Hoe gezond is dille?
We kennen dille inmiddels allemaal als het bekende kruid wat we met veel plezier in allerlei gerechten toepassen. De smaak is dan weliswaar bij veel mensen bekend, maar wat weten we eigenlijk over dille? Is dille slechts een lekkere smaakmaker of heeft het ook nog enige gezondheidswaarde voor de mens? Kortom, hoe gezond is dille eigenlijk?
De basis
Dille, officieel Anethum gravéolens L, maakt onderdeel uit van de schermbloemenfamilie (dezelfde 'familie' als venkel en kervel). De officiële naam van de familie is Aliaceae. Dille komt oorspronkelijk uit het Oosten en rond het Middellandse Zee gebied, maar is intussen behoorlijk verwilderd. Al 1550 voor christus vinden we dille in Egyptische geschriften terug.
Dille is een éénjarige plant met een dunne ronde stengel. De plant kan 120 tot 130 centimeter hoog worden en de plant kenmerkt zich door een smal blad dat in een soort veer-vorm loopt. Het blad kan gelig tot felgroen kleuren. De bloesem is geel en vormt eigenlijk een soort paraplu die zo’n 15 centimeter breed kan worden. De bloeitijd loopt van juli tot september en de vruchten zijn 1 tot 2 mm lang, eivormig en tweedelig.
Behalve het blad en gedroogd zaad is de etherische olie eigenlijk het belangrijkste gedeelte van de plant. Deze olie bevat carvon en is een aromastof die verwerkt wordt in likeur en parfum.
Telen
Dille laat zich erg moeizaam verplanten, dus het beste kan je op de juiste plaats de dille inzaaien. Doe dit in april of mei met zo’n 25 tot 30 centimeter tussen de zaadjes. Het duurt een week of twee totdat de zaden ontkiemen. Om het tot mooie planten te laten komen, is het goed ze op zo’n 20 centimeter uit te dunnen.
Bron: Hans, Pixabay Dille in de keuken
We komen dille inmiddels in vele keukens (verschillende landen) tegen, waarbij gezegd moet worden dat het nooit meegekookt mag worden én ook beter niet gecombineerd kan worden met andere kruiden. Hoewel combineren bij de meeste kruiden goed gaat, is dat niet het geval bij dille. Dille verliest zijn smaak als je het combineert. Dille wordt in principe eigenlijk grotendeels verwerkt in soepen en sauzen, maar er zijn nog wel wat meer mogelijkheden.
Enkele voorbeelden
Dille is bij uitstek geschikt bij de verschillende soorten vis en dan met name bij zalm. Maar het gedroogde dillezaad is ook goed te combineren als je komkommers of augurken wekt. Vaak in combinatie met een scheutje azijn.
Een lekkere soep met vis kan ook verder op smaak gebracht worden met dille. Bij de verse dille haal je de blaadjes er af en hak je deze heel klein. Dit kan zo bij de soep gevoegd worden.
Aan een salade kan dille ook toegevoegd worden. Meng het met wat gemengde sla, enkele tomaatjes en een hard gekookt eitje en wat verse peper en zout. Maak je een eiersalade, dan kan je daar ook wat fijngemaakte dille aan toevoegen voor net iets meer smaak.
Wat zit er aan vitamines en mineralen in?
Vitamines en mineralen
- Vitamine A
- Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B11
- Vitamine C
- IJzer
- Mangaan
- Calcium
- Fosfor
- Zink
- Magnesium
- Koper
- Kalium
Gezondheid ondersteunend
- Tegen misselijkheid / overgeven.
- Tegen een opgezwollen buik, eventueel vanuit maag- of darmklachten. Maar ook als je met stevige winterkost net iets te zwaar getafeld hebt.
- Eetlust opwekkend, wat bijvoorbeeld goed kan werken als je verzwakt bent na een ziekteperiode.
- Tegen winderigheid, al dan niet veroorzaakt door bepaalde voeding.
- Verzacht menstruatiepijn.
- Tegen een slechte adem.
- Kan ondersteunen bij het oplossen van vastzittend slijm.
Behalve de vele vitamines en mineralen, welke altijd goed voor de mens zijn en een substantiële bijdrage leveren aan de dagelijkse dosis, kan het ook nog helpen bij bovenstaande zaken. Probeer het eens op het moment dat je het, vanwege een van bovenstaande aandoeningen, goed kunt gebruiken.
Conclusie
Dille is veelzijdig en er is gemakkelijk aan te komen, pas het op een juiste manier toe en het is een prima smaakmaker cq. -versterker. Een smaakmaker die ook nog eens gezond voor je is. Pas het dus regelmatig toe in je recepten en zeker als je een viseter bent, is dille een prima optie voor nog meer smaak.