De geneeskracht van Keltisch zout en Himalayazout

De geneeskracht van Keltisch zout en Himalayazout Zout is niet ongezond, tenimste als je Keltisch Zeezout of Himalyazout neemt. Dat zijn gezonde natuurzouten waar behalve natriumchloride 84 andere mineralen en sporenelementen in zitten. In tegenstelling tot wat commerciële zoutverkopers beweren zit er een groot verschil in gangbaar keukenzout en zout dat wordt gewonnen uit de zee of het Himalayagebergte. Keukenzout is geraffineerd, net als wit meel en witte suiker. Geraffineerde producten zijn ontdaan van alle voedingsstoffen. Een geraffineerd product is ongezond en in te grote hoeveelheden een vergif. Onbewerkt zout tot je nemen is juist een heel gezonde manier om aan je dagelijkse behoefte van mineralen te komen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Himalyazout / Bron: Rainer Z, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Himalyazout / Bron: Rainer Z, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud


Gezond zout

Himalaya zout, Keltisch zout en zeezout zijn natuurlijke zouten die niet geraffineerd zijn. Wat zeezout betreft mag landzout eveneens zeezout heten, zelfs als het enkel uit natriumchloride bestaat. Dat is een vreemd fenomeen. Let er goed op dat als je zout koopt, het ongeraffineerd zeezout is. Keltisch zeezout is de meest gezonde zoutsoort. De mainstream wetenschap zegt dat er praktisch geen verschil is tussen geraffineerde tafelzout en natuurlijke zoutsoorten. Dat is chemisch gezien onjuist; in natuurlijk verkregen zout zitten allerlei mineralen en sporenelementen. Deze mineralen zitten er in kleine hoeveelheden in maar daar staat tegenover dat je er een klein gehalte van nodig hebt. Zout komt van nature voor samen met andere mineralen. Als je mineraalloos tafelzout eet zal dat vanzelf in het lichaam zich gaan binden met mineralen; daardoor heb je andere mineralen meer nodig als je geraffineerd tafelzout eet.

Zout in eten en drinken

Zout is een heerlijke toevoeging aan ons eten. Zonder zout zit er minder smaak aan voedsel. Dat weten fabrikanten ook; ze doen grote hoeveelheden zout in sauzen, soepen en zelfs frisdranken. In vrijwel elk verpakt product zit zout; maar dan wel de geraffineerde soort, die in feite slecht is voor het lichaam omdat het natuurlijke mineralen onttrekt. In natuurlijk zout zitten 84 verschillende soorten mineralen. Geloof daarom nooit meer mensen die zeggen dat tafelzout en natuurlijk zout geen verschil maakt.

Het verschil tussen keukenzout en natuurzout

In al het zout zit natriumchloride. In Keltisch zeezout zit het minste gehalte aan natriumchloride; 90%. Tafelzout is 99.9% natriumchloride met vrijwel altijd daaraan toegevoegd jodium en antiklontermiddel. De 10% in Keltisch zeezout die ontbreekt ten opzichte van tafelzout wordt ingevuld door de aanwezigheid van legio gezonde mineralen. Keltisch zeezout wordt gewonnen in Bretagne, Noord Frankrijk. Het winningsproces stamt uit de tijd van de Kelten en gebeurt door middel van kleilagen. Het zout wordt verzameld, gedroogd en opgeschept van een grote hoop zout. De bovenste laag die eraf geschept wordt heet ´fleur de sel´ wat bloemenzout betekent. Het is de duurste soort Keltisch zout. Overige delen zijn grijzer en bevatten meer sporenelementen uit de klei. Dat betekent niet dat je klei zit te eten; het is gewoon grijs zout.

Sole maken

Van Keltisch zout wordt een oplossing gemaakt. Welke aan drinkwater wordt toegevoegd. De oplossing wordt ´sole´genoemd en bestaat uit 1/3 zout en 2/3 water. Je maakt dan eigenlijk gezuiverd zeewater want dit is precies de verhouding waaruit het meeste zeewater op de wereld bestaat. Als je dit donker bewaart kun je het jaren goed houden. Je gebruikt het door een theelepeltje ervan door een glas water te doen en dit ´s morgens als eerste op te drinken. Het mooie aan de mineralen in zeewater is dat ze exact overeen komen met de mineralen in je bloed. Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat de zee het bloed van Gaia, de aarde is.

Mineralen, goed voor mensen, dieren en planten

Sole, de Keltische zeezoutoplossing is niet alleen gezond voor mensen maar ook voor dieren en planten. Een theelepel sole in een liter water is geschikt om planten mee water te geven of dieren drinken te geven. Wanneer je beseft dat dieren instinctief de juiste keuzes maken op voedselgebied zou je een dier kunnen laten kiezen tussen water waaraan sole is toegevoegd en gewoon water. Als je het aan een plant geeft moet je er zuinig mee zijn; je kunt een plant teveel zout geven. Bedenk wat voor schitterende gevolgen deze mineralenwijsheid voor de landbouw kan betekenen. Je kunt verarmde grond eenvoudigweg met zeewater verrijken! Overigens is het in kuststreken al honderden jaren traditioneel gebruik van boeren om de grond met zeewier te bewerken; daar zitten uiteraard ook alle zeemineralen in.

Rene Quinton

Rene Quinton(1866-1925) was een Franse wetenschapper die onder andere bekend was onder de bijnaam ´de Franse Darwin´. Hij ontdekte dat de mineralensamenstelling van de zee overeenkwam met die van het menselijk bloed. Dat bracht hem op het idee om bij zieke mensen zeewater te injecteren en dat leidde in vele gevallen tot genezing. Het is helemaal niet zo vreemd om zeezout in bloed te spuiten; vandaag de dag wordt gewoon keukenzout of natriumchloride ingespoten tegen hyperchloremie (te hoog chloridengehalte) en hypernatriëmie (te hoog natriumgehalte). René Quinton heeft zelfs mensen in plaats van een bloedtransfusie verdund zeewater ingespoten met groot succes. Zijn methode is heel goedkoop en zoals het vaak gaat in onze geld gedreven wereld zag de farmaceutische industrie zijn spectaculaire geneesresultaten met lede ogen aan. Ze hebben ervoor gezorgd dat het verboden werd om mensen op deze wijze te behandelen.

Zout biedt geneeskracht

Zout tot je nemen is afgedaan als kwakzalverij; maar daar is totaal geen bewijs voor. Eerder zijn er bewijzen dat zout en de mineralen die in zeezout en Himalayazout zitten geneeskracht hebben tegen diverse ziekten. Zeezout geeft het lichaam een gewaarwording van harmonie. Hierdoor heb je minder de neiging om toe te geven aan verslavingen als tabak roken, alcohol, koffie drinken en zoetwaar eten. Daarnaast stimuleert het de stofwisseling. Het ontslakt je spijsverteringskanaal. De belangrijkste werking van zout is dat het goed is voor de homeostase. De homeostase is een evenwicht in dynamische processen. Ons lichaam is zo´n proces. Het is het geheel van het zenuwstelsel en organen dat via informatie-uitwisseling aangeeft welke stoffen op welke plaats nodig zijn. In het bloed zorgen hormonen voor het evenwicht en in het zenuwstelsel neurotransmitters. Gezond zout zoals Himalyazout en Keltisch zout bevorderen de homeostase. Keukenzout niet; dat is hooguit goed genoeg om je stoep ijsvrij te houden in de winter maar het dient geen enkel geneeskrachtig doel.

Waar kun je natuurzout kopen?

Keltisch zeezout is anno 2015 steeds vaker in natuurvoedingswinkels te koop. Het is eveneens mogelijk om dit product op internet te bestellen. Himalayazout kun je aantreffen in sommige supermarkten. Het gebruiken van dit soort zout is veel gezonder dan keukenzout waaraan synthetische jodium is toegevoegd. Synthetische jodium lijkt in de verste verte niet op organische jodium, wat onder andere in natuurlijke zouten zit.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevaren van frauduleuze medicijnenEen vrije markt voor vitaminen, medicijnen, kruiden en andere farmaceutische middelen maakt de kans op bedrog groter. Cr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AmberAvalona, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Zeewater
  • http://www.exmedica.nl/bijsluiter/natriumchloride/h100029
  • http://www.keltischzeezout.com/wat_is_keltisch_zeezout_.aspx
  • http://www.voedingisgezondheid.nl/zout_Keltisch_pdf_melkveemagazine.html
  • http://www.fonteine.com/zeemineralen.html
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Ren%C3%A9_Quinton
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Homeostase_%28fysiologie%29
  • Foto verschillende soorten zout: http://www.easypeasyorganic.com/2011/07/what-to-get-friends-who-tell-you-not-to.html
  • Overige foto´s: wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: Rainer Z, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reacties

Rob, 23-11-2015
Beste redactie,

Dit artikel staat vol met beweringen zonder betrouwbare bron.
Nog even en mensen gaan dit werkelijk geloven en er naar handelen.

Even heel simpel:
Zeezout bevat een klein beetje mineralen zoals bijvoorbeeld magnesium en calcium. Dit is zo weinig dat het (bij normale consumptie) niet bijdraagt aan het halen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. Ook andere zouten zoals Keltisch zout of Himalayazout bevatten naast natrium wat andere mineralen en spoorelementen.
Dit levert bij normaal gebruik (voor volwassenen minder dan 6 gram per dag) geen relevante bijdrage. Bovendien is zout nou niet echt een goede bron voor het leveren van voedingsstoffen.
Die kun je beter halen uit producten zoals fruit, groente, brood en zuivel. Reactie infoteur, 09-02-2016
Rob, het gaat niet alleen om het halen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid alleen. Het gaat er vooral om dat keukenzout is ontdaan van mineralen, terwijl in ons bloed wel alle mineralen zitten die ook in zeewater zitten. En het bloed wil die balans handhaven. Als we teveel keukenzout eten ontstaan er allerlei probleempjes. Maar het lichaam zal de mineralenbalans in het bloed weer herstellen. Het vormt in het geheel een extra aanslag op het lichaam om slechts een mineraal in relatief te grote hoeveelheid te eten. En het is leuk dat je zegt brood, want dat verstoort nou juist de mineralenbalans, je kan beter zeggen: biologisch brood. Ook zuivel, vooral supermarktmelk verstoort de mineralenbalans omdat er te veel calcium in zit en het wordt er tot overmaat van ramp soms ook nog aan toegevoegd. Kijk dat de wetenschap nog niet alles kan onderzoeken kun je ze ook niet kwalijk nemen. Voorlopig blijken observationele waarnemingen zeer sterk in de richting te wijzen dat Keltisch zeezout en himalayazout een stuk meer positieve invloed op het lichaam hebben dan keukenzout, waar bovendien synthetisch jodium aan is toegevoegd wat tot allerlei gezondheidsperikelen leidt, terwijl het organisch jodium wat wel gezond is uit dat keukenzout is gehaald.

Miep Claessen, 07-09-2015
In tegenstelling tot het gestelde in uw artikel is Keltisch zeezout tegenwoordig in veel winkels verkrijgbaar. Reactie infoteur, 08-09-2015
Inderdaad, Keltisch zeezout is steeds vaker verkrijgbaar; daarom is de tekst aangepast.

Ellen, 28-06-2015
Himalaya zout hetzelfde als ayuvendisch kristal zout? Te gebruiken bij warmte-zout tekort? Hoge bloeddruk verlaging? Reactie infoteur, 30-06-2015
Het lijkt er sterk op dat de term 'ayurvedisch kristalzout' is gebruikt om het product een extra gezondheidswaarde toe te bedelen. In principe is dit gelijk aan himalayazout, hoewel er verschillende kwalteitsvormen van himalayazout bestaan. Ayurvedisch zout komt ook uit de himalaya en is ook roze; het komt uit dezelfde oeroude zoutlagen.

Ruben, 20-12-2014
Ook Keltisch zeezout heeft niet dezelfde samenstelling als de mineralen in zeezout. Sommige zouten in zeewater, met name magnesiumchloride zijn namelijk zo hygroscopisch (vochtminnend) dat ze niet kristalliseren onder normale omstandigheden. De zouten in zeewater bestaan voor ca 30% uit magnesiumchloride. Er blijft wel wat van in het zout achter bij natuurlijke droging (De reden dat grijs zout enigszins plakkerig is) maar niet de volle mep. Als je gedroogd zeewater wil dan moet het zeewater tot boven de 100 graden verhit worden en de resulterende zoutvlokken moeten luchtdicht verpakt worden. Zodra het aan de lucht blootgesteld wordt, trekt het zoveel vocht aan dat het binnen no time weer een vloeistof is. Reactie infoteur, 23-12-2014
Vandaar dat Keltisch zeezout vochitig is…

111210, 27-11-2014
Je hebt het meerdere malen over allerlei mineralen die in keltisch zeezout zouden zitten, maar je vertelt geen een keer welke mineralen.
Ik ben niet overtuigt dat keltish zeezout beter zou zijn dan gewoon zout. Misschien beter voor de verkoper die er een prijs voor vraagt die 10x hoger ligt dan gewone zout?
Daarnaast ben ik wel benieuwd naar de "zogenaamde" bewijzen van de geneeskrachtige werking. Reactie infoteur, 27-11-2014
Beste anoniem,
Hier zijn er een paar, de belangrijkste: ijzer, magnesium, mangaan, zink, zwavel, chloride, natrium, kalium, silicium, carbon, praseodymium, aluminium, strontium, koper, erbium, tin, cerium, fluoride, rubidium, gallium, boron, titanium, boron, fosfor en jodium. Deze komen het meest voor in zeezout.

Waarom het gezond is? Al deze mineralen zitten in je bloed. Als je keltisch zeezout neemt, zorg je voor een goede mineralenbalans. Als je slechts een mineraal inneemt (keukenzout, tafelzout, natriumchloride, nep zeezout uit de supermarkt) dan gaat je lichaam automatisch op zoek naar de andere mineralen om een verbinding mee aan te gaan. Hierdoor worden mineralen uit andere lichaamsdelen zoals de botten onttrokken en heb je grotere kans op mineraaltekorten. Bovendien wordt er te veel vocht vast gehouden als je alleen maar natriumchloride inneemt waardoor wordt de bloeddruk verhoogt. Keltisch zeezout heeft juist een nivellerende werking op de bloeddruk.
Thomas Dijkman

Anja, 10-05-2014
Mijn sole wordt na 2 dagen al troebel. Het potje is echt super schoon en ik bewaar het in de koelkast. Kan je ook gewoon een beetje zout direct in je glas doen ipv sole? Reactie infoteur, 11-05-2014
Troebel sole is volgens mij geen probleem. Maar je kunt het idd ook dagelijks maken. Ik zou wel lauw of warm water gebruiken, dan lost Keltisch zeezout beter op.

Lenie de Jong, 14-04-2014
Ik heb meer een vraag over Keltisch zeezout, ik kan nl nergens iets vinden over het gebruik van dit zout. Kun je hier eindeloos mee doorgaan, ik gebruik 2x daags een glas hiervan. Reactie infoteur, 22-04-2014
Ik weet niet hoeveel je gebruikt, maar in principe is het gebruik van Keltisch zeezout voor elke dag geschikt. Als je het wilt drinken kun je een theelepeltje in een glas water of smoothie doen.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 07-09-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.