Wat maakt een drogisterij een goede drogisterij?
Wat is een goede drogisterij? Iedereen komt wel eens bij een drogisterij. Voor bijvoorbeeld haarverf, douchegel, huishoudelijke producten en zelfs voor sinterklaasinkopen voor de kinderen. Tegenwoordig verkopen de meeste drogisterijen namelijk ook speelgoed. Maar wat zij ook verkopen zijn zelfzorggeneesmiddelen. En in die verkoop onderscheidt een goede drogisterij zichzelf.
Zelfzorggeneesmiddelen
Iedereen gebruikt wel eens zelfzorggeneesmiddelen, maar niet iedereen is zich bewust wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Wat houden zelfzorggeneesmiddelen eigenlijk in? Een zelfzorggeneesmiddel is niets anders dan een geneesmiddel waar u geen recept van de dokter voor nodig hebt. Hier in zitten weer verschillende gradaties. Er zijn AV-geneesmiddelen (algemene verkoop geneesmiddelen), dit houd in dat deze geneesmiddelen weinig tot geen kwaad kunnen. Deze kunt u kopen bij bijvoorbeeld supermarkten en benzinestations. Een zoutoplossing neusspray, paracetamol, rennies en verschillende hoestdrankjes vallen daaronder. Verder heb je nog UAD-geneesmiddelen (uitsluitend apotheek en drogist), dit zijn geneesmiddelen waarbij enige voorlichting gewenst is. Daardoor zijn er mensen met kennis over geneesmiddelen nodig. Dan heb je nog UA-geneesmiddelen(uitsluitend apotheek), dit zijn geneesmiddelen waarvoor u een recept nodig hebt en die u dan bij de apotheek kan afhalen.
Certificering
Een drogisterij voldoet aan alle eisen om medicijnen te verkopen als ze gecertificeerd zijn. Dit word jaarlijks getest door pharmacon. Deze sturen mysteryshoppers naar drogisterijen om te testen of ze aan de certificeringseisen voldoen. U kunt de drogisterijen die aan de ceritficeringseisen voldoen herkennen aan de volgende raamsticker.
U kunt zelf natuurlijk ook kijken of een drogisterij aan de eisen voldoet. Maar dan moet u wel weten wat de certificeringseisen zijn. Deze zal ik voor u in dit artikel noemen.
Toezicht
Zelfzorggeneesmiddelen mogen uitsluitend verkocht worden onder het toezicht van een gediplomeerde drogist. Deze dient tenminste 36 uur per week aanwezig te zijn. Is hij/zij niet aanwezig moet er een gediplomeerd assistent drogist aanwezig zijn. Als je achter de kassa staat in de drogisterij hoef je niet het diploma assistent drogist of drogist te hebben. Maar wel Verkoop in drogisterij. Is de dame/heer achter de kassa niet in het bezit van dit diploma mag deze geen medicijnen verkopen, behalve als deze aantoonbaar bezig is met de opleiding.
Voorzorgsmaatregelen verkoop
De geneesmiddelen mogen uitsluitend aan particulieren verkocht worden. Hierdoor moet het personeel dus bedenkingen krijgen en vragen gaan stellen als iemand met grote hoeveelheden medicijnen de winkel wilt verlaten. Kinderen jonger dan 16 jaar mogen ook geen medicijnen meekrijgen tenzij er gecontroleerd is dat het in opdracht van de ouders is. Vraag als verkoper gerust of de ouders gebeld kunnen worden om het te controleren. Dit is uit bescherming voor de kinderen. Het personeel moet ook goed op de klanten letten. Komt er bijvoorbeeld iemand iedere dag laxeertabletten halen, moeten ze de verkoop weigeren, dit in verband met het vermoeden dat dit om verkeerde redenen gebruikt wordt.
Extra's bij zelfbediening
Er moeten altijd voldoende opgeleide verkopers in de buurt van de zelfbedieningsschappen aanwezig zijn (verkoop in drogisterij). Dit om mensen te helpen zoeken naar het juiste medicijn. Let op verkopers in het bezit van verkoop in drogisterij mogen alleen productgericht advies geven. Ze mogen u bijvoorbeeld vertellen hoeveel paracetamol u op een dag mag innemen en voor hoe lang. Zij mogen niet naar aanleiding van uw klachten een geneesmiddel adviseren. Ook moet er voorkomen worden dat kleine kinderen bij de medicijnen kunnen komen. Dit kan door de geneesmiddelen hoog in het schap te plaatsen of door supervisie.
Persoonlijke advisering
Alleen gediplomeerde drogisten en assistent-drogisten zijn bevoegd om inhoudelijk advies en voorlichting te geven. Dit doen ze vaak aan de hand van de zogenoemde WASA-vragen. WASA staat voor : Wie heeft de klacht, aard van de klacht, sinds wanneer is de klacht en wat is er al geprobeerd om de klachten te verhelpen. Ook maken de drogist en de assistent-drogist gebruik van zelfzorgstandaarden, deze zijn gericht op specifieke gezondheidsklachten en geven richtlijnen voor de advisering daarover. Sommige chronische klachten kunnen bijvoorbeeld verholpen worden zonder geneesmiddelen, maar door een andere leefstijl.
Nascholing
De drogist en assistent-drogist gaan iedere 5 jaar op herhalingscursus. Hierdoor blijven ze op de hoogte van de actuele ontwikkellingen. Daardoor kunnen ze u altijd van het beste advies voorzien.
Uitrusting winkel en personeel
In de winkel moet er bij de kassa een groot bord hangen met de volgende tekst: Zelfzorggeneesmiddelen, advies? Vraag het de (assistent) drogist! Ook de displays en schappen zijn hiervan voorzien. Het personeel moet met badges aangeven waarvoor ze zijn opgeleid. Hier kan op staan: gediplomeerd verkoper, drogist of assistent drogist.
Kassacheck
De kassacheck moet bij het afrekenen altijd worden uitgevoerd. Sommige klanten vragen niet uit zichzelf advies, maar hebben een klein zetje nodig. Het kassapersoneel stelt de vraag of de klant nog vragen heeft over het gebruik van de medicijnen. Dit kan op verschillende manieren. Bovendien wijst de verkoper de klant ook op risico aankopen. Sommige medicijnen kunnen niet met elkaar of mogen door bepaalde groepen niet gebruikt worden. Dit moet altijd verteld worden. De kassacheck heeft 2 voordelen namelijk: elke klant die nog behoefte heeft aan advies over de medicijnen wordt gefilterd en de klant word bewust van aankopen die mogelijk risico's met zich meebrengen.
Logboek
Er moet altijd een logboek bijgehouden worden, die door al het personeel kan worden ingezien. Hier staan bijvoorbeeld de periodieke houdbaarheidsdatum controles in en informatie over advisering van bepaalde medicijnen.
Kortom...
Er komt veel meer kijken bij een ECHTE drogisterij dan alleen maar vriendelijke gezichten. Voldoet een drogisterij aan al deze eisen kunt u ze herkennen aan het waarborgcertificaat, maar hou het zelf voor de grap ook eens in de gaten. Dan zult u merken dat er maar weinig drogisterijen zijn die zich ook echt aan deze eisen houden. Helaas is er de laatste tijd te weinig gediplomeerd personeel en te weinig tijd voor het gediplomeerde personeel om de klanten goed te adviseren. Dit omdat de grote concerns targets opstellen voor het personeel. Let daarom heel goed op bij het kopen van geneesmiddelen en lees zelf ALTIJD de bijsluiter. Want hoe dan ook, u bent en blijft altijd zelf verantwoordelijk.
© 2012 - 2025 Avlaar1990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lenen bij het KruidvatHet is sinds het begin van 2010 weer mogelijk om een lening af te sluiten via het Kruidvat. Niet iedereen is daar blij m…
Bronnen en referenties
- http://www.drogistensite.nl/pages/90/Kwaliteitskeurmerk/Certificeringseisen.html
Reactie
Hilde, 11-01-2016
Beste,
Mijn dochter van 14 heeft bij een drogisterij 2 doosjes laxeerpillen kunnen kopen en bij een andere drogisterij fatburners. Ik kan nergens op internet vinden of dit tegen de wet of regels is, behalve in dit artikel. Vallen laxeermiddelen en fatburners ook onder medicijnen die niet aan minderjarigen mogen worden verstrekt? Ik vind het een schande dat dit zomaar verkocht kan worden aan jonge kinderen!
Ik hoop op een reactie.
mvg Hilde
Reactie infoteur, 12-09-2016
Hallo Hilde,
Sorry voor mijn late reactie, heb lang niet gekeken hier. Wat ik van mijn opleiding weet is dat laxeermiddelen dan niet verkocht mogen worden. Fatburners vallen niet onder geneesmiddelen dus deze mogen dan in principe wel. Vaak is het zo dat personeel in winkels niet op de hoogte zijn van deze regel en er ook niet echt een straf op staat. Behalve dat zijn hun licentie kwijt kunnen raken als het bij een controle word vastgesteld.