Rob, 23-11-2015
Beste redactie,
Dit artikel staat vol met beweringen zonder betrouwbare bron.
Nog even en mensen gaan dit werkelijk geloven en er naar handelen.
Even heel simpel:
Zeezout bevat een klein beetje mineralen zoals bijvoorbeeld magnesium en calcium. Dit is zo weinig dat het (bij normale consumptie) niet bijdraagt aan het halen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. Ook andere zouten zoals Keltisch zout of Himalayazout bevatten naast natrium wat andere mineralen en spoorelementen.
Dit levert bij normaal gebruik (voor volwassenen minder dan 6 gram per dag) geen relevante bijdrage. Bovendien is zout nou niet echt een goede bron voor het leveren van voedingsstoffen.
Die kun je beter halen uit producten zoals fruit, groente, brood en zuivel.
Reactie infoteur, 09-02-2016
Rob, het gaat niet alleen om het halen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid alleen. Het gaat er vooral om dat keukenzout is ontdaan van mineralen, terwijl in ons bloed wel alle mineralen zitten die ook in zeewater zitten. En het bloed wil die balans handhaven. Als we teveel keukenzout eten ontstaan er allerlei probleempjes. Maar het lichaam zal de mineralenbalans in het bloed weer herstellen. Het vormt in het geheel een extra aanslag op het lichaam om slechts een mineraal in relatief te grote hoeveelheid te eten. En het is leuk dat je zegt brood, want dat verstoort nou juist de mineralenbalans, je kan beter zeggen: biologisch brood. Ook zuivel, vooral supermarktmelk verstoort de mineralenbalans omdat er te veel calcium in zit en het wordt er tot overmaat van ramp soms ook nog aan toegevoegd. Kijk dat de wetenschap nog niet alles kan onderzoeken kun je ze ook niet kwalijk nemen. Voorlopig blijken observationele waarnemingen zeer sterk in de richting te wijzen dat Keltisch zeezout en himalayazout een stuk meer positieve invloed op het lichaam hebben dan keukenzout, waar bovendien synthetisch jodium aan is toegevoegd wat tot allerlei gezondheidsperikelen leidt, terwijl het organisch jodium wat wel gezond is uit dat keukenzout is gehaald.
Miep Claessen, 07-09-2015
In tegenstelling tot het gestelde in uw artikel is Keltisch zeezout tegenwoordig in veel winkels verkrijgbaar.
Reactie infoteur, 08-09-2015
Inderdaad, Keltisch zeezout is steeds vaker verkrijgbaar; daarom is de tekst aangepast.
Ellen, 28-06-2015
Himalaya zout hetzelfde als ayuvendisch kristal zout? Te gebruiken bij warmte-zout tekort? Hoge bloeddruk verlaging?
Reactie infoteur, 30-06-2015
Het lijkt er sterk op dat de term 'ayurvedisch kristalzout' is gebruikt om het product een extra gezondheidswaarde toe te bedelen. In principe is dit gelijk aan himalayazout, hoewel er verschillende kwalteitsvormen van himalayazout bestaan. Ayurvedisch zout komt ook uit de himalaya en is ook roze; het komt uit dezelfde oeroude zoutlagen.
Ruben, 20-12-2014
Ook Keltisch zeezout heeft niet dezelfde samenstelling als de mineralen in zeezout. Sommige zouten in zeewater, met name magnesiumchloride zijn namelijk zo hygroscopisch (vochtminnend) dat ze niet kristalliseren onder normale omstandigheden. De zouten in zeewater bestaan voor ca 30% uit magnesiumchloride. Er blijft wel wat van in het zout achter bij natuurlijke droging (De reden dat grijs zout enigszins plakkerig is) maar niet de volle mep. Als je gedroogd zeewater wil dan moet het zeewater tot boven de 100 graden verhit worden en de resulterende zoutvlokken moeten luchtdicht verpakt worden. Zodra het aan de lucht blootgesteld wordt, trekt het zoveel vocht aan dat het binnen no time weer een vloeistof is.
Reactie infoteur, 23-12-2014
Vandaar dat Keltisch zeezout vochitig is…
111210, 27-11-2014
Je hebt het meerdere malen over allerlei mineralen die in keltisch zeezout zouden zitten, maar je vertelt geen een keer welke mineralen.
Ik ben niet overtuigt dat keltish zeezout beter zou zijn dan gewoon zout. Misschien beter voor de verkoper die er een prijs voor vraagt die 10x hoger ligt dan gewone zout?
Daarnaast ben ik wel benieuwd naar de "zogenaamde" bewijzen van de geneeskrachtige werking.
Reactie infoteur, 27-11-2014
Beste anoniem,
Hier zijn er een paar, de belangrijkste: ijzer, magnesium, mangaan, zink, zwavel, chloride, natrium, kalium, silicium, carbon, praseodymium, aluminium, strontium, koper, erbium, tin, cerium, fluoride, rubidium, gallium, boron, titanium, boron, fosfor en jodium. Deze komen het meest voor in zeezout.
Waarom het gezond is? Al deze mineralen zitten in je bloed. Als je keltisch zeezout neemt, zorg je voor een goede mineralenbalans. Als je slechts een mineraal inneemt (keukenzout, tafelzout, natriumchloride, nep zeezout uit de supermarkt) dan gaat je lichaam automatisch op zoek naar de andere mineralen om een verbinding mee aan te gaan. Hierdoor worden mineralen uit andere lichaamsdelen zoals de botten onttrokken en heb je grotere kans op mineraaltekorten. Bovendien wordt er te veel vocht vast gehouden als je alleen maar natriumchloride inneemt waardoor wordt de bloeddruk verhoogt. Keltisch zeezout heeft juist een nivellerende werking op de bloeddruk.
Thomas Dijkman
Anja, 10-05-2014
Mijn sole wordt na 2 dagen al troebel. Het potje is echt super schoon en ik bewaar het in de koelkast. Kan je ook gewoon een beetje zout direct in je glas doen ipv sole?
Reactie infoteur, 11-05-2014
Troebel sole is volgens mij geen probleem. Maar je kunt het idd ook dagelijks maken. Ik zou wel lauw of warm water gebruiken, dan lost Keltisch zeezout beter op.
Lenie de Jong, 14-04-2014
Ik heb meer een vraag over Keltisch zeezout, ik kan nl nergens iets vinden over het gebruik van dit zout. Kun je hier eindeloos mee doorgaan, ik gebruik 2x daags een glas hiervan.
Reactie infoteur, 22-04-2014
Ik weet niet hoeveel je gebruikt, maar in principe is het gebruik van Keltisch zeezout voor elke dag geschikt. Als je het wilt drinken kun je een theelepeltje in een glas water of smoothie doen.