Is mozzarella gezond?
Mozzarella kan worden gezien als een grote bal van smeuïge kaas. Het wordt gemaakt van buffelmelk of koemelk. Oorspronkelijk komt het uit de omgeving van Napels. De naam wordt echter niet beschermd en daardoor mag eigenlijk alles mozzarella heten. Maar is mozzarella gezond? En zit er een groot verschil tussen mozzarella gemaakt van buffelmelk en koemelk?
Wat is mozzarella?
Mozzarella is een kaas gemaakt van buffelmelk of koemelk. Het komt oorspronkelijk uit Italië en traditioneel wordt er buffelmelk gebruikt, maar dit kan niet op grote schaal gemaakt worden. Voor mozzarella op grote schaal wordt dan ook koemelk gebruikt. Koemelk is wat geler dan buffelmelk en dit is dan ook te zien aan de mozzarella. De naam mozzarella is niet beschermd, hierdoor zou je alles in principe mozzarella kunnen noemen. Buffelmelk mozzarella heeft echter wel een naam. Dit wordt mozzarella di bufala genoemd. Als dit op een verpakking staat is het 100% van buffelmelk gemaakt. Deze mozzarella is porseleinwit.
Echte Italiaanse mozzarella
Je hebt echter ook mozzarella onder de naam Mozzarella di Bufala Campana. Dit is een erkende naam sinds 1993 en als dit op een product staat weet je dat je traditionele buffelmelk mozzarella hebt die uit de omgeving van Napels komt. Als je bij een kaasboer in Nederland deze mozzarella koopt, kun je zo €5,50 betalen voor 250 gram.
Mozzarella in Nederland
Ambachtelijke mozzarella
In 1982 maakte de Italiaan Salvatore Tozzi mozzarella bekend in Nederland. Zijn achternaam werd tevens een merk: Tozzi. Salvatore maakte mozzarella van koemelk. Het ambachtelijke van Salvatore Tozzi verdween snel aangezien hij zijn merk verkocht aan de zuivelindustrie. In Nederland zijn echter nog wel een aantal ambachtelijke mozzarella makers. Eén van hen is Alfons Blokhuis uit Denekamp (boven Enschede). Hij maakt mozzarella met buffelmelk en hoedt dan ook zelf waterbuffels.
Mozzarella in de supermarkt
In de supermarkt zijn er verschillende soorten mozzarella merken. Je kunt 125 gram koemelk mozzarella krijgen voor 50 cent. In de supermarkt is echter ook mozzarella verkrijgbaar die 100% van buffelmelk gemaakt is. Deze zijn uiteraard wat duurder. Daarnaast vind je de volgende mozzarella producten terug in de supermarkt.
- geraspte mozzarella
- mozzarella plakken
- mozzarella pizza + piccolini’s (kleine pizza)
- mozzarella kaassticks
- zoutjes mozzarella
- Iglo’s kombino tomaat-mozzarella
- macaroni ovenschotel kip mozzarella tomaat
- Tuc crispy tomaat mozzarella
Dit alles omdat de naam mozzarella niet beschermd is en je het overal voor mag gebruiken. Het wordt dan ook gebruikt als marketing naam, omdat mozzarella goed verkoopt.
Welke mozzarella is gezonder?
De echte kenners vinden de smaak van echte buffelmelk mozzarella krachtiger en lekkerder dan de koemelkmozzarella. Roberto Payer, onder andere manager van het Hilton hotel in Amsterdam, vindt de goedkope koemelkmozzarella uit de supermarkt smaken naar een kauwgombal. De smaak mag dan anders zijn. Maar zit er in de voedingswaarde veel verschil tussen de beide soorten?
Koemelk vs. buffelmelk
Hieronder is te zien dat buffelmelk meer vetten bevat. Waaronder verzadigde vetten. Hiervan moet je niet teveel binnenkrijgen omdat ze de kans op hart en vaatziekten vergroten. Toch heeft buffelmelk slechts 1,8 gram verzadigde vetten extra per 100 gram. De overige vetten zijn onverzadigd. Oftewel de gezonde vetten. Door de extra vetten beschikt buffelmelk ook over meer kcal. Het cholesterolgehalte is wel lager bij buffelmelk. Veel cholesterol kan ook voor hart- en vaatziekten zorgen. Eiwit is ook iets meer aanwezig in buffelmelk. Eiwit is een belangrijke stof voor de spieren.
Wat bovendien opvallend is, is dat buffelmelk over meer calcium beschikt. Calcium is een belangrijk mineraal voor de botten. Ditzelfde geld voor fosfor waar buffelmelk ook meer van bevat. Koemelk heeft daarentegen meer kalium. Kalium is nodig voor de zenuwprikkelgeleiding en het handhaven van een normale bloeddruk.
Buffelmelk mag dan over iets meer verzadigde vetten beschikken, je krijgt wel meer mineralen, gezonde vetten, meer eiwit en minder cholesterol.
Bestanddelen | Eenheid | Koemelk | Buffelmelk |
Water | gram | 87,7 | 81,1 |
Eiwitten | gram | 3,2 | 4,5 |
Vetten | gram | 3,9 | 8,0 |
- verzadigd | gram | 2,4 | 4,2 |
- enkelv. onverz. | gram | 1,1 | 1,7 |
- meerv. onverz. | gram | 0,1 | 0,2 |
Koolhydraten | gram | 4,8 | 4,9 |
Energiewaarde | Kcal | 66 | 110 |
Suikers | gram | 4,8 | 4,9 |
Cholestorol | mg | 14 | 8 |
Calcium | iu | 120 | 195 |
Lactose | gram | 4,6 | 4,9 |
Caseine | gram | 2,7 | 3,5 |
Natrium | mg | 45 | 40 |
Fosfor | mg | 92 | 130 |
Kalium | mg | 141 | 100 |
Zink | mg | 0,36 | 0,60 |
Vitamine B2 | mg | 0,18 | 0,10 |
Vitamine A | µg | 31 | 64 |