Buurtzorg voor professionele en persoonlijke zorg aan huis

Buurtzorg voor professionele en persoonlijke zorg aan huis Met de ouderdom komen de gebreken. Ondanks deze gebreken en handicaps willen we wel allemaal zo lang mogelijk zelfstandig blijven worden. Buurtzorg Nederland staat hier volledig achter. Buurtzorg Nederland biedt daarom professionele en persoonlijke hulp aan huis. Deze hulp wordt geboden door speciale Buurtzorgteams die bestaan uit professionele wijkverpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden. Ook mensen met een handicap of een chronische ziekte komen in aanmerking voor de professionele en efficiënte aanpak van Buurtzorg. De relatief kleine wijkteams maken de zorg persoonlijk en drukken bovendien de zorgkosten.

Wat is Buurtzorg Nederland?

Buurtzorg Nederland werkt met een nieuwe kijk op de thuiszorg. Hierbij gaan zij terug naar waar het uiteindelijk allemaal om draait. De zorgvrager en zijn/haar wensen staan centraal. Er wordt professionele hulp geboden, aangepast aan de betreffende situatie en daarbij inspelend op de individuele wensen van de zorgvrager. Buurtzorg Nederland werkt alleen met goed opgeleid personeel. Hoogopgeleide wijkverpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden werken zoveel mogelijk zelfstandig, daarbij strevend naar de beste oplossing voor de betreffende situatie en de zorgvrager.

Hoe werkt Buurtzorg Nederland?

Een van de belangrijkste aspecten is het feit dat de kosten van managers en andere overhead tot een minimum beperkt worden. Vanuit een landelijk steunpunt worden de Buurtzorgteams aangestuurd, waarbij zelfstandigheid van deze teams hoog in het vaandel staat. De kracht van de organisatie zit ook in die zelfstandigheid van de teams én in de directe en op persoonlijke leest gestoelde zorg die wordt geboden. Hierin onderscheiden ze zich sterk van de reguliere thuiszorg. Bestaande thuiszorgorganisaties, evenals zorg- en verpleeghuizen roepen regelmatig de hulp in van Buurtzorg Nederland. Dit om de eigen thuiszorg te verbeteren of uit te breiden. Buurtzorg werkt hier graag aan mee, omdat door deze samenwerking de samenhang in de aangeboden zorg alleen maar wordt versterkt.

Buurtzorgteams voor professionele en persoonlijke zorg aan huis

De Buurtzorgteams bestaan uit hoog opgeleide wijkverpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden. Dit team biedt alles wat nodig is op het gebied van thuiszorg en zelfs meer dan dat! De teams bieden zorg aan huis voor ouderen, chronische zieken en mensen met beperkingen in welke vorm dan ook. De leden van het team zijn zelf bevoegd om beslissingen te nemen over de wijze waarop de zorg wordt ingevuld. Er wordt géén standaard zorg verleend, waarbij elke minuut volgens een protocol verantwoordt moet worden. De kracht van Buurtzorg Nederland ligt juist in het feit dat ze zorg op maat aanbieden. Zo kan een ieder in de eigen omgeving, op een bij hem of haar leefstijl passende manier, zorg aangeboden krijgen. De persoonlijke situatie én de persoonlijke wensen staan voorop bij het bepalen van de wijze waarop de zorg uiteindelijk ingevuld zal gaan worden. De zorgvrager krijgt een persoonlijke begeleider toegewezen. Deze begeleider heeft regelmatig contact met de huisarts of specialist. Hierdoor is er veel directe communicatie en een goed inzicht in de persoonlijke situatie. Bovendien zijn ze uit de directe omgeving afkomstig, waardoor ook veel kennis aanwezig is over de woonomgeving van de cliënt.

Zelfstandigheid van de cliënt

Wie bij ziekte of ouderdom steeds meer te maken krijgt met beperkingen en handicaps, verliest al snel een deel van zijn of haar zelfstandigheid. Daar is in veel gevallen niet veel aan te veranderen. Waar wel naar gestreefd kan worden is om zolang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen. De Buurtzorgteams bieden verzorging en verpleging aan huis. Ze helpen met wassen, aan- en uitkleden en het innemen van de medicijnen. Maar ook medische zorg, zoals wondverzorging, pijnbestrijding, insuline spuiten of andere injecties, kan door de wijkverpleegkundige worden gegeven.

Buurtzorg tegenover de reguliere thuiszorg

In tegenstelling tot de reguliere thuiszorg maakt Buurtzorg zich heel sterk voor een individuele oplossing. Samen met de zorgvrager en zijn/haar directe omgeving wordt gekeken naar de beste vorm waarin de zorg kan worden geboden.
De Buurtzorgteams werken zelfstandig en zijn bevoegd om deze afspraken te maken Geen lange communicatielijnen en administratieve rompslomp dus. Maar concreet en direct werken aan een passende oplossing.

Jos de Blok, directeur Buurtzorg Nederland

De directeur van Buurtzorg Nederland, Jos de Blok, werkt al heel lang in de gezondheidszorg. Eerst als verpleegkundige, en later in verschillende hogere managementfuncties. In zijn visie op de thuiszorg staat de cliënt en zijn/haar zorgonafhankelijkheid centraal. De te bieden zorg moet er opgericht zijn om zorgproblemen op te lossen door onder andere in de directe woonomgeving hiernaar op zoek te gaan. De leden van een buurtzorgteam moeten samen met de cliënt op zoek naar een oplossing, de cliënt wegwijs maken in de wereld van de zorg en de eventuele aanwezige mantelzorgers ondersteunen.

Lees verder

© 2011 - 2020 Martina, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Buurtzorg Nederland; thuiszorg zonder bureaucratieBuurtzorg Nederland; thuiszorg zonder bureaucratieDoor de vergrijzing groeien de kosten van de zorg snel. De politiek zit met de handen in het haar. Hoe blijft de zorg be…
Buurtzorg, opgericht uit onvrede met ThuiszorgBuurtzorg is een bedrijf wat een nieuw concept hanteert. Buurtzorg is opgericht omdat men de misstanden in de thuiszorg…
Werken in de thuiszorg als verzorgende CWerken in de thuiszorg als verzorgende CWerken in de thuiszorg is een populaire bijbaan voor veel studenten. De meeste studenten werken bij de thuiszorg als ver…
Wat te doen tegen spierpijn?Wat te doen tegen spierpijn?Na een dag heerlijk sporten kun je de volgende dag wakker worden met een pijn in je spieren. Dit kan zelfs nog enkele da…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gaertringen, Pixabay
  • www.buurtzorgnederland.com

Reageer op het artikel "Buurtzorg voor professionele en persoonlijke zorg aan huis"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Martina
Laatste update: 12-02-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Special: Ouderenzorg
Bronnen en referenties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!