Soylent - alle voedingsstoffen in een drankje

Soylent - alle voedingsstoffen in een drankje De programmeur Rob Rhinehart vond dat hij veel te veel tijd en geld kwijt was aan eten en drinken. Wat als er nou eens een drankje zou zijn waar alles in zit wat je nodig hebt? Hij besloot het zelf te ontwikkelen. Hij zocht uit wat er allemaal bekend is over welke voedingsstoffen het menselijk lichaam nodig heeft en besloot dit allemaal tot een drankje te verwerken. En na het een tijdje zelf met een paar vrienden te hebben uitgeprobeerd was het tijd om het drankje te gaan verkopen. Een crowdfunding campagne leverde hem een startkapitaal en het voedselvervangende drankje is nu via internet te koop. Maar waarom zouden we dit gaan gebruiken?

Hoe het begon

Silicon Valley programmeur Rob Rhinehart vond dat hij eigenlijk te veel tijd en geld kwijt was aan eten en drinken. Er is zo veel keus in wat je kan eten. Je moet eerst bedenken wat je wilt eten, dan moet je het kopen en daarna moet je het nog eens gaan bereiden. Dit kost allemaal tijd. Als je uit eten gaat hoef je het niet te bereiden, maar moet je wachten en kost het eten weer meer geld. Hij kreeg het idee om alle voedingsstoffen die een mens nodig heeft in een drankje te stoppen. Hij heeft veel gelezen over wat er bekend is over wat een mens nodig heeft en hij is dit in poedervorm gaan bestellen en mixen. Uiteindelijk heeft hij zelf zijn eten vervangen door dit drankje. Hij noemde het Soylent, een verwijzing naar de film Soylent Green. Na het een tijdje zelf getest te hebben, samen met een paar vrienden, wilde hij het ook gaan verkopen. Hij startte een crowdfunding campagne op Kickstarter. Deze campagne werd een groot succes. Het doel om $100.000 op te halen bereikte hij in minder dan 3 uur en uiteindelijk haalde hij zelfs $755.000 op. Er waren meer dan 6000 mensen die dit project steunden. Zijn doel is om te zorgen dat mensen voor weinig geld alle voedingsstoffen binnen kunnen krijgen die ze nodig hebben en om voedselverspilling te voorkomen en daarmee ook het milieu te sparen.

Wat zeggen de experts?

Uiteraard zijn er verschillende experts met verschillende meningen. Voedingsdeskundige Jay Mirtallo zegt dat het zeer goed mogelijk is om van dit drankje te leven. Alles wat een mens nodig heeft zit erin. Andere deskundigen maken zich zorgen om wat we nog niet weten. Als je gezond en gevarieerd eet krijg je meer verschillende voedingsstoffen binnen dan in dit drankje zit. Misschien zijn er daarvan wel meer essentieel dan we nu weten. En uiteraard is er het argument dat niet ieder mens hetzelfde nodig heeft, terwijl Soylent maar in één variant verkrijgbaar is. Wanneer je veel sport wil je misschien wat meer koolhydraten en calorieën binnenkrijgen dan iemand die de hele dag op kantoor zit en dan de bus naar huis neemt. Rob Rhinehart zegt zelf dat hij zich nog nooit beter heeft gevoeld dan nu, maar een goed uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar de lange-termijn effecten van Soylent is er nog niet.

De experts gaan vaak wel uit van eten volgens de richtlijnen van gezonde voeding en dan zal Soylent qua gezondheid nauwelijks iets toevoegen. En dan is het risico van 'we weten niet wat we niet weten' misschien ook wel reëel. Maar je hoeft alleen maar naar het schrikbarend hoge obesitaspercentage in de westerse wereld te kijken om te weten dat niet iedereen zich aan die richtlijnen houdt. Wanneer je gemiddeld 80 uur per week werkt, je eten vaak van een fastfood take-away komt en je hooguit wat fruit binnenkrijgt via vruchtenijs, dan zal je ongetwijfeld een enorme verandering ervaren wanneer je op Soylent overstapt, zoals Rob Rhinehart ook zelf ervaarde.

Eten gaat niet alleen om voedingsstoffen

Voor veel mensen gaat eten niet alleen om voedingsstoffen. Vaak is een maaltijd een gezellig moment met familie en/of vrienden. Wanneer iedereen Soylent drinkt gaat het sociale aspect van eten wel verloren. Dat was de voornaamste reden waarom nu.nl reporter Jeroen Kraan zijn experiment om 30 dagen op Soylent te leven niet volhield. In een artikel op Venturebeat.com nuanceert Rob Rhinehart het zelf ook een beetje. Soylent is niet per se bedoeld om al het eten te vervangen. Je kan best nog wel uit eten gaan, of samen met je familie een gezonde maaltijd bereiden. Het is meer bedoeld als voedselvervanging voor momenten dat je anders 'crap' zou eten. En hij hoopt dat het mettertijd zo goedkoop geproduceerd kan worden dat ook mensen die helemaal geen toegang hebben tot gezond eten er gebruik van kunnen maken.

Of Soylent op grote schaal door gaat breken als voedselvervanger zal in de toekomst moeten blijken. Al met al lijkt het een serieus alternatief voor mensen die nauwelijks tijd hebben om te eten en daardoor hun heil zoeken in fastfood en andere ongezonde eetgewoontes, maar zal het voor de meeste mensen niet haalbaar zijn om al hun eten ermee te vervangen.
© 2014 - 2022 Domi83, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beslissen met de dobbelsteen, beslist de moeite waardBeslissen met de dobbelsteen, beslist de moeite waardIn 1971 publiceerde de Amerikaanse schrijver George Cockcroft zijn boek "The Diceman" over een psychotherapeut, Luke Rhi…
De Science Fiction film ZardozDe Science Fiction film ZardozIn 1974 draait voor het eerst de Engelse Science Fiction film Zardoz in de bioscopen. Hoofdrolspelers zijn de Schotse ac…

Gezond ontbijt (tips)Gezond ontbijt (tips)Er wordt vaak gezegd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Maar wat is nu een gezond ontbijt? Een gez…
Zoet vergif: hoe suiker onze gezondheid schaadtZoet vergif: hoe suiker onze gezondheid schaadtIs suiker een vergif? Volgens de Britse krant The Daily Telegraph wel. Begin augustus 2014 schreef deze krant over de ge…
Bronnen en referenties
  • http://www.nu.nl/weekend/3825598/mijn-mislukte-poging-drankje-leven.html
  • http://venturebeat.com/2013/06/21/soylent-crowdfunding-campaign-attracts-755k-so-people-can-survive-without-food/
Domi83 (20 artikelen)
Gepubliceerd: 03-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.