Stress op het werk

Stress op het werk Stress op het werk is de laatste tijd erg toegenomen. De internationale Arbeidsbond (International Labor Organization) beschrijft stress op het werk zelfs als een epidemie. Het gevolg van stress op het werk is vooral te merken aan de sfeer op het werk. Iedereen is gespannen en dit komt de samenwerking niet ten goede.

Niet teveel overdrijven!

Stress kan op sommige terreinen ook helpen, een zekere mate van stress is gewoon nodig om snel te produceren. Het lichaam is onder stressvolle omstandigheden extra alert en bewust. Sommige banen zijn stress veroorzakend. De werknemers in dit soort banen moeten onder grote druk, goed en vooral nauwkeurig presteren. Een paar voorbeelden van dit soort banen: aandelenhandel, bankwezen, laboranten en chirurgen. Een zekere spanning is verreisd voor heel wat beroepen, om zo optimaal te presteren.

Wat zijn de oorzaken van stress op het werk?

De oorzaken van deze spanning zijn de volgende: zware druk om te presteren, onvermogen om situaties te beheersen, gebrek aan communicatieve vaardigheden, onvriendelijk kantoor- en of werkomgeving en het scheppen van onzekerheid. Daarnaast is het per persoon verschillend hoe stressgevoelig mensen zijn, stress is voor een gedeelte genetisch bepaald.

Stress beheren

Er zijn heel wat manieren om stress de baas te worden. Deze manieren worden hieronder toegelicht.

Relax

Om de stress op het werk te beheren is het van belang om te rusten. Pauzes van tien minuten zonder koffie werken het beste. Zodra je aanvaard dat je moet rusten om de stress te verminderen, wordt het automatisch makkelijker om je tijd in te plannen. Stel zelf reële doelen die je gewoon moet kunnen halen.

Draag je werk af, wat je niet aan kunt

Als je teveel te doen hebt, is het noodzakelijk om deze opdrachten over te dragen naar anderen. De collega’s worden hierdoor ook beter in zijn/haar werk. Wanneer jij niet zoveel te doen hebt, moet je natuurlijk ook het omgekeerde doen. Soms nemen we meer op dan dat we aankunnen, omdat we ons eigen kunnen overschatten. In enkele beroepen is het niet mogelijk om opdrachten over te dragen naar andere mensen, in dit geval moet je de baas op de hoogte stellen van je stress.

Communicatie vaardigheden trainen

Het trainen van je communicatie vaardigheden helpt heel vaak om de stress te verminderen. Je kunt immers sneller werken omdat je beter communiceert met je collega’s, waardoor je meer tijd hebt om wat te rusten. Er zijn verschillende oefeningen op internet te vinden om deze vaardigheden te verbeteren, maar een cursus helpt het beste.

Rust op het kantoor

Wanneer je op een kantoor werkt, is het van belang dat de werkplek er schoon en netjes uitziet. Ga nooit beginnen te werken met stapels papieren naast je, zorg dat dit netjes is.

Je overwint stress niet alleen

Je hebt op het werk altijd factoren die meespelen bij stress die jij niet in de hand hebt. Denk aan salarissen, weinig vakantiedagen, lange werkdagen. Samen met je werknemers kun je proberen deze werkvoorwaarden te verbeteren, ook een vakbond kan je hierbij helpen. Als blijkt dat hier geen verbetering mogelijk is, wordt het afwegen of deze baan wel goed voor je is. Stress kan namelijk grote gevolgen hebben op jezelf en je gezin.
© 2012 - 2024 Mwilpshaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stress door het werk, herken de tekenen en signalenStress door het werk, herken de tekenen en signalenStress veroorzaakt door het werk, hoe herkennen we de tekenen en signalen van stress veroorzaakt door het werk? Welke sy…
De uitwerkingen van stressDe uitwerkingen van stressStress komt door druk en/of spanning wat vanuit je omgeving komt. Door stress kan je slapeloze nachten hebben, en zit je…
Stress: Feiten en cijfersSpanning is gezond, maar een teveel aan spanning kan stress veroorzaken. Een op de tien Nederlandse werknemers lijdt aan…
Werk: aanleiding en veroorzakers van stress op de werkvloerWerk: aanleiding en veroorzakers van stress op de werkvloerDe meeste stress komt van het werk vandaan. Door het beantwoorden van een kleine testvraag, weet ook jij of je last hebt…

Top 100 meest gebruikte medicijnen in NederlandTop 100 meest gebruikte medicijnen in NederlandDe top 100 van meest gebruikte medicijnen Nederland wordt aangevoerd door diclofenac, amoxicilline en ameprazol. In deze…
Pasen, organiseer een gezellige Paas High TeaPasen, organiseer een gezellige Paas High TeaPasen is een prima gelegenheid om gezellig met het gezin of de familie te brunchen. In plaats van een paasbrunch kan er…
Bronnen en referenties
  • http://www.helpguide.org/mental/work_stress_management.html
Mwilpshaar (14 artikelen)
Gepubliceerd: 03-04-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.