Heimwee naar Nederland

Heimwee naar Nederland Heimwee naar Nederland. Het overkomt veel emigranten, in verschillende gradaties. Heimwee kan heel verlammend werken, je kunt er goed ziek van zijn. Als je overmand bent door emoties kan het moeilijk zijn om te bepalen of je heimwee echt een verlangen naar Nederland is, of meer te maken heeft met problemen in je nieuwe land. Dit artikel kan je helpen om na te gaan wat de achtergrond van je heimwee is en geeft een paar practische handvaten.

Heeft je heimwee echt met Nederland te maken?

Soms heeft heimwee naar Nederland meer te maken met je leven in je nieuwe land dan met Nederland zelf. Het is belangrijk om dit na te gaan. Problemen in je nieuwe land kun je het beste daar oplossen. Als je halsoverkop naar Nederland terugverhuist heb je kans dat je probleem je blijft achtervolgen. De volgende vragen kun je jezelf stellen om te bepalen of je in je nieuwe land naar oplossingen kunt zoeken.

Voel je je eenzaam?

Eenzaamheid treft veel emigranten. Vriendschappen opbouwen in een nieuw land kost veel tijd en energie en zelfs als je vrienden hebt kun je je nog alleen en onbegrepen voelen. Als je geen vrienden hebt zul je plekken moeten zoeken waar je nieuwe mensen kunt ontmoeten die dezelfde interesses hebben als jij. Vergeet niet dat veel buitenlanders in je nieuwe land in hetzelfde schuitje zitten als jij. Vriendschappen met andere buitenlanders zijn daarom vaak gemakkelijker te sluiten. Wees niet bang om een andere buitenlander die je leuk vindt te vragen om mee uit te gaan of iets dergelijks.

Schrijf ook je vrienden in Nederland niet te snel af en blijf ze op de hoogte houden van je wel en wee via de e-mail, Skype en chat. Je zult zien dat je met sommige mensen zelfs een hechtere band opbouwt dan toen je nog in Nederland woonde.

Wat doe je overdag?

Werk je of ga je naar school? Als je niets te doen hebt overdag is het slim om naar een dagbesteding te zoeken, of dat nu vrijwillig is of betaald. Er is altijd wel iets te vinden. Ze eventuele trots opzij. Ook werk dat ver onder je niveau is, is werk waar je voldoening uit kan halen, al is het maar vanwege het contact met collega's. Jij bent niet je werk. Je bent nu eenmaal niet meer in Nederland. Als je geen voldoening haalt uit je werk zoek dan wat anders.

Heb je problemen in je relatie?

Relatieproblemen vergen altijd veel energie, maar als je in het buitenland bent en nog weinig vrienden hebt drukken ze extra sterk. Ook hier geldt weer: Zoek contact! Met mensen om je heen, met mensen in Nederland en misschien via online forums. Hoe meer je je verbonden voelt met andere mensen, hoe minder afhankelijk je voelt van je partner. Bedenk wat je in Nederland gedaan zou hebben als je een relatieprobleem zou hebben. Zou je in relatietherapie gaan? De kans is groot dat je wel een passend alternatief in je nieuwe land zult vinden. Als je de taal niet spreekt kun je overwegen om in therapie te gaan bij een Nederlandse online psycholoog. Via zoekmachines zijn er verschillende te vinden.

Heb je geldproblemen?

Door schulden kun je je erg beklemd voelen, zeker als je in het buitenland verblijft. Soms mag je door je schuld het land zelfs niet verlaten. Stel je proactief op: Zoek uit of er een vorm van schuldhulpverlening is in je nieuwe land en probeer betalingsregelingen aan te gaan met je schuldeisers. Wees tegen goede vrienden en familieleden in Nederland open over je problemen en je heimwee. Misschien kunnen zij een poosje naar je toe komen.

Is dit allemaal niet aan de hand, en heb je ook geen andere problemen? Misschien zit er dan inderdaad niets anders op dan naar Nederland terug te keren. Je moet je voordat je besluit te gaan alleen wel realiseren dat het niet zo zal zijn als voor je vertrek. Nederland is veranderd in de jaren dat je weg was en jij ook. Er is een kans dat je meer verlangd naar 'vroeger' dan naar het Nederland van nu.
© 2011 - 2024 Novice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De emotionele gevolgen van emigratieDe emotionele gevolgen van emigratieEmigreren is een hele grote stap. Een stap waarbij mensen niet over één nacht ijs gaan. Er is een enorme voorbereiding v…
Emigratie: Waarom emigreren we, en hoe bevalt dit?Emigratie: Waarom emigreren we, en hoe bevalt dit?Je baalt als een stekker van de Nederlandse drukte, regen en degelijkheid. Dan klinkt emigreren als een aantrekkelijke o…
Heimwee op vakantie: wat kun je doen tegen heimwee?Heimwee op vakantie: wat kun je doen tegen heimwee?Sommige mensen kunnen eigenlijk nooit ver van huis: ze hebben last van heimwee. Hoewel het bij volwassenen minder voorko…

Kopen van een computerbrilKopen van een computerbrilVeel mensen krijgen last van de ogen wanneer zij te lang achter de computer zitten. De computerbril is de ultieme uitkom…
Kniepijn symptomen verklaardKniepijn symptomen verklaardEr zijn veel verschillende soorten kniepijn en veel verschillende soorten kniepijn. Hier een overzicht van soorten kniep…
Novice (5 artikelen)
Gepubliceerd: 16-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.