Gebeten door een hond, kat, paard, aap of ander zoogdier

Wanneer je gebeten wordt door een zoogdier, is de wond niet de enigste zorg. Dieren kunnen verschillende ziektes overdragen en vooral zoogdieren kunnen makkelijk een mens besmetten. Rabiës en tetanus zijn de meest voorkomende ziektes, maar er zijn meer ziektes die overgedragen kunnen worden door een dierenbeet, vooral in het buitenland. Infecties kunnen ook een probleem worden. Het beste is een beet voorkomen, maar als dat niet lukt dien je zo snel mogelijk naar een dokter te gaan.

Voorkomen

Niet iedere beet is ernstig / Bron: Sue r b, RgbstockNiet iedere beet is ernstig / Bron: Sue r b, Rgbstock
Dierenbeten zijn in de meeste gevallen te voorkomen. Zeker in het buitenland is het verstandig om geen onbekende zoogdieren te benaderen. Die hond die door de stad loopt lijkt schattig, maar is lang niet altijd gesocialiseerd. Hij kan zomaar bijten en eventuele ziektes overdragen. Wilde dieren kunnen ook problemen opleveren, vooral apen staan bekent als snelle bijters. Veel toeristen vinden ze schattig en willen ze voeren, maar als ze zich bedreigd voelen bijten ze hard en diep. Vermijd daarom direct contact met apen. Indien je toch in direct contact wilt komen met wilde dieren, zorg dat dit in een veilige omgeving gebeurt waar toezicht wordt gehouden. In verschillende landen zijn plekken waar mensen veel contact hebben met apen, zoals het apenbos op Bali, om een voorbeeld te geven. In de directe omgeving van dergelijke plaatsen zijn vaak voldoende gespecialiseerde dokters te vinden, net als toezichthouders. Verder zijn de dieren gewent aan mensen en zullen zich minder snel bedreigd voelen.
De meeste dieren geven duidelijke waarschuwingssignalen af voordat ze bijten. Zodra een dier met zijn tanden ontbloot naar je toekomt, weet je dat je moet uitkijken. Ren niet weg, dat zorgt ervoor dat veel dieren de aanval inzetten. Loop rustig achteruit en geeft het dier zijn ruimte. Laat niet merken dat je bang bent. Deze procedure verschilt per diersoort en situatie. Bij een dier dat jongen of voedsel beschermd, bijvoorbeeld, is het vaak wel verstandig om weg te rennen. Het is aan te raden wanneer je weet dat je dicht bij dieren komt, op te zoeken hoe je je bij verschillende soorten dient te gedragen.

Tijdens de beet: niet terugtrekken

Als je wordt gebeten is het belangrijk de gebeten plek niet terug te trekken. Dit vergroot de wond. De tanden van de meeste dieren zijn naar achteren gericht. Trek je dus je hand, voet of andere gebeten plek terug, dan rijt je de plek ver open. Doe je dit niet, dan blijf je met een nette kleine bijtwond over.

Open wond en infecties

Een wond door een hondenbeet / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Een wond door een hondenbeet / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Mocht je toch gebeten worden, dan kan het dier doorbijten of niet. Wanneer het dier niet doorbijt, bloedt je niet of nauwelijks. Wanneer er geen open wond ontstaat, is er geen risico op infecties. Was de plaats goed en er is ook zo goed als geen risico op ziekten. De beet kan worden vergeten.
Is er echter een open wond dan is dat de eerste zorg. Laat de wond goed doorbloeden en was hem grondig uit. Was de wond tenminste een half uur en gebruik hierbij veel zeep. Het water dient zo warm mogelijk te zijn, zonder dat het pijn doet. De bek van een dier is over het algemeen smerig, infecties zijn een groot risico. Een kleine beet kun je desinfecteren met jodium of alcohol, met een grotere is het verstandig naar de dokter te gaan voor antibiotica. Ook de bek van een huisdier, zoals een kat of hond, bevat veel bacteriën en geeft een groot risico op infectie.

Diepe wond: door spieren en pezen heen

Beetwonden kunnen behoorlijk diep zijn, vooral roofdieren hebben vaak lange tanden. Een beet kan makkelijk door de huid heen dringen en spieren beschadigen. In dit geval is het aan te raden direct naar een dokter te gaan. Het gebeten ledemaat (meestal de hand) kan enige tijd niet of niet volledig gebruikt worden. Ontlast deze plek totdat de genezing ingezet is en begin vervolgens rustig aan om de spieren weer aan te sterken. Beten die door spieren en pezen heen gaan kunnen lang duren om te genezen, een jaar is geen uitzondering.

Rabiës of hondsdolheid

Rabiës is een van de bekendste en gevaarlijkste ziektes die zoogdieren kunnen overdragen. In Nederland en België komt deze ziekte bijna niet meer voor, alleen bepaalde soorten vleermuizen kunnen besmet zijn. In bepaalde andere landen kunnen alle zoogdieren drager zijn van deze ziekte. Rabiës is een virusinfectie die bij mensen dodelijk kan zijn. De ziekte wordt overgedragen door speekselcontact, dit wil zeggen door beten en likken, maar ook via indirect speekselcontact, zoals krabben indien het dier zijn poten heeft gelikt of het schoonmaken van een hok waar speeksel van het dier in zit. Er is een goed vaccin beschikbaar tegen rabiës, maar hier moet op tijd mee worden begonnen. Het beste is enige tijd voor een reis naar het rabiës gebied. Na de beet kun je ook met de vaccinaties beginnen, maar dit moet binnen 24 uur beginnen. Wanneer de verschijnselen optreden is het in bijna alle gevallen te laat voor genezing. De ziekte is in bijna alle gevallen dodelijk wanneer te laat wordt begonnen met de behandeling.

Tetanus

Tetanus is een andere bekende ziekte die door een dierenbeet kan worden overgedragen. Tetanus komt in Nederland nauwelijks voor, aangezien een vaccinatie makkelijk verkrijgbaar is en lange dekking geeft. Tetanus is op veel plekken te vinden, maar vormt over het algemeen pas een risico bij een kleine, diepe wond, bijvoorbeeld het staan in een spijker of een beet van een dier. Bij een goede en snelle behandeling hoeft tetanus geen groot probleem te worden. Tetanus is te herkennen aan pijnlijke spierspasmen een gespannen lichaamshouding met het hoofd en de hielen naar beneden en een moeilijke ademhaling een dag tot enkele maanden na een diepe wond.

Gebeten door een aap: een grote zorg

Bij een beet door een aap zijn tal van ziektes die overgedragen kunnen worden, nog meer dan door andere dieren. Apen en mensen hebben veel gemeen en kunnen ook veel van dezelfde ziektes krijgen. Door een beet van een aap kun je onder andere gele koorts, herpes, tuberculose en taal van andere ziektes krijgen. Daarom is het belangrijk na een apenbeet altijd naar een arts te gaan. Wanneer je enige tijd na de apenbeet ziek wordt, dien je ook naar de dokter te gaan en altijd te vermelden dat je door een aap bent gebeten. Dit is niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor de publieke gezondheid. Sommige ziektes kun je namelijk zelf ook weer overdragen op andere mensen.

Andere ziektes

Er zijn verschillende andere ziektes die je door dierenbeten kunt krijgen. Deze komen echter veel minder voor. Wanneer je na een beet door een zoogdier ziek wordt, is het verstandig naar een dokter te gaan en te vermelden dat je door een dier bent gebeten. Aan de hand van de symptomen kunnen er verschillende tests worden gedaan om vast te stellen of er een ziekte optreedt door de dierenbeet en welke ziekte het is. Symptomen die veel voorkomen bij dierenbeten zijn koorts, zweten, last van de bijtwond en griepverschijnselen.

Schuldvraag

Wie de schuld heeft is een vraag die niet altijd relevant is, maar in sommige gevallen voor onder andere de verzekering wel interessant is. In verreweg de meeste gevallen is de eigenaar van het dier aansprakelijk voor bijtwonden. Wanneer iemand anders de verzorging op zich nam en tekort schoot, kan deze persoon door de eigenaar aansprakelijk worden gesteld.
Wanneer bijvoorbeeld persoon A wordt gebeten door de hond van persoon B, dan kan persoon A persoon B aansprakelijk stellen. Als de hond mee werd genomen door een honden uitlaatservice die tekort heeft geschoten, dan kan persoon B verdere actie ondernemen richting de service, nadat de schade aan persoon A is vergoed. Een WA-verzekering vergoed meestal de schade.
Wanneer je gebeten wordt door een wild dier, dan zul je altijd zelf voor de kosten op moeten draaien (of je eigen verzekering).
In andere landen kan andere wetgeving gelden. Het is aan te raden dit goed uit te zoeken voor je aan eventuele juridische acties begint. Verder kun je altijd kijken naar de kosten van het zelf betalen en de tijd die het kost om iemand anders aansprakelijk te stellen. Voor een nieuw T-shirt en een pleister kun je jezelf de moeite besparen.
© 2011 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondsdolheid in NederlandHondsdolheid in NederlandIn 1962 werd Nederland geteisterd door hondsdolheid. Er vielen ten minste vier doden en het land was in paniek. Maar hoe…
Voorkom hondenbeten bij kinderenVoorkom hondenbeten bij kinderenJaarlijks worden er in Nederland 150.000 bijtincidenten door honden gemeld en bezoeken zon 6600 mensen de Spoedeisende…
Waarom bijt een hond en hoe kan je dit vermijden?Waarom bijt een hond en hoe kan je dit vermijden?"Blaffende honden bijten niet" zeggen ze wel eens, maar toch kan het blaffen een voorbode of signaal zijn dat aan een be…
Tetanus bij honden: symptomen, diagnose en behandelingTetanus bij honden: symptomen, diagnose en behandelingTetanus kan ook honden treffen. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie 'clostridium tetani'. Die gedijt onder meer…

Tips voor een betere nachtrustBijna iedereen krijgt in zijn leven wel eens te maken met slapeloosheid, meestal neemt dit een paar dagen in beslag en g…
Zeeziekte voorkomen 10 goede adviezenZeeziekte voorkomen 10 goede adviezenZeeziekte is een vervelende kwaal die veroorzaakt wordt door een overmatige stimulatie van het evenwichtsorgaan als gevo…
Bronnen en referenties
 • D.J.M.A.Beaujean et al. Mogelijke blootstelling aan rabiës in de anamnese: rabiësadvisering in Nederland. Ned Tijdschr Gen 2008;152;1 maart, pp. 473 e.v.
 • Mededeling van het FAVV, België is opnieuw vrij van rabies, 29/10/2008
 • www.medischwebboek.nl
 • http://minderhondenbeten.nl
 • www.rivm.nl
 • www.vleermuis.net
 • www.dokter.nl
 • www.bcfi.be
 • www.wikipedia.org
 • www.kennisring.nl
 • Afbeelding bron 1: Sue r b, Rgbstock
 • Afbeelding bron 2: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Reacties

Indoo, 16-10-2013
Hoi, ik zit in Lombok en heb net een zwerfhondje wat water gegeven. Nu heb ik dat bakje weer weg gepakt en hoorde ik dat je op deze manier ook indirect rabies kunt oplopen? Is dit zo of hoef ik me geen zorgen te maken? Alvast bedankt! Reactie infoteur, 16-10-2013
Rabies kan worden overgedragen bij contact van speeksel met bloed. Als de hond rabies heeft, en er zat speeksel op de bak en je had een open wond(je), dan is overdracht mogelijk.
In feite is dit zeer onwaarschijnlijk. Als je geen open wondjes in je hand hebt op de plaatsen waar je de bak hebt aangeraakt, hoef je je ook geen zorgen te maken. Ook als je wondjes hebt die al goed zijn afgesloten met een korstje is er niets aan de hand.

Heb je wel open wondjes die in aanraking zijn gekomen met speeksel van de hond, dan is het verstandig naar een dokter te gaan. De kans dat je de ziekte hebt is nog steeds klein, maar rabies is geen ziekte om risico's mee te nemen.

Succes ermee!

Dajankrijger, 09-10-2013
Hallo,
ik ga over 3 weken naar Thailand, heb ik een rabiës inenting nodig?
Graag uw advies. Reactie infoteur, 16-10-2013
Dat ligt eraan wat je gaat doen.
Als je niet in contact komt met dieren, is doorgaans niet nodig.
Ga je bijvoorbeeld met zwerfhonden aan de slag, of met andere zoogdieren, dan is het wel aan te raden.
Denk er wel om dat de vaccinatie geen volledige bescherming geeft. Na een beet zul je alsnog extra prikken nodig hebben.

Cliff, 04-01-2013
Hoi ik zit nu in Bali en mij vriendin is net gebeten door een klein aapje, er is geen bloed je ziet alleen zijn tand afdrukjes zitten. Moeten wij hier mee naar de dokter.? Het doet wel een beetje pijn. B.v.d Gr. Cliff Reactie infoteur, 05-01-2013
Beste

Op Bali komt als het goed is geen rabies voor. Dat is al een belangrijke vaststelling, aangezien deze ziekte vaak dodelijk is.
Verder worden veel ziekten pas overgebracht als er een open wond is.

Toch raad ik aan naar de dokter te gaan. Het is een kleine moeite, en kan heel veel problemen schelen. Zeker aangezien het om een aap gaat, en apen zeer veel ziekten kunnen overdragen op mensen.

Zorg verder dat de wond schoon is, ook via speeksel kunnen ziekten worden overgedragen. Zorg dus dat de wond niet in contact komt met andere, open wonden, en ook niet met speeksel (bijvoorbeeld via een hand)

Nogmaals, ik acht de kans dat hierdoor een ziekte wordt overgedragen klein, maar het is het risico niet waard. De doktoren zijn daar goed bekent met de gevolgen van apenbeten.

Succes ermee!

Met vriendelijke groet,

Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 31-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.