Voedsel bewaren op de juiste manier

Voedsel bewaren op de juiste manier Wij vinden de kwaliteit van het voedsel dat we aanschaffen belangrijk. En dat moet ook, want wanneer voeding eenmaal aan het bederven gaat, kun je daar flink beroerd van zijn of een maag-darm infectie mee oplopen. En dat wil niemand. Ook zelf kunnen we veel doen om ons voedsel goed te houden en de manier waarop we dat doen is dan ook belangrijk. Micro organismen als bacteriën, virussen, schimmels, chemische omzettingen, vervuiling, ongedierte, chemische besmetting, het zijn allemaal oorzaken van voedselbederf. Nu is het meestal wel met het blote oog te zien als voeding terugloopt in kwaliteit en/of bedorven is, maar soms ziet een product er nog prima uit aan de buitenkant maar zitten er wel micro-organismen in. Je kunt daar knap beroerd van worden met verschijnselen die variëren van misselijkheid, braken, diaree en buikpijn.

Voedselinfectie of voedselvergiftiging?

Wat het verschil is? Wanneer er bacteriën in een product zitten nestelen die zich, nadat je ervan gegeten hebt, in de darmen waarna er ontstekingen ontstaan. Het duurt wel even eer je dat merkt, het kan wel 12 uur duren voordat je last krijgt van diaree en soms ook wel koorts.

Voedselvergiftiging is weer net even iets anders. Voedselvergiftiging ontstaat doordat de bacteriën in het product zelf giftige stoffen hebben uitgescheiden. Dit gebeurt meestal al voordat het voedsel gegeten word. Pas wanneer het voedsel in het lichaam komt komen de giftige stoffen vrij. De ziekteverschijnselen: braken en acute diaree treden vaak al binnen 8 uur op.

Waar houden bacteriën van?

Bacteriën houden van eiwitten, suikers en vitaminen en daarom zijn producten als groente, fruit, salades, toetjes, vlees, vis en melk bij uitstek geschikt. Ziekteverwekkende bacteriën vermenigvuldigen zich het snelst tussen de 10 en 50 graden Celsius. Daarom ook is gekoeld bewaren onder de 4 en 7 graden Celsius een pre. Maar, het is niet zo dat de groei van bacteriën in de koeling stopt. Het proces blijft wel doorgaan in een langzamer tempo. Het is zelfs zo dat bacteriën niet gedood worden wanneer voeding word ingevroren. Wel is het zo dat de vermeerdering dan tijdelijk stopt.

In de koelkast

Sowieso geld voor producten waarop een houdbaarheidsdatum staat vermeld dat ze altijd bewaard moeten worden in de koelkast of koeling. Daarna word ook belangrijk in welk gedeelte van de koelkast het, het koudst is. Dat verschilt nog wel eens onderling. Er zijn koelkasten die bovenin en langs de achterwand het koudst zijn, maar er zijn er ook die juist net boven de groente lade en langs te achterwand het koudste zijn. Lees dus altijd de gebruiksaanwijzing van de koelkast zodat je weet wat nu de koudste plaats is in jouw koelkast.

Bewaar snel bederfelijke voedingswaren zoals vlees, vis, zuivel, vleeswaren en al bereidde voedingswaren op de koudste plaats in de koelkast en zorg dat er wat ruimte tussen de producten bestaat zodat ze goed gekoeld kunnen worden. En dat is niet de enige reden om producten zoveel mogelijk afgedekt en gescheiden te houden want wanneer al die verschillende producten met elkaar in aanraking komen kunnen bacteriën worden overgebracht van het ene product op het andere. Je hebt ook vast wel eens naar ‘De Smaakpolitie’ op tv gekeken waar er ook altijd op word gehamerd om producten het liefst in afgesloten bakjes met deksel te bewaren. Dat is niet voor niets. Bovendien zorgt afsluiting er ook voor dat het product niet kan uitdrogen. Een product afdekken met folie is ook prima en soms zelfs nog beter omdat er dan geen condens kan ontstaan.

Bewaar vlees altijd onder in de koelkast. Evenals pakken melk of andere producten die kunnen gaan lekken. Stel je voor dat er vleesnat van vlees in bijvoorbeeld kliekjes of in al bereide producten gaat lekken. Dat zul je niet willen. Daarom…altijd onder de andere producten bewaren.

Houd de koelkast goed schoon

Dat de koelkast zo schoon mogelijk moet blijven is duidelijk. Ten eerste natuurlijk om bacteriegroei te voorkomen maar er valt ook wel eens iets om of er wordt wat geknoeid. De beste tijd om de koelkast schoon te maken is altijd voordat je weer boodschappen gaat doen omdat er dan vaak minder in de koelkast staat. En heb je tussendoor een ongelukje, maak dit dan altijd direct schoon met een stukje keukenrol en een sopje. Zo voorkom je bacteriegroei en kun je later heerlijk in je stoel of bank onderuitzakken na een heerlijke maaltijd in plaats van het interieur van je toilet te moeten bekijken voor een aantal uren.
© 2012 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bewaren van voedselBewaren van voedselMet verse producten een gezonde maaltijd klaarmaken is prima, maar als je teveel koopt gooi je het weg of bewaar je het…
Een voedselvergiftiging voorkomenJe dient niet op restaurant te gaan om een voedselvergiftiging op te kunnen lopen. Het risico is zelfs groter in de keuk…
Ontdooide voedingswaren opnieuw invriezen? Dat kan!Ontdooide voedingswaren opnieuw invriezen? Dat kan!De meesten onder ons zijn ervan overtuigd dat ontdooide voedingswaren niet opnieuw mogen worden ingevroren. Er zou namel…
Hygiëne bij voedsel: verantwoordelijkheid van de consumentHygiëne bij voedsel: verantwoordelijkheid van de consumentAls consument ga je er vanuit dat op het moment dat je een voedingsmiddel in de winkel koopt dat het voldoet aan de hygi…

De Keeper: goedkoop 'groen' alternatief voor maandverbandDe Keeper: goedkoop 'groen' alternatief voor maandverbandWie ongesteld wordt, grijpt naar maandverband of tampons. Minder bekend is de Keeper, een groen en goedkoop alternatief…
Huisartsen waarschuwen voor gevaren van de Japanse OesterHuisartsen waarschuwen voor gevaren van de Japanse OesterOp de waddeneilanden waarschuwen huisartsen voor de gevaren van de Japanse Oester. Deze oester werd in de jaren 60 van d…
Bronnen en referenties
  • Boek: Veilig eten van Georgie Dom. ISBN:9789059511682
Yoan (156 artikelen)
Gepubliceerd: 31-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.