Emotie eten, eten en drinken onder invloed van emotie
Eten en drinken zijn een eerste levensbehoefte maar er wordt ook heel veel voedsel, door allerlei (heftige) emoties geconsumeerd. Emoties, zoals verdriet en verveling, sporen mensen aan om te eten. Maar ook bij geluk verorberen mensen allerlei hartige en/of zoete hapjes. Waar komt de behoefte, om bij sterke emotie, te eten eigenlijk vandaan? Lees hierover meer in onderstaand artikel.
Emotie eten vaak aangeleerd
Veel mensen herkennen het misschien wel: eten zonder dat je daadwerkelijk honger hebt.
Emotie eten ontstaat vooral omdat het een prettig en een troostend gevoel geeft, onze hersenen maken tijdens het eten van "troostvoedsel" endorfine aan, wat (tijdelijk) een gelukzalig geeft. Eten wordt dus beloont met een fijn gevoel.
Daarnaast verwennen wij regelmatig onze kinderen met iets lekkers na een vervelende gebeurtenis. Denk bijvoorbeeld aan een lekker ijsje bij een geschaafde knie of een happymeal na een bezoekje aan de tandarts. Op deze manier wordt ons aangeleerd dat er bij pijn, angst of verdriet er een "beloning" in de vorm van iets lekkers moet zijn. Volwassen trakteren zichzelf ook regelmatig na een zware werkdag met een koud biertje, wijntje of een lekkere tussendoortje omdat dit een gevoel van ontspanning geeft.
Verdriet
Een zeer bekent voorbeeld is chocolade bij liefdesverdriet. Soms wordt er een hele doos bonbons of een dikke chocoladereep in één keer naar binnen gewerkt omdat er sprake is van liefdesverdriet. Dit wordt vaak goed gepraat omdat men van chocolade "gelukkig" wordt, chocolade bevat namelijk fenylethylamine, dit is een lichaamseigen stofje die aangemaakt wordt tijdens verliefdheid en een gelukzalig gevoel geeft. Fenylethylamine zit ook in rode wijn en kaas. Bij
verdriet wordt er niet alleen chocolade gegeten maar eigenlijk alles wat men in de (koel)kast kan vinden, wordt uit pure
troost naar binnen gewerkt. Het is ons als kind immers toch aangeleerd dat bij verdriet, eten en drinken troostend werkt?
Teleurstelling
Omdat eten en drinken opbeurend werken, worden kasten menigmaal geplunderd bij teleurstelling. Zelfmedelijden is voor veel mensen namelijk een goed excuus om alle remmen los te gooien en eten dan van alles wat men in de (koel)kast kan vinden. Ook wordt men vaak verwend bij een
teleurstelling, vrouwen bereiden een extra lekkere maaltijd voor manlief omdat hij geen promotie heeft gekregen en kinderen krijgen iets lekkers omdat ze gezakt zijn voor hun examen. En wie herkent het niet: na een moeizame periode van diëten, (bijna) geen resultaat. Veel mensen gaan zich, na zo'n teleurstelling, helemaal vol eten.
Eenzaamheid
Emo-eten ziet men vaak bij mensen die alleen zijn of zich eenzaam voelen. Tijdens eten en drinken wordt er in het lichaam endorfine aangemaakt, dit is een stofje die een euforisch gevoel geeft. Eenzaamheid wordt hierdoor heel even vergeten.
Verveling
Door dagelijkse sleur en het ontbreken van uitdagingen slaat vaak de verveling toe. Men loopt dan voor de zoveelste keer naar de (koel)kast om te kijken of er nog iets te snaaien valt. "De buit" wordt vervolgens argeloos naar binnen gewerkt en binnen no-time staat men weer in dezelfde kast te kijken of er nog iets anders te verorberen valt. Dit gedrag wordt dikwijls gezien bij jongeren die wat op de bank, al zappend, voor de tv hangen, hele zakken chips en snoep worden door
verveling naar binnen gewerkt. Maar ook volwassenen die (werkloos) thuis zitten of geen voldoening in hun werk vinden vertonen dit gedrag en werken evengoed allerlei onnodig eten en drinken naar binnen.
Stress
Door stress wordt het hormoon cortisol aangemaakt wat er voor zorgt dat je honger krijgt en daardoor (meer) gaat eten en drinken. Ook kan
stress invloed uitoefenen op maag, buik en darmen waardoor er een gevoel van honger geïnterpreteerd kan worden en men onnodig gaat eten. Stress is daarnaast iets heel vervelends wat mensen liever niet ervaren en zoeken hun heil vervolgens in een rustgevend en vooral troostend hapje en drankje.
Boosheid
Mensen die boos zijn, eten en/of drinken soms puur uit
frustratie. Er wordt dan wild en boos eten naar binnen gewerkt, wat meestal gepaard gaat met veel lawaai en rommel. In de meeste gevallen proeft men niet eens wat men eet. Omdat eten en drinken troostend werkt, worden frustraties (tijdelijk) gesust.
Geluk
Mensen die zich gelukkig voelen, eten eveneens allerlei lekkere dingen. Er worden diverse gelegenheden aangegrepen om iets te vieren. Zo "moet" er iets lekkers bij de cappuccino bestelt worden omdat dat die ene fantastische jurkje in de opruiming was. Ook wordt er na een geweldige overwinning vaak een extra rondje in de kantine gegeven. Tijdens vakantie wordt er meer geconsumeerd dan op "normale" dagen, een ijsje hier en een drankje daar om het geluk nog eens extra te benadrukken.
Ontspanning
Ontspanning en eten & drinken worden vaak met elkaar geassocieerd. Zo pakken veel mensen bij een goed boek, naast een heet kopje koffie of thee, er iets lekkers bij. In wellnesscentra worden er verschillende producten ter ontspanning aangeboden denk bijvoorbeeld aan smoothies, kaasplankjes, een glas wijn of een heerlijke sorbet. Op deze manier worden eten en ontspanning nog sterker met elkaar verbonden.