Wat doet probiotica?

Wat doet probiotica? Een probioticum is een voedingsmiddel met levende micro-organismen. Aan deze micro-organismen wordt een gezondheidsbevorderende werking toegeschreven (als je er voldoende van binnen krijgt). Vertaald naar de praktijk zeggen we dat verwerkt wordt in yoghurtjes of andere (zuivel)drankjes en voorzien is van gezonde bacteriën.

Wat doet het?

Kort gezegd zijn probiotica goed voor de spijsvertering en weestand. De naam is afkomstig van het Griekse “ten gunste van het leven” en met de inname van het drankje beïnvloed je op een positieve manier de bacterieflora in het lichaam. Daarbij moet aangemerkt worden dat het absoluut geen geneesmiddel is. Het is ondersteunend na bijvoorbeeld een antibioticumkuur. Zo’n kuur trekt een wissel op het lichaam –ook op de darmen- en voor een sneller herstel kan dan een probioticum gegeven worden. Er zijn zelfs artsen die het standaard voorschrijven als iemand een antibiotumkuur krijgt.

Bij welke processen helpt het?

De claim in ondersteunende zin wordt gelegd bij de volgende zaken:
  • herstel na de antibioticumkuur
  • beperken van obstipatie of diarree
  • ondersteuning in het versterken van het immuunsysteem (vermindering van bijv. eczeem)
  • ondersteuning bij het terugdringen van symptomen bij darmziekten (bijv. ziekte van Crohn)

Risico

Niet iedereen is er van overtuigd dat het de werking heeft die er geclaimd wordt, maar inmiddels is wel aangetoond dat inname geen risico met zich meebrengt.

Verschillende soorten

Als je aan de probiotica begint is het goed te kijken wat de specifieke producten doen. Er zijn namelijk verschillende soorten probiotica (soorten en stammen). Waar de een meer voor de dikke darm doen, is de andere actief in het gehele maag/darmkanaal. Laat je altijd goed voorlichten.

Enkele soorten:
  • Bifidobacterium bifidum
  • Bifidobacterium longum
  • Bifidobacterium breve
  • Lactobacillus acidophilus
  • Lactobacillus rhamnosus
  • Lactobacillus casei
  • Lactobacillus plantarum

Dieren

Inmiddels is ook bekend dat probiotica een positieve werking bij dieren kan hebben. Bij een diarree of kramp bij bijvoorbeeld de hond, kan het dus zijn dat er een probioticum wordt voorgeschreven.

Het juiste product kiezen

Het juiste product kiezen is nog niet zo gemakkelijk, want enkele producten die veelvuldig in reclamecampagnes naar voren worden gebracht en reclameren probiotica in zich te hebben, hebben dit niet altijd. Een voorbeeld hiervan is Actimel (Danone), die eerder hier heel nadrukkelijk adverteerde, hebben de claim ingetrokken.

Over het algemeen is het het verstandigste te overleggen met de huisarts of naar de betere reformwinkel te gaan. In deze winkels is over het algemeen meer expertise en daar zijn de pure producten te koop. Realiseer je wel dat deze producten over het algemeen niet goedkoop zijn.

Tot slot

De een zweert erbij en de ander vindt het onzin. Een heel persoonlijke keuze dus om een dergelijk middel wel of niet in te nemen. Maar het feit dat het niet schadelijk is, is inmiddels wel aangetoond. Dat zou een reden kunnen zijn een dergelijk product eens uit te proberen. Meer informatie bij www.darmgezondheid.nl.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Probiotica als voedingssupplementDe term probiotica, meervoud van probioticum, is vrij recent, hoewel zijn werking reeds lang gekend is. Een kennismaking…
Wat is darmflora?Iedereen heeft al wel van darmflora en actieve bifidus gehoord. De reclameadvertenties staan er immers vol van. Altijd a…
Probiotica en de darmfloraDarmflora? Geen bloemen in je buik maar wel het geheel van micro-organismen in de darm, die er voor zorgen dat ons voeds…
Motoriek in maag en darm (spijsverteringskanaal)Motoriek in maag en darm (spijsverteringskanaal)In het spijsverteringskanaal zijn verschillende contractiepatronen te onderscheiden. Het begint al in de slokdarm met pe…

Welke geneesmiddelen verkoopt een drogist?In een drogisterij zijn geneesmiddelen te koop waarvoor geen doktersrecept nodig is. Deze zogenaamde niet receptplichtig…
Wapen je tegen de winterkouWapen je tegen de winterkouDe winterkou buiten sluiten vinden we allemaal iets hebben. Lekker thuiskomen en dan bij voorkeur bij gezellige warmte (…
Bronnen en referenties
  • Ingmar Levinsson, homeopaat
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 16-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.