Wat te doen tegen spierpijn?
Na een dag heerlijk sporten kun je de volgende dag wakker worden met een pijn in je spieren. Dit kan zelfs nog enkele dagen aanhouden. Sporten is fijn, maar de spierpijn maakt het er niet makkelijker op. Wat is spierpijn en wat kun je er tegen doen?
Wat is spierpijn?
Spierpijn is een pijn aan de spieren die ontstaat als de spieren gebruikt worden op een manier dat niet gebruikelijk is voor de spieren. Door ongebruikelijk bewegen ontstaan er afvalstoffen in de spieren en daardoor Het kan zich uiten in pijn, krampen of stijve spieren. Met name bij het bewegen is de pijn en de stijfheid te voelen die in de spieren aanwezig is. Spierpijn komt bij allerlei sporters voor, maar ook in het dagelijks leven kun je spierpijn ontwikkelen. Bij sporten ontstaat het vooral bij de eerste keren (zoals bij de sport Pilatus) en in het dagelijkse leven kan het komen door veel zitten achter de computer of een lange afstand autorijden. Ook door ziekte kan er spontaan spierpijn ontstaan, bij bijvoorbeeld griep. Ook kunnen sommige medicijnen als bijwerking spierpijn veroorzaken.
Wat te doen tegen spierpijn?
Spierpijn is een natuurlijke signaal van het lichaam dat er spieren overbelast zijn. Het beste is dan ook om de spierpijn natuurlijk te verhelpen door rust te geven aan de spieren. Bij spierpijn is het aan te raden om de spieren één of twee dagen rust te geven, zodat het lichaam kan herstellen van de inspanning. Paracetamol kan helpen tegen erge spierpijn, maar pas op! Bij pijnstillers voel je de pijn niet meer en kun je gemakkelijk spieren forceren. Door het forceren van de spieren kunnen ontstekingen gaan optreden en dat vergt nog meer herstel door het lichaam.
Voorkomen en genezen
Een goede warming up voordat je gaat sporten is belangrijk bij het voorkomen van blessures, ook kan het helpen bij het verminderen van spierpijn. Probeer verschillende spiergroepen op te warmen. Dit kan door strekken en door bijvoorbeeld door je te verwarmen door te gaan fietsen of steppen. Spierpijn na het sporten kan verminderen door een massage, maar dat is niet voor iedereen mogelijk. Ook een koude douche kan zorgen voor een sneller herstel van de spieren. Diverse vitamines zorgen ook voor een sneller herstel van spierpijn, zoals bijvoorbeeld vitamine B5. Deze vitamine zorgt ervoor dat de melkzuurproductie minder wordt, dat de veroorzaker is van spierpijn. Vitamine B5 zit natuurlijk in vlees, kip, melk, sinaasappels, bananen, verschillende noten en pitten, eieren en melk.
Blijf bewegen
Tijdens de spierpijn is het wel aan te raden om te blijven bewegen, dit kan door bijvoorbeeld te gaan wandelen. Zorg ervoor dat je niet de spieren gebruikt die pijn geven. Door het bewegen voorkom je dat je stijf wordt en stimuleer je de doorbloeding in het lichaam. Een goede doorbloeding zorgt ervoor dat het herstel sneller gaat.
Wanneer naar de huisarts?
Voor de meeste spierpijn zul je niet naar de huisarts gaan. Alleen als de spierpijn lang blijft, zoals bij meer dan vijf dagen, dan is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts. Spierpijn moet met een paar dagen rust snel over zijn en is dat niet het geval dan is er een mogelijkheid dat er een ontsteking is in de spieren.
Is het raadzaam om warmtemiddelen te gebruiken bij spierpijn?
Warmtemiddelen, zoals warmtepleisters en tijgerbalsem zijn niet direct aan te raden voor spierpijn. De warmtemiddelen verwarmen de huid, maar de spieren niet. Het zijn dus oppervlakkige middelen die niet bijdragen aan het herstel van spieren. Beter is het om een warm bad te nemen en alle spieren te ontspannen.