Nergens ter wereld worden zoveel kopjes koffie gedronken als in Nederland…

De oordroger; hoe haal je water uit je oor?De oordroger; hoe haal je water uit je oor?Na het zwemmen, douchen of baden heb je soms water in je oor. Dit wordt zwemmersoor genoemd. Dat kan een vervelend gevoe…
Morfine: pleister, pijnstiller, injectie, pomp, tablettenMorfine: pleister, pijnstiller, injectie, pomp, tablettenMorfine: pleister, pijnstiller, injectie, pomp en tabletten. Morfine kent verschillende toedieningsvormen. Morfine wordt…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheidsnet.nl/voeding/artikelen/1997/vooren-nadelen-van-koffie
  • http://www.koffieengezondheid.be/zenuwstelsel/Slaap.php
  • http://www.natuurarts.nl/adviezen/gezondheidstips/index.html
  • http://www.ortho.nl/orthomoleculaire-bibliotheek/6343/koffie-minder-goed-voor-bloedsuikerspiegel
Misterlak (90 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.