Is karnemelk gezond?

Is karnemelk gezond? Bij de karnemelk die in de supermarkt te koop is wordt suiker toegevoegd. Gelukkig bestaat er nog de biologisch-dynamische karnemelk. Wat is dat eigenlijk voor soort karnemelk? En kan karnemelk alleen gedronken worden of kan je het ook op andere manieren gebruiken? Als laatste wat is eigenlijk het verschil tussen melk en karnemelk?

Soorten karnemelk

Gewone karnemelk en boeren karnemelk

In de supermarkt zijn er over het algemeen drie soorten te koop. De gewone karnemelk, de boeren karnemelk en de biologische karnemelk. De gewone karnemelk beschikt over weinig tot geen vet, het is daardoor minder dik. Er is echter wel suiker toegevoegd om de smaak te bevorderen. Bij boeren karnemelk is het vetgehalte hoger en ook hierbij wordt er suiker toegevoegd.

Biologische karnemelk

Het verschil tussen biologische karnemelk en gewone karnemelk is dat je er van op aan kunt dat de koeien bij de biologische karnemelk een vrijer leven hebben, ze lopen veel buiten en krijgen biologisch voedsel te eten. Biologische karnemelk wordt net als gewone karnemelk gepromoot omdat er zo weinig vet in zit, er is echter ook bij biologische karnemelk suiker toegevoegd.

Zoals te zien is in de tabel zit er nauwelijks verschil in voedingswaarden tussen de gewone karnemelk en de biologische karnemelk.

voedingswaarde per 100 ml Gewone Karnemelk (Melkunie) Boeren Karnemelk (Melkunie) ''Biologische'' Karnemelk (AH puur&eerlijk)
Energie31 kcal42 kcal33 kcal
Vetten01 g0,5
- Waarvan verzadigde vetzuren00,5 g0,3
Koolhydraten3,5 g4 g3,5
- Waarvan suikers3,5 g4 g3,5
Eiwitten3 g3,5 g3,5
Zout0,11 g0,11 g0 g


Biologisch-dynamische karnemelk

De biologisch-dynamische karnemelk wordt nog op de traditionele manier gemaakt. Dit gebeurt in de boterproductie, karnemelk is namelijk een bijproduct in de boterproductie. Het ontstaat doordat de geconcentreerde melk geklopt (gekarnd) wordt, vandaar de naam karnemelk. Biologisch-dynamische karnemelk is de gezondste soort, omdat er geen suiker wordt toegevoegd in het proces. Tegenwoordig is het alleen nog te verkrijgen in natuurvoedingswinkels.

Gezondheidsvoordelen van karnemelk

Last van lactose-intolerantie?

Als je last hebt van lactose-intolerantie dan is het niet verstandig om melk te drinken, hier zit namelijk relatief veel lactose in. Karnemelk bevat daarentegen veel minder lactose, de meeste mensen met lactose-intolerantie kunnen karnemelk daarom goed verdragen.

Karnemelk is hoog in calcium

Gemiddeld zit er zo'n 120 mg calcium in 100 gram karnemelk. Calcium is noodzakelijk voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Calcium zorgt tevens voor de transport van andere mineralen in de lichaamscellen. Als je te weinig calcium binnenkrijgt heb je op latere leeftijd meer kans op botontkalking.

Karnemelk is hoog in kalium

In 100 gram karnemelk zit ongeveer 150 mg kalium. Kalium is een gezond mineraal, ten eerste zorgt het voor een verlaagde bloeddruk. Ten tweede zorgt kalium ervoor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken. Als laatste houdt het ook de vochtbalans in de gaten.

Andere voordelen

Werkt tegen een verbrande huid

Karnemelk werkt tegen een verbrande huid doordat het de huid verzacht en hydrateert. Je maakt een doek nat met karnemelk en legt het op de verbrande huid. Houd de doek er zo'n twintig minuten op. Herhaal dit later op de dag nog een keer en je zult zien dat het een verschil maakt. Wat ook goed werkt is om karnemelk te mixen met tomatensap. Tomatensap beschikt namelijk ook over goede eigenschappen voor een verbrande huid.

Gezichtsmasker

Het melkzuur in karnemelk zorgt ervoor dat de huid samentrekt en geëxfolieerd wordt zonder dat het de huid teveel uitdroogt. Het helpt tegen zomersproeten en rode plekjes. Je kunt karnemelk met zout of tomatensap mixen en dit aanbrengen op je huid, dit moet niet langer dan 15 minuten. Hierna afspoelen met koud water en je bent klaar. De legende gaat dat Cleopatra in haar tijd al karnemelk gebruikte om haar gezicht te reinigen.

Karnemelk of melk, wat is het verschil en welke is gezonder?

Karnemelk beschikt over minder vet en minder lactose, dit is kort gezegd het verschil tussen melk en karnemelk. Deze regel geldt echter niet als je het met magere melk vergelijkt omdat hier ook geen vet in zit. Een ander verschil is dat er bij het drinken van melk wat slijm achterblijft in je keel, dit komt omdat melk de speekselklieren minder aanzet tot de vorming van dun waterig speeksel. Bij het drinken van karnemelk heb je hier geen last van. De voedingswaarde is voor de rest ongeveer gelijk.
© 2014 - 2024 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heerlijke toetjes, lekker op elk moment van de dagHeerlijke toetjes, lekker op elk moment van de dagToetjes, altijd lekker, als tussendoortje, als ontbijt, of gewoon na je avondeten, toetjes horen er gewoon bij. Hier een…
Hartige cupcake receptenHartige cupcake receptenCupcakes is zon typisch product wat door heel nadrukkelijke marketing succesvol geïntroduceerd is, want pakweg één of t…
Milkshakes met ijsMilkshakes met ijsEen ijskoude, verfrissende en verkoelende milkshake vol met fruit, melk en roomijs. Een lekkere zomerdrank tijdens warme…
Energie milkshakesEnergie milkshakesFit, gezond en energievol door het leven met behulp van snelle en zelfgemaakte milkshakes. Ook zeer geschikt als een ver…

Gezond: Gezonde alternatieven voor snoepGezond: Gezonde alternatieven voor snoepHet lastigste bij afvallen lijkt toch het stoppen met snoepen, het tussendoortje tussen de maaltijden of de snack op de…
Solgar: producten en verkooppuntenSolgar is een Amerikaanse producent van natuurlijke voedingssupplementen en vitamines. Solgar heeft ruim 300 producten o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ukko Wc, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • www.voedingscentrum.com
  • http://www.livestrong.com/article/96284-way-soothe-sunburn/
  • https://www.youtube.com/watch?v=K3u2q5ZedsE
  • http://www.howtoremovethat.com/how-to-get-rid-of-suntan.html
  • http://timesofindia.indiatimes.com/life-style/beauty/Beauty-benefits-of-buttermilk/articleshow/30938357.cms
  • http://beautymakeupdivas.com/how-cleopatra-used-natural-ingredients-in-ancient-times-to-enhance-her-beauty
  • http://www.oncoline.nl/index.php?pagina=/richtlijn/item/pagina.php&id=35316&richtlijn_id=840
  • http://www.livestrong.com/article/120198-buttermilk-nutrition/
Reactie

F. Ditters, 11-01-2015
L.S,
Heb last van jicht aanvallen, drink heel graag karnemelk. Maar nu zeg men dat dat slecht is voor de jichtaanvallen. Klopt deze bewering?
Bijvoorbaat mijn dank
Hoogachtend,
F T Ditters Reactie infoteur, 12-01-2015
Hallo F Ditters,

Wat zeer vervelend voor u, ik ben echter geen specialist op dit gebied dus ik raad u aan om hiermee naar de dokter te gaan.

Wel heb ik een aantal interessante artikelen voor u gevonden waar u wellicht meer van opsteekt.

De eerste drie zijn wel in het Engels, daarom bij deze de vertalingen er direct bij

Karnemelk = Buttermilk
Jicht = Gout

http://www.livestrong.com/article/555258-buttermilk-gout/
http://naturalhealthtechniques.com/specificdiseasesgout1.htm
http://www.genericdrugs4u.com/milk-products-give-you-benediction-to-lower-gout.aspx
http://home.tiscali.nl/~passendevoeding/jicht.html

Freshprince (112 artikelen)
Gepubliceerd: 17-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.