Reizen en gezondheid

De wereld lijkt steeds kleiner te worden en reizen blijft onverminderd populair. Verre, tropische bestemmingen zijn voor een vakantie tegenwoordig vaker regel dan uitzondering. Dat daar een aantal voorzorgsmaatregelen aan te pas komen als het op gezondheid aankomt, dat is iets wat door veel mensen pas later wordt bedacht. Toch is dit erg belangrijk en niet alleen voor tropische, verre bestemmingen. Ziek worden tijdens de vakantie wil niemand. Een goede gezondheidsvoorbereiding maakt vaak een prettige vakantie.

Aanbevolen vaccinaties

Naast de tropische landen zoals bv. midden-Amerika of landen in Azië, worden ook voor bestemmingen als Egypte, Tunesië, Turkije en Kroatië vaccinaties aanbevolen. En in dat laatste woord zit vaak de moeilijkheid. Veel reisbureaus geven aan dat er geen vaccinaties verplicht zijn voor bepaalde landen. Dat kan voor sommige mensen soms de doorslag geven om een reis te boeken of juist niet. Maar dat betekent niet dat er geen vaccinaties worden aanbevolen voor die landen. Er komen nog steeds bepaalde ziektes voor waar u goed tegen beschermen kan zijn door middel van een vaccinatie vooraf.

Er zijn ook niet heel veel landen waar vaccinaties verplicht zijn. Sommige Afrikaanse landen hebben de Gele Koorts vaccinatie bijvoorbeeld verplicht gesteld. Dit wil echter niet zeggen dat wanneer er in een ander Afrikaans land de vaccinatie niet verplicht is, er ook geen vaccinatie nodig is. De ziekte waartegen gevaccineerd wordt, kan nog steeds aanwezig zijn (en soms zelfs dodelijk zijn wanneer deze wordt opgelopen). De eisen per land zijn erg verschillend. Dit maakt het wellicht voor sommige vakantiegangers onduidelijk.

Gespecialiseerd advies

Het geldende advies is dan ook om altijd zes tot acht weken voor een reis contact op te nemen met bijvoorbeeld een GGD of een travel clinic om te inventariseren welke vaccinaties en voorzorgsmaatregelen er nodig zijn voor de reis. Het voordeel van de GGD of een travel clinic, is dat deze organisaties gespecialiseerd zijn in het stellen van de indicatie voor de vaccinaties en het geven van adviezen. Adviezen over bijvoorbeeld het voorkomen van reizigersdiarree, rabiës, hoogteziekte of knokkelkoorts. Daarbij kijken ze ook naar de gezondheidstoestand van iedere persoon afzonderlijk. Bepaald medicatiegebruik of een medische voorgeschiedenis kan maken dat het malaria -en vaccinatieadvies voor de ene persoon anders is dan voor de andere.

Gezondheidstips op reis

Hieronder volgen een aantal algemene tips om gezond op reis te gaan en te blijven:

Trombose

In het vliegtuig lang stil zitten met beperkte beenruimte zorgt ervoor dat de circulatie in het lichaam bemoeilijkt wordt. Belangrijk is om elk uur even te bewegen en voldoende te blijven drinken (geen alcohol).

Voorkomen van reizigersdiarree

Belangrijk hierbij is het letten op hygiëne. Helaas heeft u alleen invloed op uw eigen hygiëne, maar er zijn ook nog een aantal andere dingen waar u op kunt letten om diarree te voorkomen:
  • Was altijd uw handen voor het koken en eten en na toiletgebruik.
  • Bescherm voedsel tegen vliegen.
  • Kraanwater is meestal niet te drinken, drink alleen water uit ongeopende flessen.
  • Denk eraan om drinken te drinken zonder ijsblokjes, omdat deze meestal van kraanwater zijn gemaakt.
  • Let erop dat vlees en vis goed doorbakken is, wantrouw rauw.
  • Eet geen onverpakte ijsjes.

Zon

Let op voor zonnesteek en verbranding. Vooral kleine kinderen zijn daar vaak slachtoffer van met hun tere huidjes.
  • Gebruik een hoge zonnefactor en ga niet uitgebreid in de zon zonnebaden of wandelen tussen 12 uur en 15 uur.
  • Bescherm uzelf met een zonnehoed en blijf zoveel mogelijk in de schaduw.
  • Kleding beschermt, maar een katoenen, wit t-shirtje heeft dezelfde beschermingsfactor als een zonnebrandmiddel met factor 5. Dus altijd blijven insmeren en hier ook op letten bij spelen in het water of tijdens het snorkelen.

Motorvoertuigen

Ongelukken met motorvoertuigen komen het meest voor van alle ongevallen op reis. Daarbij is het vaak dat in arme landen de hulpverlening niet optimaal is. Zorg dat u goed op de hoogte bent van de verkeersregels en de plaatselijke situatie wanneer u deelneemt aan het verkeer. Rij bij voorkeur niet alleen en wees er alert op dat er met een motor en scooter vaker ongelukken gebeuren dan met een auto.

Voorkomen van muggensteken

Muggen brengen verschillende tropische ziekten over, dus het is belangrijk om u zo goed mogelijk tegen muggen te beschermen. Wanneer u dat moet doen zal de specialist u vertellen, de denguemug steekt namelijk juist overdag, in tegenstelling tot de malariamug, die juist ’s avonds en ’s nachts steekt. Helemaal uitsluiten dat u gestoken wordt is lastig, maar u kunt zeker een aantal maatregelen nemen om het te beperken.
  • Gebruik een insectenwerend middel met DEET op onbedekte lichaamsdelen (de specialist zal u vertellen hoe dit precies te gebruiken).
  • Slaap onder een (geïmpregneerd) muskietennet en check deze voor u gaat slapen of er echt geen muggen onder zitten.
  • Zorg dat de slaapkamer vrij is van muggen, insecticiden kunt u hier eventueel voor gebruiken.
  • Draag bedekkende kleding.

Voorkomen van SOA

Een soa staat erg hoog in de lijst van infectieziekten die men oploopt op reis. Tijdens een reis voelt men zich vaak vrijer dan in het dagelijks leven waardoor men sneller seks heeft op reis. Neem altijd condooms mee op reis en besef dat de pil geen bescherming biedt tegen een soa. Ziekten als Hiv en Hepatitis B en C zijn ook overdraagbaar door niet-steriele naalden en besmet bloed. Let erop nooit een tatoeage of piercing te laten zetten of u niet te laten scheren bij kapperszaken.

De beschreven tips zijn maar een klein aantal maatregelen die u kunt nemen om gezond te blijven op reis. Zoals gezegd zijn dit algemene tips, de lijst is zeker niet volledig en het kan zijn dat er voor bepaalde personen aangepaste regels gelden. Het is belangrijk dat u contact opneemt met een specialist om u hierover uitgebreid te laten informeren.
© 2012 - 2025 Elisabeth1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakanties voor mensen met een licht verstandelijke beperkingU heeft vast wel eens gedacht, kon ik maar op vakantie. Kon mijn kind maar op vakantie. Konden we zelf maar eens een kee…
Diabetes op vakantie, checklist en organisatie op reisDiabetes op vakantie, checklist en organisatie op reisDiabetes of suikerziekte hebben en op vakantie gaan is niet zo evident als iedereen denkt. Behalve het feit dat iedereen…
Ziek tijdens vakantie: wanneer meld je ziekte op vakantie?Ziek worden op vakantie is altijd heel naar. Maar wachten met ziekmelden tot je weer thuis bent is niet slim. Als je zie…
Beauty: ZonnebrandBeauty: ZonnebrandAls je in de zon verbrandt, gaat het doorgaans over de huid. Vreemd eindelijk want er wordt al jaren voorlichting gegeve…
Bronnen en referenties
  • www.LCR.nl
  • www.minbuza.nl/wijsopreis
Elisabeth1 (3 artikelen)
Gepubliceerd: 19-06-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.