Is couscous gezond?

Wat is couscous
Couscous wordt gemaakt durumtarwe en water. Het komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika. Het recept is daar in de 13e eeuw in een kookboek gevonden. In Noord-Afrika is het een bekende maaltijd, je kunt het daar zien als de aardappelen van Nederland. In Marokko wordt het standaard op vrijdag gegeten. De vrijdag is een dag die bij moslims gezien wordt als de dag van samenkomst. Couscous heeft daar een belangrijke culturele betekenis.In Noord-Afrikaanse landen wordt couscous vaak geserveerd met groenten, zoals wortels, aardappelen. Daarnaast met vlees zoals, kip, lam en schaap. Ieder land kent bovendien zijn eigen specialiteit. In Tunesiƫ maken ze de couscous wat pikanter doordat er harissa en sambal wordt toegevoegd.
Voedingswaarde
100 gram couscous | Onbereid | Bereid |
---|---|---|
Energie (kcal) | 368 | 183 |
Vet (g) | 1 | 6,5 |
- Waarvan verzadigd (g) | 0 | 3,1 |
- Waarvan enkelvoudig onverzadigd (g) | 0,5 | 2,5 |
- Waarvan meervoudig onverzadigd (g) | 0 | 0,6 |
Koolhydraten (g) | 74 | 23,5 |
- Waarvan suikers (g) | 1 | 1,2 |
Eiwit (g) | 12,5 | 7,5 |
Vezels (g) | 4,5 | 1,5 |
Eiwit
Voor 100 gram bereide couscous krijg je 7,5 gram aan eiwitten. Dit is een vrij hoog aantal en omdat eiwitten een belangrijke bouwstof voor het lichaam zijn zorgt dit ervoor dat couscous al een gezonde eigenschap in zich heeft. Eiwit is belangrijk voor de spierversteviging en vooral mensen die veel fitnessen hebben veel eiwit nodig.
Vezels
Helaas gaan er vezels verloren tijdens het koken, maar met 1,5 gram beschikt bereide couscous toch over een goed hoeveelheid aan vezels. Vezels zijn belangrijk voor de spijsvertering.
Fosfor
Met 90 mg fosfor zit er een goede hoeveelheid fosfor in bereide couscous. Dit is ongeveer 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Fosfor draagt bij aan een sterk skelet. Verder is het betrokken bij de energievoorziening van het lichaam.
Couscous heeft een gemiddelde glycemische index
Met een glycemische index van 65 heeft couscous een gemiddelde index. Voedsel met een hoge glycemische index zijn eigenlijk snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten worden snel door de darm verteerd en als glucose in het bloed opgenomen. Dit geeft meer kans op bloedsuikerpieken. Iets wat niet bevorderlijk is voor mensen met diabetes. Als je suikerziekte hebt, is het dan ook verstandig om voeding te kiezen met een lage glycemische index. Er wordt van een lage index gesproken als het onder de 55 ligt. 55 tot 70 is gemiddeld. Alles hierna wordt bestempeld als hoog. Bruine rijst kan met een index van 50 als alternatief worden gegeten.
Bereiding
Traditionele bereidingswijzeIn Noord-Afrika wordt couscous nog volgens de traditionele manier gemaakt. Deze bereiding is een stuk langer dan de snelle manier en je hebt er een zogenaamde couscouspan voor nodig. Bij deze bereidingswijze wordt de couscous eerst fijn gemalen en gestoomd door middel van de couscouspan. Deze bereiding is tijdrovend omdat sommige stappen herhaald moeten worden. Het resultaat is echter, bij een goede bereiding, vele malen beter dan de snelle manier van enkele minuten.
Snelle bereidingswijze
Als je couscous in de supermarkt koopt staat er op de verpakking de snelle bereidingswijze. Deze duurt ongeveer 5 minuten. Voor de snelle bereidingswijze heb je geen couscous pan nodig.