Huisartsen waarschuwen voor gevaren van de Japanse Oester
Op de waddeneilanden waarschuwen huisartsen voor de gevaren van de Japanse Oester. Deze oester werd in de jaren 60 van de vorige eeuw in Nederland geïmporteerd,
Inhoud
De Japanse Oester
De import en het uitzetten van de Japanse oester gebeurde na een uitbraak van een oesterziekte. De Japanse oester is langwerpig van vorm en kan ongeveer 40 centimeter lang worden. De oester komt inmiddels voor in de Noordzee voor de Nederlandse en Belgische kust, in de Zeeuwse wateren en in de Waddenzee. Door de vlijmscherpe randen van de oester - ook wel lamellen genoemd - kan de Japanse oester zeer pijnlijke vleeswonden veroorzaken waarbij dat zwemschoenen soms niet eens voldoende bescherming bieden. Zo is er een melding bekend dat een oester zelfs door een klomp was heen gedrongen. Het advies voor het wandelen op de stranden is dan ook om zeker zwemschoenen te dragen.
Al zien sommige mensen de oester als een verrijking voor onze natuur. De meeste mensen zien de oester als een plaag omdat de oester het zaad van mosselen, kokkels en inheemse oesters eet. Daarbij is bij de Japanse oesters ook het Ostreid Herpes virus geconstateerd wat bij Japanse oesters tot grote sterfte kan leiden.
Ostreid Herpes virus
Dat het virus heel besmettelijk kan zijn is wel gebleken in Frankrijk. Daar richtte het virus in twee jaar tijd een ware slachting aan onder de Franse oesters en zorgde voor een sterftecijfer van tussen de 40% tot 80% van de oesterpopulatie. Echter is een sterftecijfer van 15% tot 90% ook zeker heel reëel.
Het is de eerste keer dat het virus ook in Nederland is waargenomen, aldus het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Het is echter niet bekend hoelang het virus al in Nederland aanwezig is. Dit komt omdat het voor het eerst bij jonge Japanse oesters op dit virus getest is.
Ongevaarlijk voor de mens
Het Ostreid Herpes virus is geen besmettelijke ziekte voor de mens. Ziek worden van het virus doen mensen niet. De oester is ook gewoon normaal eetbaar. Echter als er niets aan het virus gedaan wordt dan kan de oesterpopulatie aanzienlijk verkleinen en kan er een te kort aan oesters ontstaan.
Goudmijn
Jaarlijks worden er meer dan 30 miljoen Japanse oesters opgevist. Met een totale omzet van 15 miljoen euro is de Japanse oester een ware goudmijn. Een massale sterfte van de oester zou dan ook een ernstige klap voor deze bedrijfstak zijn.
Beperking van het uitzaaien
Om het virus tegen te gaan is het uitzaaien van de oester aan banden gelegd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Wel mogen oesters verkocht worden omdat de oesters namelijk geen gevaar vormen voor de volksgezondheid, en de consumptie van de oesters geen risico's met zich meebrengt.