Vermoeidheid aanpakken
Vermoeidheid hoort bij de mens, immers fysieke of mentale arbeid kan en zal meestal tot vermoeidheid leiden. Maar dat neemt niet weg dat er wel grenzen zijn en als dat zware gevoel van vermoeidheid aanhoudt, kan het zijn dat je andere maatregelen moet nemen dan wat je normaal bij vermoeidheid doet.
Herstellen
De meeste mensen die vermoeidheid zijn, nemen zichzelf in acht en geven zich voldoende rust om weer te herstellen. Maar soms lukt dat herstelproces niet helemaal en cirkel je enig moment rond in proberen te herstellen en de vermoeidheid die je probeert kwijt te raken. Als het een krampachtig proces wordt, stapel je je vermoeidheid in feite alleen nog maar op. Geen oplossing dus.
Het is eenvoudig te zeggen dat je mentale moeheid te baas kunt, zodra je zaken los kunt laten. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Dat neemt niet weg dat er wel methodes zijn om dit proces te stimuleren. Mediteren en yoga kunnen hier aan bijdragen en met enkele eenvoudige stappen, is het mogelijk een stap in de goede richting te zetten.
Mogelijkheden om te komen tot ontspanning
Loslaten is het moeilijkste van allemaal, want als er iets in je hoofd maalt wil je het opgelost, afgewikkeld of afgerond zien. De mens zit al controlerend zo in elkaar. Maar als je van je vermoeidheid af wilt, zal je iets moeten proberen.
Loslaten
Loslaten begint bij tijd voor jezelf nemen, noem het aandacht, noem het de gedachten op rit zetten. Maar waar het om gaat is dat je gedachten je hoofd in ieder geval even moeten verlaten. Je hoofd moet zich als het ware kunnen herstellen door niet te hoeven werken. Zo doe je dat immers met je fysieke lichaam ook.
Begin bij een omgeving op te zoeken die je als prettig, aangenaam ervaart. Veel mensen worden rustig in de natuur en dit kan de kustlijn zijn of het bos, de rivier of het vlakke (wei)land. Maar alleen een rustige omgeving doet het hem niet. Piekeren kan je immers overal. Echter, als je je richt op wat je ziet, verleg je je focus. Ruik de natuur, zie de natuur en ervaar het. Je zult zien dat je dingen gaat zien die je normaal niet ziet.
Als dit nog niet lukt, laat dan je gedachten aan je voorbij gaan. Voel de spanning over iets wat je bezighoudt en zet het in gedachten op een voorbij drijvende wolk (die hebben we genoeg in Nederland!). Niet krampachtig proberen de gedachten weg te denken, want dat werkt averechts. Maar heel natuurlijk de gedachten plaatsen op die wolk en aan je voorbij laten drijven. Lukt het even niet, probeer het dan enkele minuten laten nog een keer en focus je even op wat je in je omgeving ziet. Het mooie blad aan de boom of op de grond, de golf op zee of de vogels die naar eten zoeken.
Oefeningen
Yoga kan je fysiek maar ook mentaal helpen. Er zijn wat oefeningen die het proces stimuleren. Probeer het eens in een ruimte die je niet af zal leiden. Ga staan met de voeten op heupbreedte, ontspan je lichaam zoveel als mogelijk en begin met een diepe ademhaling. Laat je borstkas maar omhoog komen en je longen zich volzuigen met zuurstof. Adem iets rustiger uit en op een nieuwe inademing laat je je armen (die naast je lichaam hangen) rustig omhoog komen tot ze boven je hoofd gestrekt zijn en de vingers elkaar vast kunnen pakken. Even vasthouden en op de uitademing de armen weer richting het lichaam laten zakken. Herhaal deze oefening een vijftal keer.
Ga op je rug liggen en spreid de armen en benen. De armen dwars op je lichaam met de handpalmen omhoog gericht en de benen iets breder dan de heupbreedte. Ontspan de voeten door de enkels volledig naar links en volledig naar rechts te draaien en beweeg je tenen. Focus op je enkels en voel het bloed stromen. Focus je vervolgens op je ademhaling en haal diep adem, enkele seconden vasthouden en dan in alle rust uitademen. Als je dit enkele keren gedaan hebt leg je je handen op elkaar op je zonnevlecht (tussen je middenrif en je navel) en herhaal de diepe ademhaling enkele keren. Voel de druk uit je lichaam wegstromen.
Ga in een gemakkelijke houding zitten en focus je op je nek. Zorg dat je schouders niet opgetrokken zijn, maar je hoofd iets op, je nek wordt als het ware langer. Even deze houding vasthouden en goed doorademen. Daarna je rechteroor richting je rechterschouder bewegen en kom weer rustig terug, dan je linkeroor naar je linkerschouder en kom weer rustig terug. Herhaal dit enkele keren en neem er alle tijd voor. Voel de druk van je schouders glijden.
Tot slot
De oefeningen kunnen door elkaar toegepast worden, maar het belangrijkste is dat je er de tijd voor neemt en er bewust mee bezig bent. Herhaal deze oefeningen iedere dag en desgewenst mag je het ook enkele keren per dag doen. Geef je lichaam de kans op een andere manier te herstellen en dwing niets af, dat lukt je niet en de kans op herstel bevorder je niet. Geef het wat tijd.