Zijn noedels gezond?
Noedels zijn een pastasoort gemaakt van ongerezen deeg dat gekookt wordt in water. Er zijn verschillende soorten noedels waarvan niet alle soorten in de Nederlandse supermarkt verkrijgbaar zijn. De meeste mensen eten instant noodles wanneer ze noedels eten. Maar zijn instant noodles eigenlijk wel gezond?
Wat zijn noedels?
Ongerezen deeg gekookt in water wordt noedels genoemd. Er zijn veel verschillende soorten noedels.
Soorten noedels
Een aantal noedels zijn de volgende:
- Udonnoedels
- Sobonoedels
- Eiernoedels
- Glasnoedels
- Mihoen
- Rijstnoedels
- Ramen
- Mie
Niet al deze noedels kun je in de Nederlandse supermarkt krijgen. Voor sommige noedels moet je naar een toko gaan. Ramen (noedelsoep) zijn in Amerika erg populair.
Door Nederlanders worden meestal instant noodles zoals roerbaknoedels gegeten. Deze noedels zijn makkelijk te combineren met vlees, vis en groente. Of alleen groente voor een vegetarische maaltijd.
Eigen gemaakt noedels
Verse eigengemaakte noedels zijn uiteraard gezonder dan instant noodles. Als je zelf kookt weet je precies wat er in je maaltijd zit. Noedels zelf maken kost echter meer tijd en mensen neigen dan ook sneller naar instant noodles.
Instant noodles
Ja, het zijn nog steeds noedels, ze worden echter in de markt gebracht met de Engelse term. De onderstaande ingrediënten van instant noodels kunnen verschillen per merk. Smaakversterkers zitten bijvoorbeeld niet in de instant noodles (roerbak) van het merk Maggi.
100 gram | (instant) Unox goodnoodles kip | (instant) Roerbak noedels Maggi (kip) | (Instant) AH Fijne mie | (instant) Conimex mihoen |
Energie | 70 kcal | 426 kcal | 357 kcal | 370 kcal |
Vetten | 2,5 g | 20,2 g | 1,5 g | 1 g |
- waarvan verzadigd | 1,1 g | 9,5 g | 0,1 g | 0,3 g |
Koolhydraten | 11 g | 51,8 g | 72 g | 83 g |
- waarvan suikers | 1,2 g | 3,2 g | 3,5 g | 0,1 g |
Vezels | 1,1 g | 3,3 g | 2,5 g | 2,2 g |
Eiwitten | 1,5 g | 7,5 g | 11 g | Niet vermeld |
Zout | Niet vermeld | 5,2 g | 0 g | 0,08 g |
Natrium | 0,37 g | Niet vermeld | Niet vermeld | Niet vermeld |
De roerbak noedels van Maggi bevatten een grote hoeveelheid koolhydraten. De instant noodles van Unox bevatten echter veel minder koolhydraten. Het verschilt dus per merk. Daarnaast bevatten de bovenstaande noedels van Maggi erg veel vetten en dan juist ook de verkeerde vetten, de verzadigde vetten. Zout verschilt per soort ook, de noedels van Maggi hebben van de bovenstaande voorbeelden het meeste zout. Teveel zout is slecht voor het hart.
Smaakversterkers
In sommige instant noodles zitten smaakversterkers waaronder E621, oftewel mononatriumglutamaat. Deze smaakstof is erg verslavend omdat het de smaakpapillen stimuleert en een seintje aan de hersenen geeft dat er meer gegeten moet worden. Het zit daarom niet alleen in instant noodles, maar is ook terug te vinden in bijvoorbeeld chips. De instant noodles van Unox zijn een voorbeeld van noedels die deze smaakversterker bevatten.
Veel natrium
In instant noodles zit veel natrium. Natrium is een onderdeel van zout waar je niet teveel van binnen moet krijgen. Teveel natrium is zwaar voor de nieren. Daarnaast is teveel natrium slecht voor de bloeddruk en het hart.
Verzadigd vet
In instant noodles kan veel verzadigd vet zitten. Teveel verzadigd vet zorgt voor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. De instant noodles van het merk Maggi bevatten bijvoorbeeld erg veel verzadigd vet.
Propyleenglycol
In instant noodles zit een ingrediënt genaamd propyleenglycol. Dit ingrediënt is toegevoegd om te voorkomen dat de noedels uitdrogen. Het wordt ook gebruikt in anti-vriesmiddelen. Propyleenglycol kan echter voor lever, hart, nier en een verzwakt immuunsysteem zorgen.
Glycemische index
Instant noodles bevatten tussen de waarde van 40 van 50. Een glycemische onder de 55 wordt gezien als laag. Instant noodles zorgen dus niet voor bloedsuikerpieken. Mensen met diabetes zouden om deze reden dus wel instant noodles kunnen eten.