Beauty: Zonnebrand

Beauty: Zonnebrand Als je in de zon verbrandt, gaat het doorgaans over de huid. Vreemd eindelijk want er wordt al jaren voorlichting gegeven, maar om een of andere reden slaan we al die goede adviezen met het grootste gemak in de wind. Waarom gaan we dan wel zo serieus om met adviezen als het gaat om bijvoorbeeld ons hart en longen? We stoppen met roken, minderen alcohol en gaan gezonder eten. De huid, die alles bij elkaar houdt, heeft echter het nakijken en krijgt bij vele jaar op jaar verbranding voor de kiezen.

Verbranding van de huid

Als onze huid verbrandt en rood wordt, worden de huidcellen als het ware aangetast. Hoe langer de huid wordt blootgesteld aan de uv-stralen, hoe intenser de verbranding zal zijn. De huid wordt bij de eerstegraadse verbranding rood, dit is het gevolg van een ontsteking van de huid en een grote bloedtoevoer. Er wordt meer pigment gevormd en de huid probeert op deze manier te beschermen. Normaal gesproken ben je binnen ongeveer 2 dagen van deze verbranding af.

De tweedegraadse verbranding is zoals hierboven beschreven, maar de huid zal blaren aanmaken. Dit is ook een bescherming van de huid en zeker niet weghalen dus. De blaren zullen vanzelf indrogen en na verloop van tijd verschijnen de bekende velletjes die van de huid vallen. Als de huid dicht is en de blaren weg, kan je wel met een milde scrub de losse velletjes stimuleren eerder af te vallen, maar verder moet je de huid het werk laten doen.

De derdegraadse verbranding heeft over het algemeen meer gevolgen, de huid kan dikker worden en de huidcellen zijn behoorlijk beschadigd. De huid moet in no time herstellen en dit ga je merken op de huid met bijvoorbeeld een aanzienlijk schilfering. Maar je kunt ook rillerig worden, het lichaam moet alle energie naar de huid sturen en koorts is een manier om het lichaam te helen. Verbranding is nooit goed, maar deze vorm verhoogt absoluut de kans om later huidkanker te krijgen.

Voorkomen is beter dan genezen

Genezen

Als je te laat bent en je huid is al rood, denk maar eens aan de neus en schouders die vaak als eerste de pineut zijn, zorg dan dat je direct uit de zon gaat en de huid gaat koelen. IJsklontjes in een speciale zak voor een verbrande huid of in een plastic zakje met een theedoek er om heen, direct op de huid leggen. Niet ijskoud water gaan drinken of zo, maar gewoon uit de zon en zo lang mogelijk met ijsklontjes koelen. Voor je gaat slapen breng je een vetvrije aftersun op in een dikke laag en leg op de plaats waar je schouders het bed raken een groot zacht badlaken (dit zal de eventuele pijn van het schuren verminderen). Als je plekken erg pijnlijk zijn mag je wel een paracetamol nemen.

Voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter en dat doe je eenvoudig door uit de zon te blijven en je huid toch in te smeren. Wel een beetje in de zon, dat kan ook. Maar leef de regels van het zonnebaden goed na en smeer ieder half uur bij. De meeste zoonbrandmiddelen zitten qua beschermingsfactor tussen 15 en 30 is prima (mits je regelmatig blijft smeert). Daarboven heb je ook speciale beschermers, maar beschermen verhoudingsgewijs niet veel meer. De kans dat je denkt betere bescherming te hebben en dus stopt met smeren, is groter. Bij alle beschermers dus blijven smeren.
Denk ook om een hoofddeksel en zonnebril en zorg dat je rond het hete middaguur uit de zon bent. Overigens kan je in de schaduw ook verbranden (het gaat alleen langzamer), dus ook smeren als je onder de parasol zit.

In de avonduren na een verfrissende douche een lekker verkoelende aftersun zal je huid goed doen. Ga je nog uit, neem er dan een met een glansje en het rode effect valt minder op. Bovendien ziet het er nog spectaculair uit ook.

Tot slot

Het is niet zoveel wat je moet doen om zonnebrand te vermijden, maar het bruin worden weegt waarschijnlijk zwaarder… met alle mogelijke gevolgen van dien.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie: De perfecte bruine zomerhuid, hoe doe je dat?Vakantie: De perfecte bruine zomerhuid, hoe doe je dat?Een dagje strand, een strandvakantie of heerlijk in de zon op het terras. Hoe krijg je een perfecte bruine zomerhuid? Ho…
Zonnebrand, voorkomen en behandelenZonnebrand. Het is lekker warm, de zon schijnt lekker en er heerst een aangenaam briesje. Heerlijk maar wel gevaarlijk w…
Zonnebrand, hoe te behandelenHet gebeurt iedereen wel eens een keertje, zonnebrand. Erg vervelend en meestal ook pijnlijk. Vooral kinderen verbranden…
Zonnebrand ... oppassen!Zonnebrand ... oppassen!De zon schijnt fel en in de zon of schaduw is het belangrijk te smeren. Het voorkomt een hoop pijn en gedoe. Wat gebeurt…

Reizen en gezondheidDe wereld lijkt steeds kleiner te worden en reizen blijft onverminderd populair. Verre, tropische bestemmingen zijn voor…
Emotie eten, eten en drinken onder invloed van emotieEmotie eten, eten en drinken onder invloed van emotieEten en drinken zijn een eerste levensbehoefte maar er wordt ook heel veel voedsel, door allerlei (heftige) emoties geco…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 18-06-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.