Wapen je tegen de winterkou
De winterkou buiten sluiten vinden we allemaal iets hebben. Lekker thuiskomen en dan bij voorkeur bij gezellige warmte (bijvoorbeeld een open haard) opwarmen, winterstamppotten eten en vooral binnen verzamelen (bijvoorbeeld een vriendengroep, de vereniging of het gezin). Maar als je je wapent tegen de winterkou, dan is het buiten ook heerlijk toeven. We genieten er alleen nog te weinig van.
Natuur
We trekken in de warme(re) maanden massaal de natuur in. Lekker bakken in de zomerzon en wandelingen maken als we er -na de winter- weer aan toe zijn tijdens de lentemaanden. Maar de natuur is het hele jaar schitterend, we moeten het alleen zien en voelen.
Dat zien wil mogelijk nog wel lukken, maar dat voelen vinden we maar niets. Snel koude vingers of tenen en de wind die bijna door de kleding waait en ons doet rillen. Als dit het geval is doen we toch echt iets verkeerd. Want je kunt je prima kleden op de kou en genieten van de natuur. Bovendien maken we de benodigde vitamine D aan, welke zo belangrijk is voor de botopbouw en de huid en ook tegen depressie helpt.
Bovendien levert de natuur ons ook nog een flinke dosis frisse lucht en mogelijk inspiratie op. Als je in de natuur bent moet je alleen niet worden afgeleid. Afleiding voorkomt namelijk dat we ons kunnen focussen op bijvoorbeeld die prachtige natuur, ook in de herfst of winter. De details zijn prachtig en zo anders dan in de warmere maanden. Maar het is het behoud van de mens om de focus te verleggen als er iets niet goed gaat en de kou die zich bijvoorbeeld meester maakt van ons.
Jezelf wapenen
Kleding
Warme aankleding is vooral ademend, maar dat wil niet zeggen dat je je lichaam afsluit. En toch doen we dat nogal eens. We kleden ons te strak, te veel ingepakt als het ware. Het is van belang om schoenen, handschoenen en kleding te dragen die goed passend is. Te strak wil zeggen dat de bloedcirculatie namelijk niet goed verloopt. Het beste is en blijft wol, want wol houdt de warmte goed vast, sluit de kou buiten en is als natuurproduct ademend. Dit in combinatie met andere lagen, want lagen over elkaar isoleert. Denk bijvoorbeeld aan een linnen of katoenen shirt, met daar overheen een wollen trui of vest.
Wat we veel zien is de combinatie van leer met een wollen voering. In jassen, handschoenen en laarzen. Ook een prima combinatie om de kou op een juiste manier buiten te sluiten. Het is wel duurder dan bijvoorbeeld synthetische materialen, maar is duurzaam en gaat het zomaar meerdere seizoenen mee.
Mocht het om wat voor reden dan toch een keer te laat zijn, zorg dan dat je op een goede manier weer op de juiste lichaamstemperatuur komt. Vanuit de kou direct in een erg warm bad stappen is dus niet goed. Wissel baden werkt beter en dat doe je bijvoorbeeld door in een warm bad te stappen of onder de warme douche te gaan staan en na enkele minuten even afkoelen met lauw tegen koud aan water. Dat klinkt wellicht vreemd, maar is goed voor je lichaam. Wissel deze manier van baden of douchen enkele keren af. Het verlicht sowieso de eventuele pijn die ontstaan is als de kou toch vat heeft gekregen op bepaalde lichaamsdelen. Eindig altijd met het lauw tot koud water, zo warm je daarna het snelste op.
Voeding
Voldoende vitamines binnen krijgen is altijd van belang, daar hoeft het geen winter voor te zijn. Maar in de winter verbruik je wel meer energie. Als je lichaam koud of kouder is, moet het nu eenmaal harder werken om op temperatuur te blijven en dat maakt dat je wat meer binnen moet krijgen. Spreekt voor zich dat het de normale voedingsstoffen moet bevatten en geen aanleiding mag zijn om de chipsbuil open te trekken of de koekjestrommel leeg te plunderen.
De winterkost is wat zwaarder, je lichaam is langer bezig om de voedingsstoffen om te zetten in energie en dan is de bekende stamppot of lekkere verse en stevig gevulde erwtensoep prima. Neem bij voorkeur de echte seizoensgroenten als je een stamppot gaat maken, in combinatie met een stuk vlees of vis en enkele aardappelen die de benodigde vitamine C leveren. Heel traditioneel, maar het werkt nog steeds prima in de koude wintermaanden.
Het komt niet altijd uit, maar strikt genomen is het prima om na het eten, ook van een stevige stamppot, een wandeling te maken. Ook perfect als je niet eenvoudig in slaap valt, vlak ervoor een wandeling en het helpt absoluut.
Tot slot
Wapen jezelf op een gezonde manier tegen de koude maanden met gezonde voeding en zorg dat je voldoende daglicht ziet. Dan is de kans groot dat je op een prettige manier door de wintermaanden komt. Genoeg weerstand helpt bovendien ook in het proces om ziekten buiten de deur te houden.