Gezond ontbijt (tips)

Gezond ontbijt (tips) Er wordt vaak gezegd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Maar wat is nu een gezond ontbijt? Een gezond ontbijt dient minimaal te bestaan uit goede koolhydraten, een aantal eiwitten en een gezonde portie aan vezels.

Ontbijten is belangrijk

De volgende keer dat je de deur uit haast in de ochtend zonder iets te eten, denk dan hieraan: Het overslaan van het ontbijt kan ervoor zorgen dat je later op de dag extra veel honger hebt. Een gezond ontbijt zorgt voor energie, voldoening van de eetlust en kan ervoor zorgen dat je slimme beslissingen neemt gedurende de dag. Lees ook waarom ontbijten zo belangrijk is.

Een gezond ontbijt bestaat uit goede koolhydraten en vezels gecombineerd met een aantal eiwitten. Er zijn mogelijkheden genoeg. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van gezonde voedingsmiddelen die je kunt eten bij het ontbijt:

Havermout bij het ontbijt

Havermout is rijk aan bèta-glucaan, een type vezel waarvan aangetoond is dat het cholesterolverlagend werkt, wanneer het regelmatig gegeten wordt. Daarnaast is havermout rijk aan omega-3 vetzuren, foliumzuur en kalium. Vermijdt wel de zoete soorten havermout, deze bevatten teveel suiker. In plaats van deze suiker kun je de havermout aanvullen met melk een beetje honing, fruit en noten.

Griekse Yoghurt bij het ontbijt

Deze pittige en romige yoghurt is geladen met calcium en bevat twee keer zoveel eiwit dan gewone yoghurt. Om gedurende de ochtend een vol gevoel te houden, kunt je het beste kiezen voor de magere variatie van Griekse yoghurt. Hieraan kun je dan fruit toevoegen, dit zal tevens zorgen voor een zoetere smaak.

Bananen bij het ontbijt

Er gaat niets boven een banaan bij het ontbijt. De gele vruchten zijn een van de beste bronnen van resistent zetmeel. Dit is een gezond koolhydraat dat ervoor zorgt dat je lang een vol gevoel houdt. Je kunt de banaan ook in plakken snijden en toevoegen aan bijvoorbeeld havermout

Bananen zijn rijk aan kalium. Dankzij de gezonde dosis kalium, zijn bananen een bijzonder goede keuze voor mensen met hypertensie. Kalium is een elektrolyt die de bloeddruk op een natuurlijke manier verlaagt.

Watermeloen bij het ontbijt

Zoals de naam al doet vermoeden, is watermeloen een uitstekende manier om voor de hydratatie van het lichaam te zorgen in de ochtend. Het is minder bekend dat deze sappige vrucht een van de beste bronnen van lycopeen is. Lypoceen is een voedingsstof die gevonden wordt in rode vruchten en groenten. Lypoceen is belangrijk voor het gezichtsvermogen, de gezondheid van het hart en de preventie van kanker. Ten slotte bevat een watermeloen slechts 40 calorieën per portie.

Aardbeien bij het ontbijt

Aardbeien zijn superfoods omdat ze zo rijk zijn aan antioxidanten. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën, Een portie aardbeien bevat bijvoorbeeld de volledige aanbevolen dagelijkse inname van vitamine C. Daarnaast is de aardbei rijk aan foliumzuur en vezels.

Aardbeien zijn goed voor het hart. Uit een onderzoek uit 2013 bleek dat vrouwen minder kans op een hartaanval hadden als ze meer dan drie porties aardbeien of bosbessen per week aten. Aardbeien en bosbessen zijn een goede bron van anthocyanen.

Koffie bij het ontbijt

Koffie zorgt er niet alleen voor dat je wakker wordt. Het drinken van koffie is gekoppeld aan een lager risico op verschillende ziekten (zoals diabetes en prostaatkanker). Daarnaast kan het zelfs helpen om langer te leven. Onderzoekers vermoeden dat de combinatie van cafeïne en antioxidanten verantwoordelijk is voor veel van de waargenomen voordelen voor de gezondheid. Uit onderzoek in de Verenigde Staten is gebleken dat koffie de nummer één bron is van antioxidanten in het ontbijt. Zorg er wel voor dat je niet teveel suiker en room toevoegt aan de koffie, gebruik bij voorkeur magere melk.

Lees verder

© 2014 - 2024 Bankdrukker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overgewicht door slecht ontbijtOvergewicht door slecht ontbijtWat je overdag eet, geeft jouw lichaam die dag energie en bouwstoffen. Alles wat overblijft, wordt de nacht daarop gebru…
Gewicht verliezen? Het belang van een gezond ontbijtGewicht verliezen? Het belang van een gezond ontbijtEen gezond ontbijt zorgt voor gewichtsverlies. Lees hier hoe je gewicht gaat verliezen door gezond te ontbijten. Naast g…
Gezond ontbijten: 5 receptenGezond ontbijten: 5 receptenEen gezond ontbijt is heel belangrijk om je dag goed te beginnen. Wanneer je je ontbijt overslaat zul je de nodige voedi…
Gezond ontbijtenGezond ontbijtenHet ontbijt is het belangrijkste eetmoment van de dag. Het geeft energie en zet je stofwisseling in werking. Je bent in…

Suikervrij dieet: Suikervrij etenSuikervrij dieet: Suikervrij etenWanneer u het suikervrij dieet volgt, dient u geen suikers meer te eten. Suiker wordt tegenwoordig naast vet gezien als…
Soylent - alle voedingsstoffen in een drankjeSoylent - alle voedingsstoffen in een drankjeDe programmeur Rob Rhinehart vond dat hij veel te veel tijd en geld kwijt was aan eten en drinken. Wat als er nou eens e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
Bankdrukker (80 artikelen)
Laatste update: 18-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.