Zonnebrand, hoe te behandelen

Het gebeurt iedereen wel eens een keertje, zonnebrand. Erg vervelend en meestal ook pijnlijk. Vooral kinderen verbranden snel en hebben er veel last van. Zeer belangrijk om ze dan ook goed en regelmatig in te smeren met een hoge factor. Maar wat is zonnebrand nou eigenlijk precies en hoe kun je het voorkomen. Hieronder kan je er alles over lezen.

Wat is zonnebrand

Zonnebrand is dat je huid verbrand is door de zon. De huid is dan rood en vaak pijnlijk. Bij een ernstigere zonnebrand kunnen er ook blaren ontstaan en is de huid gezwollen, rood en pijnlijk. Als er een groot gedeelte van de huid ernstig verbrand is, kun je er zelfs ziek van worden. De symptomen hiervan zijn: koorts, koude rillingen, hoofdpijn, misselijk zijn, braken en ook hartkloppingen kunnen voorkomen.

Hoe ontstaat zonnebrand

In de huid zitten pigmentcellen. Door de zonnestralen worden deze pigmentcellen gestimuleerd om pigment aan te gaan maken. Pigment is een bruine kleurstof die er voor zorgt de huid tegen de zonnestralen te beschermen. Ook wordt de buitenste huidlaag, onder invloed van de zon, wat dikker. Ook dit beschermt de huid tegen de zon. Door deze natuurlijke bescherming, kun je langzamerhand wat langer in de zon blijven, zonder dat je verbrand.

Als je direct met een bleke huid gaat zonnen, geef je je huid niet de kans om de beschermende werking op te bouwen. Je krijgt dan sneller zonnebrand. Het verbrandingsproces gaat ook na het zonnen nog een tijdje door. Door te verbranden wordt je echt niet sneller bruin. In tegendeel zelfs. Na het verbranden wordt je huid wel bruin, maar je verveld ook snel, waardoor je bruine kleur weer snel verdwijnt.

Hoe snel je verbrand, hangt af van je huidtype. Heb je een lichte huidskleur en heb je blauwe ogen in combinatie met blond of rood haar, dan zal je sneller verbranden als iemand met een licht tintje met bruine ogen en donker haar.

Is zonnebrand gevaarlijk

Zonnebrand is pijnlijk en kan gevaarlijk zijn. En kan vooral, bij vaak verbranden, op latere leeftijd problemen geven. De huid heeft twee tot vijf dagen nodig om zich weer te herstellen. Veel zon is niet goed voor de huid. De huid zal zich sneller verouderen (sneller rimpels e.d.) ook is de kans groot om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. De meeste vormen van huidkanker die door zonnen zijn ontstaan, zijn over het algemeen goed te behandelen.

Kind in de zon

Kleine kinderen zijn nog veel gevoeliger voor zonnebrand dan volwassenen. De huid van baby's en kleine kinderen is nog erg dun en teer. Het best is dan ook om kinderen onder de 1 jaar helemaal uit de zon te houden. Kinderen vanaf 1 jaar mogen wel de zon in, maar dan goed insmeren met een goede zonnebrandcrème met een hoge factor (spf 50). Op het heetst van de dag (als de zon het hoogst staat), dit is tussen 11:00 en 15:00 uur, kun je je kind het beste uit de zon halen.

Voorkomen van zonnebrand

Het beste is natuurlijk zonnebrand te voorkomen. Dit kan je op de volgende manieren doen.
  • Blijf tussen 11:00 en 15:00 uur uit de zon. Dan is deze op zijn sterkst.
  • Als de huid nog niet aan de zon gewend is, blijf dan niet te lang in de zon. Bouw dit langzaam op. Begin bijvoorbeeld eerst met een kwartiertje.
  • Houdt voor al baby's en kleine kinderen uit de zon. Hun huid is nog erg teer en dun in vergelijking met die van ons.
  • Smeren en nog eens smeren. Gebruik een goede zonnebrandcrème met een hoge factor. Smeer ieder twee uur op nieuw in.

Soorten zonnebrandmiddelen

Er zijn tegenwoordig zonnebrandmiddelen die je maar 1x per dag op hoeft te smeren en dan de hele dag beschermd bent ( bijvoorbeeld: P20 en Vision). Deze trekt namelijk in je huid en blijft niet op je huid zitten. Deze zonnebrandmiddelen zijn ideaal voor kinderen. Aangezien ze zich niet graag in willen laten smeren en regelmatig in en uit het water gaan. Het nadeel van deze zonnebrandcrèmes zijn dat de UV filters in deze zonnebrandcrèmes chemisch zijn. Er zijn nogal wat mensen die hierop een allergische reactie krijgen. Deze mensen kunnen dan Ultrasun gebruiken, het bevat natuurlijke UV filters en is huidvriendelijker. Ultrasun werkt verder hetzelfde als P20 en Vision.
De "normale" zonnebrandcrèmes bevatten zink oxide en titanium dioxide. Deze zonnebrandcrèmes liggen op de huid. Door activiteiten zoals sporten en zwemmen, spoelt dit er snel weer af (ook de water resistent varianten). Het is dan ook verstandig deze types zonnebrandcrèmes regelmatig weer op te brengen (om de twee uur). Voor een goede bescherming gebruik dan altijd zo een hoogst mogelijke factor.
Ben je overgevoelig voor zon, gebruik dan een sun blocker.

Bewolking en zonnebrand

Veel mensen weten het niet. Maar ook als het bewolkt is kun je flink verbranden. Bewolking houdt wel wat UV straling tegen, maar het meeste gaat er toch dwars door heen. Door de bewolking voel je de zon niet op je huid en daardoor denken veel mensen dat je dan ook niet kunt verbranden. Dus ook op een bewolkte dag, insmeren dus.

Toch zonnebrand...en nu

Als merkt dat je verbrandt, ga dan direct uit de zon. Koelen met natte doeken kan de pijn verlichten. Eventuele blaren moeten heel gelaten worden. Tegen de pijn kan een paracetamol genomen worden. Blijf bij een zonnebrand minimaal 3 dagen uit de zon om de huid zich te laten herstellen. Gebruik producten met Aloë Vera. Dit verzacht de huid en versnelt de genezing. Ook aftersun producten halen de brand uit de huid. Leg de aftersun even in de koelkast voor een extra verkoelend effect.

Ben je niet lekker geworden door de zonnebrand, of heb je erg veel blaren of zwellingen, neem dan contact op met de huisarts.
© 2012 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonnebrand: preventie en behandelingEen langdurige blootstelling van de huid aan zonlicht kan een verbranding van de huid tot gevolg hebben. Een verbrandde…
Vakantie: De perfecte bruine zomerhuid, hoe doe je dat?Vakantie: De perfecte bruine zomerhuid, hoe doe je dat?Een dagje strand, een strandvakantie of heerlijk in de zon op het terras. Hoe krijg je een perfecte bruine zomerhuid? Ho…
Zonnebrand, voorkomen en behandelenZonnebrand. Het is lekker warm, de zon schijnt lekker en er heerst een aangenaam briesje. Heerlijk maar wel gevaarlijk w…
Natuurlijke remedies tegen zonnebrandNatuurlijke remedies tegen zonnebrandDe symptomen van zonnebrand verschijnen enkele uren na blootstelling aan de zon. Ze hebben verschillende dagen tot soms…

Last van hooikoorts? Slik een levende pissebed!Last van hooikoorts? Slik een levende pissebed!Een grote groep mensen heeft jaarlijks, met name in de lente en de zomer, last van hooikoorts. Hooikoorts kan erg vervel…
Bronnen en referenties
  • Kaart (de huid) van Atlas editions
Reactie

Otto Weber, 02-06-2012
Koude citroen halveren en zachtjes het sap over de huid smeren. Dit geeft enorme verlichting van de pijn die daarna snel verdwijnt. Regelmatig met succes in de Algarve zon toegepast. Reactie infoteur, 02-06-2012
Bedankt voor de tip!

Groet, Lautof

Lautof (148 artikelen)
Laatste update: 27-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.