Genezen door geluid

Genezen door geluid Door overbelasting kunnen spieren, pezen en gewrichten pijnlijk worden. Een fysiotherapeut kan je helpen de problemen aan te pakken. Soms is dat niet genoeg, er is meer nodig. Genezen door geluid, behandelingen met hoogfrequente geluidsgolven, zoals in de shockwave-therapie worden toegepast, kunnen een optie zijn.

Spierklachten

Door spieren teveel en of te eenzijdig te belasten, kunnen zich langdurige aandoeningen ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan tennisellebogen, muisarmen, bepaalde sportblessures. Lastig, als je bijvoorbeeld een fanatiek tennisser bent. Bepaalde beroepen waar je lijf zwaar of eenzijdig wordt belast, kunnen hier ook al snel mee te maken krijgen. In de gevarenzone zitten bijvoorbeeld kappers of stratenmakers.

Gangbare oplossing

Als je klachten krijgt in spieren, gewrichten e.d. dan is uiteraard een bezoek aan de huisarts verstandig. Waarschijnlijk zul je met dit soort klachten vervolgens het best terecht kunnen bij de fysiotherapeut. Deze zal je de meest voor de hand liggende oplossingen aanreiken:
  • Betreffende spieren ontlasten, zodat deze tot rust kunnen komen
  • Gerichte oefeningen
  • Eventueel injecties met corticosteroïden
  • In exceptionele gevallen wordt een operatie aanbevolen
Dit alles uiteraard met de nodige adviezen om onheil in de toekomst te voorkomen.

Het helpt niet...

Wat de fysiotherapeut in feite doet is het bestrijden van de symptomen, je wil ook van de pijnklachten af. Met adviezen probeert hij vervolgens je gedrag te sturen, zodat de symptomen in de toekomst zich niet meer zullen voordoen. Maar dit is niet altijd voldoende. Soms heeft de overbelasting geleid tot ontstekingen of verkalkingen. Dan is er net even iets meer nodig.

Alternatief: shockwavetherapie

Om de cliënt beter van dienst te kunnen zijn, wordt door fysiotherapeuten gezocht naar alternatieven die als aanvulling op de reguliere behandelwijze kunnen worden toegepast. Eén van die alternatieven is de shockwave-therapie, ofwel: schokgolventherapie. De therapie werkt met hoogenergetische (ultrasoon) geluidsgolven die diep doordringen in het te behandelen weefsel. De volle naam van de therapie is: Extracorporale shockwave therapie (ESWT)

Genezen door geluid, hoe kan dat?

De hoogenergetische geluidsgolven, in een vastgestelde frequentie, dringen diep in het weefsel door. Hierdoor wordt de doorbloeding en de stofwisseling gestimuleerd. Hierdoor worden voedingsstoffen beter aangevoerd en afvalstoffen beter afgevoerd. Ook stoffen die nodig zijn voor het herstel kunnen sneller ter plaatse zijn en efficiënter kun werk doen. Dit alles zet het lichaam zelf aan tot activiteit, en het weefsel herstelt.

Hoe gaat het in zijn werk?

Allereerst moet worden vastgesteld op welke plaats zich een pijnhaard bevindt. Zodra dat duidelijk is, wordt deze met een geleidende gel ingesmeerd. Hierdoor verstrooien de geluidsgolven zich niet al voor ze door de huid gaan, en kunnen ze efficiënter in het weefsel doordringen. Vrouwen die ooit tijdens de zwangerschap een echografie hebben laten maken om naar het ongeboren kind te kijken, zullen deze gel herkennen. Vervolgens hanteert de therapeut een speciale behandelpistool en maakt cirkelende bewegingen op en rond de pijnlijke plek. Uit dat handgreep komen uiteraard de juiste geluidsgolven, die diep in het weefsel doordringen en daar de aanzet tot herstel geven.

Pijnlijk

Omdat gewerkt wordt met hoogenergetische geluidsgolven is het proces niet helemaal pijnloos. Patiënten spreken over het gevoel dat iemand met een hamertje een aantal keer op de pijnlijke plek slaat. Misschien niet prettig, maar gelukkig duren de behandelingen meestal maar een paar minuten. En als je met een beetje pijn vervolgens van de chronische pijnklachten af kunt komen, dan heb je het er waarschijnlijk graag voor over.

De voordelen van deze therapie

  • Geen verdoving nodig voor de behandelingen
  • Geen geneesmiddelen nodig
  • Operaties waarschijnlijk niet nodig
  • Injecties waarschijnlijk niet nodig
  • Korte behandelingen (5 tot 10 minuten per keer)
  • Behandeling heeft in veel gevallen succes
  • Pijn wordt verzacht
  • Je kunt gewoon van alles blijven doen
  • Weinig bijwerkingen. Omdat het bloed en het weefsel worden geactiveerd kan de huid rood worden, of kan er een lichte zwelling ontstaan.

Aandoeningen

De therapie wordt gebruikt bij chronische ontstekingen of verkalkingen van pezen of van de slijmbeurzen. Ook bij chronische pijnen (heupen, ellebogen, hiel, knieschijf). Het is altijd goed eerst met je huisarts en therapeut te overleggen. Volgens de beroepsvereniging treedt in het merendeel van de gevallen (80%) genezing op. Voordeel is natuurlijk dat de aandacht komt te liggen op de oorzaak van de pijn, niet zozeer op de daaruitvolgende klachten.

Vormen

Shockwave-therapie komt in een aantal vormen voor:
  • Focussed. Deze vorm grijpt diep in in het weefsel. Er worden gerichte hoogfrequente geluidsgolven op de pijnplek afgevuurd.
  • Radial. Deze vorm pakt een groter gebied aan. De geluidsgolven worden waaiervormig rond het pijngebied gestuurd, en zijn minder krachtig dan bij focussed.
  • Planar shockwave therapy. Deze vorm wordt meestal toegepast bij de behandeling van een wond. Bij deze vorm is de penetratie van geluidsgolven minder diep en concentreren zich meer onder het oppervlakte van de huid. Hier wordt het weefsel aangezet tot snellere genezing van de wond.

Huisarts

Het is altijd verstandig om in voorkomende gevallen overleg te hebben met je huisarts over je pijnklachten en de beste manier om deze aan te pakken.

Informatie

Op de website van Extracorporale shockwave therapie (ESWT) kun je meer informatie vinden.
© 2012 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jumper's knee (patellatendinopathie)De jumper’s knee (medische naam: patellatendinopathie) is een veelvoorkomende knieblessure bij sporters die veel springe…
Het ultrasone geluid van de vleermuisJaren lang was het een raadsel hoe vleermuizen konden "zien". Of hoe ze eigenlijk communiceerde met elkaar en hoe ze nou…
Het Doppler-effectIedereen kent het fenomeen: je hoort van ver een ziekenwagen met loeiende sirene aankomen en wanneer hij voorbij geraasd…
Vleesbomen behandelen met ultrasoon geluidVleesbomen behandelen met ultrasoon geluidVleesbomen in de baarmoeder worden ook behandeld met ultrasoon geluid. Een ingrijpende operatie is dan niet meer nodig e…
Bewaar je tandenborstel hygiënisch en vervang hem tijdigBewaar je tandenborstel hygiënisch en vervang hem tijdigOp een tandenborstel zitten ontzettend veel bacteriën, over het algemeen kan dit niet veel kwaad maar wat als het er erg…
Bronnen en referenties
  • http://shockwavenet.nl
  • Brabants Dagblad, 21 mei 2012: Geneeskrachtige geluidsgolven
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 28-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.