InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Diversen > Ontdooide voedingswaren opnieuw invriezen? Dat kan!

Ontdooide voedingswaren opnieuw invriezen? Dat kan!

Ontdooide voedingswaren opnieuw invriezen? Dat kan! Al jaren zijn we ervan overtuigd dat ontdooide voedingswaren niet opnieuw mogen worden ingevroren. Er zou namelijk een te groot risico op voedselvergiftiging aan vastzitten. De bacteriën die zich bij het ontdooien ontwikkelen en vermeerderen, blijven bij het opnieuw invriezen in het product aanwezig. Bij een tweede ontdooiing zouden ze zich dan versneld ontwikkelen. Dat kan leiden tot voedselvergiftiging. Toch blijkt dat een tweede keer invriezen wel kan, maar dit alleen onder bepaalde voorwaarden.

Voedingswaren invriezen

Diepvriesproducten zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Een diepvriezer of een koelkast met vriesvak behoort standaard tot onze keukenapparaten. Maar waarom vriezen we voedsel in? Door voedsel in te vriezen kunnen we het veel langer bewaren. De lage temperaturen zorgen er immers voor dat bacteriën, enzymen en micro-organismen in het product zich niet meer verder kunnen ontwikkelen. Zo bederft het voedingsproduct veel minder snel en is het dus veel langer houdbaar. Het invriezen moet op een zo laag mogelijke temperatuur gebeuren, namelijk bij -24°. Ingevroren producten worden bewaard op -18°.

Voedingswaren ontdooien

Het is heel belangrijk om ingevroren voedsel op de juiste manier te ontdooien. Bacteriën mogen namelijk niet de kans krijgen om zich razendsnel te ontwikkelen en te vermenigvuldigen. Anders wordt het risico op voedselvergiftiging groot.
  • Vleeswaren en vis worden best ontdooid in de koelkast. Buiten de koelkast, op kamertemperatuur, gaan de bacteriën al gauw welig tieren. Geen gezonde situatie… In de koelkast gaat het ontdooien traag - je haalt het voedsel best een nacht van tevoren uit de diepvriezer - maar het beperkt heel erg het risico op voedselvergiftiging.
  • In de magnetron ontdooien is ook een mogelijkheid. Maar dan moet het voedsel wel onmiddellijk daarna bereid worden. Het nadeel van de magnetron ligt in het feit dat het vaak de structuur van het vlees of de vis verandert. Het droogt vlugger uit. De magnetron is meer geschikt voor het ontdooien van bereide gerechten.
  • Groenten en fruit hoeven niet echt ontdooid te worden. Ze kunnen meestal in bevroren toestand worden klaargemaakt.

Wat absoluut af te raden is, is ontdooien onder warm water. Zo creëer je echt een broeihaard van bacteriën. Bacteriën gedijen namelijk goed in een warme omgeving. Ontdooid vlees en ontdooide vis kunnen maximum twee dagen worden bewaard in de koelkast.

Mag ontdooid voedsel opnieuw worden ingevroren?

Stel, je hebt vlees de avond van tevoren uit de diepvriezer gehaald en in de koelkast gelegd zodat het op tijd ontdooid is voor het avondmaal. Maar door onverwachte omstandigheden eet je de twee volgende dagen niet thuis. Wat doe je met het vlees? Je kan het natuurlijk altijd bereiden en het dan invriezen. Of je kan het weggooien maar dat is dan weer voedselverspilling. Mag je het niet opnieuw invriezen, zonder het vooraf te bakken of te braden?

Volgens de Amerikaanse voedingsdeskundige Tina Hanes van de United States Department of Agriculture’s Food Safety and Inspection Service, is het een fabeltje dat we ontdooide voedingsproducten maar beter weggooien omdat we ze niet meer opnieuw mogen invriezen. Een tweede keer invriezen kan wel, maar enkel onder bepaalde voorwaarden:
  • Het voedsel moet in de koelkast ontdooid zijn. Dus zeker niet onder warm water of op het aanrecht van de keuken laten ontdooien want dan geef je bacteriën de ideale omgeving om zich te ontwikkelen en te vermenigvuldigen.
  • De ontdooide voedingsproducten mogen niet langer dan één of twee dagen, afhankelijk van het soort voedsel, in de koelkast hebben gelegen. Anders kan het product al bedorven zijn en dan kan het natuurlijk niet meer opnieuw worden ingevroren.

Deze condities in acht genomen, zou het terug invriezen van ontdooid voedsel geen risico mogen inhouden voor de gezondheid. Dit geldt voor vlees, vis, gevogelte, zeevruchten, alle soorten fruit en groenten en ook brood.
© 2015 - 2019 Puccini, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Invriezen van kruiden en fruitWaar moet u opletten als u kruiden of fruit in gaat vriezen? Wat moet de kwaliteit van de voedingsmiddelen zijn, wat is…
Bewaarwijzer, veilig voedsel bewarenBewaarwijzer, veilig voedsel bewarenHoe lang kun je voedsel bewaren? Op verpakt voedsel staat bjina altijd een houdbaarheidsdatum. Deze datum is een richtli…
10 tips voor het bereiden van wildHoewel het bereiden van wild vlees helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn, bestaat vaak de misvatting dat het een hoop…
Moedermelk bewaren en opwarmenVoor sommigen gaat de borstvoeding zo goed, dat zij tussendoor mooie hoeveelheden kunnen afkolven om op te slaan en late…
Tips om de vriezer te ondooienWanneer er zich een ijslaag begint te vormen in de vriezer, is het de hoogste tijd om de vriezer eens te ontdooien. De v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Flixtey, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • http://well.blogs.nytimes.com/2015/10/02/ask-well-a-myth-about-refreezing-foods/?_r=1
  • http://www.vlees.nl/lekker-vlees/kopen-bewaren/opnieuw-invriezen-van-vlees/
  • https://www.zininmeer.be/koken-en-eten/snel-klaar/artikel/veilig-invriezen-en-ontdooien

Reageer op het artikel "Ontdooide voedingswaren opnieuw invriezen? Dat kan!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Puccini
Laatste update: 24-10-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!