Ontdooide voedingswaren opnieuw invriezen? Dat kan!

Ontdooide voedingswaren opnieuw invriezen? Dat kan! De meesten onder ons zijn ervan overtuigd dat ontdooide voedingswaren niet opnieuw mogen worden ingevroren. Er zou namelijk een te groot risico op voedselvergiftiging aan vastzitten. De bacteriën die zich bij het ontdooien ontwikkelen en vermeerderen, blijven bij het opnieuw invriezen in het product aanwezig. Bij een tweede ontdooiing zouden ze zich dan versneld ontwikkelen. Dat kan leiden tot voedselvergiftiging. Toch blijkt dat een tweede keer invriezen wel kan, maar dit alleen onder bepaalde voorwaarden.

Voedingswaren invriezen

Diepvriesproducten zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Een diepvriezer of een koelkast met vriesvak behoort standaard tot onze keukenapparaten. Maar waarom vriezen we voedsel in? Door voedsel in te vriezen kunnen we het veel langer bewaren. De lage temperaturen zorgen er immers voor dat bacteriën, enzymen en micro-organismen in het product zich niet meer verder kunnen ontwikkelen. Zo bederft het voedingsproduct veel minder snel en is het dus veel langer houdbaar. Het invriezen moet op een zo laag mogelijke temperatuur gebeuren, namelijk bij -24°. Ingevroren producten worden bewaard op -18°.

Voedingswaren ontdooien

Het is heel belangrijk om ingevroren voedsel op de juiste manier te ontdooien. Bacteriën mogen namelijk niet de kans krijgen om zich razendsnel te ontwikkelen en te vermenigvuldigen. Anders wordt het risico op voedselvergiftiging groot.
  • Vleeswaren en vis worden best ontdooid in de koelkast. Buiten de koelkast, op kamertemperatuur, gaan de bacteriën al gauw welig tieren. Geen gezonde situatie… In de koelkast gaat het ontdooien traag - je haalt het voedsel best een nacht van tevoren uit de diepvriezer - maar het beperkt heel erg het risico op voedselvergiftiging.
  • In de magnetron ontdooien is ook een mogelijkheid. Maar dan moet het voedsel wel onmiddellijk daarna bereid worden. Het nadeel van de magnetron ligt in het feit dat het vaak de structuur van het vlees of de vis verandert. Het droogt vlugger uit. De magnetron is meer geschikt voor het ontdooien van bereide gerechten.
  • Groenten en fruit hoeven niet echt ontdooid te worden. Ze kunnen meestal in bevroren toestand worden klaargemaakt.

Wat absoluut af te raden is, is ontdooien onder warm water. Zo creëer je een ware broeihaard van bacteriën. Bacteriën gedijen namelijk goed in een warme omgeving. Ontdooid vlees en ontdooide vis kunnen maximum twee dagen worden bewaard in de koelkast.

Mag ontdooid voedsel opnieuw worden ingevroren?

Stel, je hebt vlees de avond van tevoren uit de diepvriezer gehaald en in de koelkast gelegd zodat het op tijd ontdooid is voor het avondmaal. Maar door onverwachte omstandigheden eet je de twee volgende dagen niet thuis. Wat doe je met het vlees? Je kan het natuurlijk altijd bereiden en het dan invriezen. Of je kan het weggooien maar dat is dan weer voedselverspilling. Mag je het niet opnieuw invriezen, zonder het vooraf te bakken of te braden?

Volgens de Amerikaanse voedingsdeskundige Tina Hanes van de United States Department of Agriculture’s Food Safety and Inspection Service, is het een fabeltje dat we ontdooide voedingsproducten maar beter weggooien omdat we ze niet meer opnieuw mogen invriezen. Een tweede keer invriezen kan wel, maar enkel onder bepaalde voorwaarden:
  • Het voedsel moet in de koelkast ontdooid zijn. Dus zeker niet onder warm water of op het aanrecht van de keuken laten ontdooien want dan geef je bacteriën de ideale omgeving om zich te ontwikkelen en te vermenigvuldigen.
  • De ontdooide voedingsproducten mogen niet langer dan één of twee dagen, afhankelijk van het soort voedsel, in de koelkast hebben gelegen. Anders kan het product al bedorven zijn en dan kan het natuurlijk niet meer opnieuw worden ingevroren.

Deze condities in acht genomen, zou het terug invriezen van ontdooid voedsel geen risico mogen inhouden voor de gezondheid. Dit geldt voor vlees, vis, gevogelte, zeevruchten, alle soorten fruit en groenten en ook brood.
© 2015 - 2024 Puccini, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Invriezen van kruiden en fruitWaar moet u opletten als u kruiden of fruit in gaat vriezen? Wat moet de kwaliteit van de voedingsmiddelen zijn, wat is…
Hoe ontdooi ik voedsel met behulp van een magnetron?Hoe ontdooi ik voedsel met behulp van een magnetron?Je kunt bevroren voedsel het beste ontdooien door het voor een langere periode in de koelkast te bewaren. Er is echter e…
Bewaarwijzer, veilig voedsel bewarenBewaarwijzer, veilig voedsel bewarenHoe lang kun je voedsel bewaren? Op verpakt voedsel staat bjina altijd een houdbaarheidsdatum. Deze datum is een richtli…
Moedermelk bewaren en opwarmenVoor sommigen gaat de borstvoeding zo goed, dat zij tussendoor mooie hoeveelheden kunnen afkolven om op te slaan en late…

Extra vitamine B2 – aanbevolen hoeveelheid en overdosisExtra vitamine B2 – aanbevolen hoeveelheid en overdosisRiboflavine ofwel lactoflavine maakt deel uit van een groep van minstens twaalf B-vitaminen. Niet alle vitaminen uit dit…
Slaapproblemen? Tips voor een welverdiende nachtrustSlaapproblemen? Tips voor een welverdiende nachtrustNaar schatting hebben ongeveer 40% van alle Belgen en Nederlanders last van slaapstoornissen. Van deze mensen zijn er sl…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Flixtey, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • http://well.blogs.nytimes.com/2015/10/02/ask-well-a-myth-about-refreezing-foods/?_r=1
  • http://www.vlees.nl/lekker-vlees/kopen-bewaren/opnieuw-invriezen-van-vlees/
  • https://www.zininmeer.be/koken-en-eten/snel-klaar/artikel/veilig-invriezen-en-ontdooien
Puccini (74 artikelen)
Laatste update: 22-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.