Is couscous gezond?

Is couscous gezond? Couscous is een oorspronkelijk Noord-Afrikaanse maaltijd. Het is gemaakt van durumtarwe en water en kan worden gezien als pasta. Het is in Nederland bij de supermarkt te koop onder veel verschillende merken, waarbij de bereidingstijd vaak maar 5 minuten hoeft te duren. Alleen in hoeverre is couscous gezond?

Wat is couscous

Couscous wordt gemaakt durumtarwe en water. Het komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika. Het recept is daar in de 13e eeuw in een kookboek gevonden. In Noord-Afrika is het een bekende maaltijd, je kunt het daar zien als de aardappelen van Nederland. In Marokko wordt het standaard op vrijdag gegeten. De vrijdag is een dag die bij moslims gezien wordt als de dag van samenkomst. Couscous heeft daar een belangrijke culturele betekenis.

In Noord-Afrikaanse landen wordt couscous vaak geserveerd met groenten, zoals wortels, aardappelen. Daarnaast met vlees zoals, kip, lam en schaap. Ieder land kent bovendien zijn eigen specialiteit. In Tunesië maken ze de couscous wat pikanter doordat er harissa en sambal wordt toegevoegd.

Voedingswaarde

100 gram couscous Onbereid Bereid
Energie (kcal)368183
Vet (g)16,5
- Waarvan verzadigd (g)03,1
- Waarvan enkelvoudig onverzadigd (g)0,52,5
- Waarvan meervoudig onverzadigd (g)00,6
Koolhydraten (g)7423,5
- Waarvan suikers (g)11,2
Eiwit (g)12,57,5
Vezels (g)4,51,5

De voedingswaarde tussen onbereide en bereide couscous verschilt. Omdat je het normaal gesproken bereidt is het verstandig om de voedingswaarde van de bereide couscous aan te houden. Hierin zie je bijvoorbeeld dat je minder eiwitten en koolhydraten krijgt dan als je het onbereid zou eten. Daarnaast verschilt het aantal calorieën ook enorm.

Eiwit

Voor 100 gram bereide couscous krijg je 7,5 gram aan eiwitten. Dit is een vrij hoog aantal en omdat eiwitten een belangrijke bouwstof voor het lichaam zijn zorgt dit ervoor dat couscous al een gezonde eigenschap in zich heeft. Eiwit is belangrijk voor de spierversteviging en vooral mensen die veel fitnessen hebben veel eiwit nodig.

Vezels

Helaas gaan er vezels verloren tijdens het koken, maar met 1,5 gram beschikt bereide couscous toch over een goed hoeveelheid aan vezels. Vezels zijn belangrijk voor de spijsvertering.

Fosfor

Met 90 mg fosfor zit er een goede hoeveelheid fosfor in bereide couscous. Dit is ongeveer 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Fosfor draagt bij aan een sterk skelet. Verder is het betrokken bij de energievoorziening van het lichaam.

Couscous heeft een gemiddelde glycemische index

Met een glycemische index van 65 heeft couscous een gemiddelde index. Voedsel met een hoge glycemische index zijn eigenlijk snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten worden snel door de darm verteerd en als glucose in het bloed opgenomen. Dit geeft meer kans op bloedsuikerpieken. Iets wat niet bevorderlijk is voor mensen met diabetes. Als je suikerziekte hebt, is het dan ook verstandig om voeding te kiezen met een lage glycemische index. Er wordt van een lage index gesproken als het onder de 55 ligt. 55 tot 70 is gemiddeld. Alles hierna wordt bestempeld als hoog. Bruine rijst kan met een index van 50 als alternatief worden gegeten.

Bereiding

Traditionele bereidingswijze

In Noord-Afrika wordt couscous nog volgens de traditionele manier gemaakt. Deze bereiding is een stuk langer dan de snelle manier en je hebt er een zogenaamde couscouspan voor nodig. Bij deze bereidingswijze wordt de couscous eerst fijn gemalen en gestoomd door middel van de couscouspan. Deze bereiding is tijdrovend omdat sommige stappen herhaald moeten worden. Het resultaat is echter, bij een goede bereiding, vele malen beter dan de snelle manier van enkele minuten.

Snelle bereidingswijze

Als je couscous in de supermarkt koopt staat er op de verpakking de snelle bereidingswijze. Deze duurt ongeveer 5 minuten. Voor de snelle bereidingswijze heb je geen couscous pan nodig.

Bewaren

Als je couscous koel, droog en donker bewaart is het een lange tijd houdbaar.

Lees verder

© 2015 - 2024 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Couscous met chorizo en saus en zomerse couscous saladeEen makkelijk en snel, maar onwijs lekker gerecht, couscous met rode pesto saus, paprika en chorizoworst. En voor de war…
Couscous, het volksvoedsel van Noord-AfrikaIn grote delen van Noord-Afrika is couscous wat hier in Nederland de aardappelen zijn. Vooral in Marokko en Algerije wor…
Vegetarische Italiaanse gerechten (antipasta)Vegetarische Italiaanse gerechten (antipasta)Italiaans is heerlijk om te eten en heel leuk om klaar te maken. Hier kunt u verschillende vegetarische gerechten vinden…

Zijn kibbeling en visstick gezond?Zijn kibbeling en visstick gezond?Kibbeling en visstick hebben beide een knapperig randje. Mensen die geen normale vis lusten, lusten meestal wel kibbelin…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rainer Zenz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Couscous
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/couscous.aspx
  • https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/over-eten/glykemische-index
  • http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2013/afleveringen/30-05-2013
  • http://www.health.harvard.edu/healthy-eating/glycemic_index_and_glycemic_load_for_100_foods
Freshprince (112 artikelen)
Laatste update: 15-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.