Is zuurkool gezond?
Stel je hebt vandaag zuurkool op het menu staan, wat heb je dan eigenlijk op je bord liggen? En is zuurkool gezond? Ja en nee. Het is waar, zuurkool bevat een aantal zeer goede eigenschappen, maar ook een negatieve. Je kan er namelijk niet teveel van eten. Waarom is dat zo en waarom heeft je lichaam er toch baat bij als zuurkool op je menu staat?
Wat is zuurkool
Zuurkool is eigenlijk wittekool. Er worden melkzuurbacteriën aan de wittekool toegevoegd, waardoor deze zuurder wordt. Vandaar de naam zuurkool.
Is het gezond?
Zuurkool bevat melkzuurbacteriën
Doordat zuurkool levende melkzuurbacteriën bevat krijgt het hier een aantal gezondheidsvoordelen van. De melkzuurbacteriën zorgen er namelijk voor dat het spijsverteringsstelsel en de darmen beter werken. Daarnaast zorgen ze ervoor dat slechte bacteriën in de darm worden verminderd en dat de goede bacteriën worden aangevuld. Er zit wel een voorwaarde aan de levende melkzuurbacteriën in zuurkool. Bij hitte overleven de bacteriën het namelijk niet. Als je de voordelen van de melkzuurbacteriën wilt ervaren moet je zuurkool daarom niet koken. Bovendien moet je niet reeds verhitte zuurkool aanschaffen. Zoek voor een verse zuurkool om de voordelen te ervaren.
Zuurkool bevat veel vitamine C
In zuurkool zit 25 mg vitamine C per 100 gram. Volgens het Voedingscentrum heb je als volwassene 75 mg vitamine C per dag nodig. Dus stel je eet 100 gram zuurkool, dan heb je meteen al 33,3% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen.
Vitamine C fungeert als een antioxidant wat onder andere kanker kan voorkomen. Bovendien zorgt vitamine C ervoor dat je tanden gezond blijven en helpt het met de genezing van een wond. Om je botten en huid sterk te houden helpt vitamine C met het verbinden van collageen. Dit is een eiwit dat essentieel is voor het sterk houden van de botten en de huid.
Zuurkool bevat veel vitamine K
Calcium versterkt de botten, maar dan moet het wel in de botten komen en blijven. Hier komt vitamine K van pas. Het zorgt er namelijk voor dat calcium in de botten blijft en niet in de bloedvaten komt.
Waar moet je op letten bij het eten van zuurkool?
Ook al bevat zuurkool veel goede gezondheidsvoordelen, toch moet je er niet teveel van eten. Dit omdat het ook veel natrium bevat (natrium is een mineraal dat onderdeel uitmaakt van zout). 100 gram zuurkool bevat wel 600 mg aan natrium. Dit is een flinke hoeveelheid gezien het feit dat het voedingscentrum adviseert om 1,5 gram te consumeren en maximaal 2,4 gram in te nemen. Overdrijf daarom niet met het eten van zuurkool, want natrium wordt sterk in verband gebracht met het ontwikkelen van een hoge bloeddruk.
Soorten zuurkool
Natural zuurkool
Dit is de kaalste soort zuurkool. Er zijn geen extra kruiden of groenten toegevoegd. Deze soort is daardoor ook het zuurst.
Wijnzuurkool
Bij wijnzuurkool is wat de naam al doet vermoeden wijn toegevoegd. Als je kijkt naar de wijnzuurkool van HAK dan is er 2% wijn toegevoegd. Dit is gedaan om de smaak te versterken en het daardoor wat minder zuur te maken.
Kruidenzuurkool
Bij kruidenzuurkool worden er in het proces kruiden en eventueel groenten toegevoegd. Dit kan bijvoorbeeld wortel, paprika en prei zijn.
100 gram | AH Zuurkool naturel | AH Gekookte wijnzuurkool | AH Kruidenzuurkool |
Energie (kcal) | 18 | 57 | 18 |
Vet (g) | 0 | 3,5 | 0 |
- Waarvan verzadigd (g) | 0 | 0,5 | 0 |
Koolhydraten (g) | 1 | 2,5 | 1 |
- Waarvan suikers (g) | 0 | 2,5 | 0 |
Voedingsvezel (g) | 2,5 | 5,5 | 2,5 |
Eiwitten | 0 | 1 | 1 |
Welke soort is het gezondst?
Zoals je kan zien verschillen de natural en de kruidenzuurkool nauwelijks van elkaar. De kruidenzuurkool heeft 1 gram eiwit, maar is voor de rest hetzelfde. De wijnzuurkool daarentegen heeft een geheel andere samenstelling. Het beschikt over meer voedingsvezel, maar daarnaast ook over meer suikers en vet. Als je uit de bovenstaande keuzes zou moeten kiezen dan is de kruidenzuurkool het gezondst.