Pasen, organiseer een gezellige Paas High Tea

Pasen, organiseer een gezellige Paas High Tea Pasen is een prima gelegenheid om gezellig met het gezin of de familie te brunchen. In plaats van een paasbrunch kan er ook gekozen worden voor een Paas high tea. Een high tea wordt vaak wat later op de middag gehouden, waardoor je meer kans hebt dat je gezellig buiten kunt zitten. Je kunt ook kiezen voor een paasontbijt met je eigen gezin en daarna nog een paas high tea met overige familie of vrienden. Kortom, er zijn voldoende mogelijkheden voor een gezellig en smaakvol Pasen.

Wat is een high tea?

Een echte high tea vindt zijn oorsprong in de 19e eeuw op het Engelse platteland. De high tea was in die tijd een stevige maaltijd die rond een uur of zes veelal door boeren en arbeiders genuttigd werd. Deze bevolkingsgroep had de hele dag hard gewerkt en had rond dat tijdstip vaak behoorlijke trek. De high tea zoals wij deze nuttigen lijkt eigenlijk niet echt op de high tea die in de 19e eeuw op het platteland veel voorkwam. De high tea, zoals wij deze kennen lijkt meer op de afternoon tea.

Afternoon tea

De afternoon tea stamt uit ongeveer 1840 en is in het leven geroepen ter ere van Hertogin Anna van Bedford. Deze Hertogin had veel moeite met de lange periode tussen de lunch en het diner. In de tweede helft van de middag kreeg zij dagelijks te maken met een hongerig gevoel. Om dit op te lossen liet zij 's middags een serveerblad met thee en lekkernijen bezorgen. Al gauw deelde de Hertogin haar gewoontes met haar vriendinnen die hier zeer enthousiast op reageerden. Zo werd de afternoon tea al snel steeds gebruikelijker. Rond 1900 was de afternoon tea een begrip in heel Engeland.

Een oorspronkelijke high tea of dus eigenlijk afternoon tea bestaat uit drie gangen:
  • (kleine) sandwiches en hartige hapjes
  • scones met jam en crème
  • cake, koekjes en chocolaatjes

Etagère

Bron: Efraimstochter, PixabayBron: Efraimstochter, Pixabay
De gerechten worden geserveerd op een etagère waarbij je van onderen naar boven begint te eten. Een etagère kun je in alle kleuren en maten kopen in de winkel, maar het is ook erg leuk om deze zelf te maken van oud servies door borden en op de kop geplaatste kopjes met elkaar af te wisselen. Daarbij worden verschillende soorten thee geserveerd. In Engeland en in theeschenkerijen is het gebruikelijk om hiervoor gebruik te maken van losse theebladeren in plaats van theezakjes.

Sandwiches en hartige hapjes

Bij een high tea bestaat de eerste gang uit sandwiches en hartige hapjes. Wanneer je en Paas high tea wilt organiseren is dit de mogelijkheid om gebruik te maken van eieren. Zo kun je bijvoorbeeld sandwiches serveren met een combinatie van gekookt ei en tuinkers, maar ook een sandwiches met roomkaas en zalm of met rosbief is erg aan te bevelen. Wanneer je de sandwiches na het bereiden in kleine driehoekjes snijdt heb je lekkere sandwiches is Engelse stijl.

Sandwiches voor kinderen

Heerlijke sandwiches voor kinderen maak je door casinobrood te besmeren met chocoladepasta en hierop dunnen plakjes banaan en/of aardbei te leggen. De kinderen zullen hier vast en zeker van smullen. Ook leuk voor kinderen is om met behulp van uitsteekvormpjes, paasfiguren uit geroosterd brood te steken.

Scones

Scones zijn oorspronkelijke uit Schotland afkomstige lekkernijen. Het is een soort brood dat geserveerd wordt met scotted cream en jam. Scones zijn tegenwoordig vooral in Canada, Engeland en Ierland erg populair en mogen dan bij een afternoon of high tea zeker niet ontbreken. Scones worden gemaakt van tarwe, gerst of havermout, met bakpoeder als rijsmiddel. Aan het deeg voor de Scones kunnen dan uiteindelijk extra ingrediënten zoals rozijnen of cranberry's worden toegevoegd.

Cake, koekjes en chocolaatjes

Cupcakes zijn helemaal in en zijn ook zeer goed te gebruiken wanneer je een Paas high tea wilt organiseren. Ze zijn lekker, decoratief en passen helemaal binnen de stijl van de Engelse afternoon tea. Tegenwoordig kun je prachtigste cupcakes kant en klaar kopen in de supermarkt, maar het is ook heel leuk werk om zelf cupcakes te bakken en te decoreren met fondant. Kies voor pastelkleurtjes en met wat creativiteit maak je de prachtigste paascupcakes helemaal zelf.

Recepten voor smoothies

Bron: Hollyfood, PixabayBron: Hollyfood, Pixabay
Bij een high tea wordt traditioneel alleen thee geschonken. Echter, bij je eigen paas high tea mag je hier best van afwijken. Serveer bijvoorbeeld vers geperst sinaasappelsap of zelf gemaakte smoothies. Een heerlijke paassmoothie is een smoothie met banaan en aardbei.

Recept

Benodigdheden
  • 2 in plakjes gesneden bananen
  • 750 ml vers geperst sinaasappelsap
  • 250 ml vanille yoghurt
  • 250 gram aardbeien

Bereidingswijze
Pureer de ingrediënten in de blender of keukenmachine tot een mooie gladde massa en schenk het verkregen mengsel in mooie glazen. Garneer het geheel desgewenst met een aardbei en klaar is je heerlijke smoothie.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pasen, de Paas High TeaPasen, de Paas High TeaSoms wil je voor de Pasen wat anders dan een brunch organiseren. Met Pasen is eten en een feestelijk gedekte tafel steed…
Een aantal lekkere, hartige high tea-hapjesEen aantal lekkere, hartige high tea-hapjesSteeds vaker worden er high tea's gehouden in Nederland. Tijdens een high tea wordt er veel thee gedronken en worden er…
High Tea, maar dan anders!High Tea, maar dan anders!Gezellig een dagje bijkletsen met vrienden? Maak dan eens een High Tea met lekkere hapjes! Met de volgende hapjes heb je…

Stress op het werkStress op het werkStress op het werk is de laatste tijd erg toegenomen. De internationale Arbeidsbond (International Labor Organization) b…
Aids en ProstitutieMensen werkzaam in de prostitutie worden vaak gezien als een groep die een vergroot risico loopt om besmet te raken met…
Bronnen en referenties
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 16-02-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.