Rutine, een gezonde flavonoïde

Rutine is een flavonoïde behorend tot de subgroep flavonol (= een alcohol) en qua structuur zeer gelijkend op een ander flavonol quercetine. Rutine is zoals andere flavonoïden wateroplosbaar en opgeslagen in de vacuole van de cel. We vinden deze stof voor in bloemen, vruchten en bessen. Flavonolen zijn wit of bijna kleurloos, rutine is licht gelig. Zij geven de herfstkleur aan bladeren door te veranderen in anthocyanen terwijl ze ook ultraviolet licht reflecteren. Flavonolen controleren de groei van de plant en beschermen de plant tegen schimmels en virussen. De chemische structuur van rutine C27H30O16 is te herkennen aan de 2 benzeenringen verbonden door een koolstofbrug en het ontbreken van een N-atoom. Rutine is quercetine gebonden met glycoside , er is een hydroxylgroep aanwezig op de derde plaats op het koolstofatoom.

Natuurlijke bronnen

De oudst gedefinieerde natuurlijke bron van rutine is Ruta graveolens of wijnruit, daar komt ook de naam rutine vandaan. Daarnaast is ook Fagopyrum esculentum (boekweit) zeer gekend. Andere natuurlijke leveranciers van rutine zijn Crataegus monogyna/laevigata (éénstijlige/tweestijlige meidoorn), Solidago virgaurea (Echte guldenroede) , Aesculus hippocastanum (Witte paardekastanje), Eucalyptus globulus, Ginkgo biloba, Hypericum perforatum (Sint-Janskruid), citrusvruchten (in zachte witte gedeelte onder de schil van citroen /limoen/ grapefruit/ sinaasappel), druiven, appels (schil), peren, abrikozen, frambozen, uien, asperges, tabaksplant, thee, rabarber, Vaccinium myrtillus (bosbes), veenbessen en vlierbessen.

Werking & eigenschappen

Bioflavonoïden beschermen vitamine C tegen oxidatie en verbeteren en verlengen de activiteit van deze vitamine in het lichaam.
Rutine verbetert de absorptie van vitamine C. Natuurlijke vitamine C is dan ook vele malen effectiever dan de synthetische vorm waaraan geen rutine werd toegevoegd. Rutine wordt vaak gebruikt als voedingssupplement of toegevoegd aan vitamine C supplementen.
Bioflavonoïden hebben een gunstig effect op de doorbloeding van het lichaam. Ze zorgen voor sterke vaatwanden en maken de bloedvaten wijder. Dit bevordert de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de weefsels en organen en tegelijkertijd levert ook een belangrijke bijdrage aan de afvoer van afvalstoffen uit de cellen.

Rutine vermindert de doorlatendheid en de kwetsbaarheid van de haarvaten, heeft een wandenbeschermende werking, remt de samenklontering van bloedplaatjes en is gekend als 'bloedvatenversterker'. Wanneer de wand van een haarvat te kwetsbaar geworden is, kan deze breken en het abnormaal wegstromen van bloed in de huid veroorzaken. In de Verenigde Staten wordt rutine beschouwd als een officieel geneesmiddel bij de behandeling van haarvatenbloedingen als gevolg van kwetsbare haarvaten bij degeneratieve vaatziekten, suikerziekte en allergische verschijnselen.

Eigenschappen van rutine kort samengevat:

  • bescherming van de bloedvaten (bevordert de elasticiteit en permeabiliteit) = Vitamine P werking
  • antioxidant (neutraliseert schadelijke vrije radicalen)
  • anti-inflammatoir
  • hartbeschermend
  • antitrombotisch (bescherming tegen de vorming van bloedstolsels)

Indicaties, mogelijk medisch gebruik

  • Veneuze insufficiëntie
  • Hart- en vaatziekten, beroerte, trombose, hartaanval
  • Cosmetisch: couperose & huidveroudering
  • Aambeien
  • Spataderen
  • Lymfoedeem van de ledematen veroorzaakt door behandelingen tegen kanker
  • Symptomen van artrose

Research

Rutine, de flavonoïde bij uitstek, is het onderwerp van talrijke onderzoeken berustend op de versterkende eigenschappen op de vaatwanden, de preventie van de afbraak van het bindweefsel en de afname van lekkende haarvaten. Sinds mid 1960 concentreren Europese onderzoekers zich op de hartbeschermende en antitrombotische eigenschappen.
Daarnaast werden ook andere toepassingsmogelijkheden getest op mensen of dieren. Om de veiligheid en effectiviteit verder te bewijzen is er verdere research nodig
In mei 2012 berichtte de Harvard Gazette veelbelovend over de resultaten van onderzoek naar rutine in de preventieve strijd tegen bloedstolsels, preventie van trombose, beroerte en hartaanval. Hierbij citeer ik Robert Flaumenhaft, MD, PhD Associate Professor Harvard Medical School : 'Rutin proved to be the most potently anti-thrombotic compound that we ever tested in this model ... A safe and inexpensive drug that could reduce recurrent clots could help save thousands of lives'

Contra-indicaties & nevenwerking

Sommige bronnen raden zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven af om flavonoïden in grotere hoeveelheden dan normaal op te nemen in hun dieet (verhoging kans op leukemie bij kinderen), echter in Europa wordt rutine vaak voorgeschreven aan zwangere vrouwen met spataderen of aambeien en tot op heden zijn er nog geen gevallen van leukemie bij pasgeborenen bekend. Zeer zelden wordt er melding gemaakt van milde gastro-intestinale stoornis als nevenwerking. Er zijn geen bekende interacties met andere planten, supplementen of geneesmiddelen.
© 2014 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spataderen natuurlijk behandelenSpataderen en aambeien zijn veneuze aandoeningen die met natuurlijke middelen, zoals regelmatig bewegen, maar ook met ee…
Meidoorn: goed voor het hart en de bloedsomloopMeidoorn: goed voor het hart en de bloedsomloopMeidoorn wordt in supplementvorm gebruikt ter ondersteuning van de bloedsomloop en voor het in een goede conditie houden…
Adaptogene kruiden tegen stress en voor lichamelijke balansAdaptogene kruiden tegen stress en voor lichamelijke balansAdaptogene kruiden zijn kruiden die kunnen zorgdragen voor meer balans in het lichaam, onder andere door de stressrespon…
Meidoorn voor hart en bloedvatenMeidoorn voor hart en bloedvatenNaast zijn werking op hart en bloedvaten, blijkt meidoorn ook andere geneeskrachtige eigenschappen te bezitten.

De geneeskracht van tuinkersDe geneeskracht van tuinkersOorspronkelijk groeit tuinkers in het wild in het Middellandse Zeegebied met name en Noord-Afrika en het Midden-Oosten o…
Bronnen en referenties
  • http://www.passeportsante.net/fr/Solutions/PlantesSupplements/Fiche.aspx?doc=rutine_ps
  • https://sites.google.com/site/kruidwis/inhoudsstoffen/rutine
Herborist (762 artikelen)
Gepubliceerd: 06-07-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.