De geneeskracht van rauwe suikerriet of oerzoet

Suikerrietsap is een rauw product met een heerlijke zoete smaak. Het heeft medicinale kwaliteiten tegen onder andere jicht. In Nederland is vers suikerrietsap niet of nauwelijks verkrijgbaar maar in tropische landen als India, Colombia en Brazilië des te meer. van suikerrietsap wordt suiker gemaakt; dat is een ongezond en ziekmakend product maar suikerrietsap is juist erg goed voor de gezondheid. In Nederland kun je oerzoet kopen, Dat is ingedroogd en verpoederd suikerrietsap.

Inhoud:


Korte geschiedenis rietsuiker

Suikerriet vormt een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van suiker. Suikerriet komt oorspronkelijk uit Nieuw-Guinea. Via China en India is het bij de Romeinen terecht gekomen die het verbouwden. In de 15e eeuw gingen Portugese en Spaanse boeren het in hun eigen land verbouwen met hulp van werknemers en slaven. In de 16e en 17e eeuw hadden veel Europese landen suikerrietplantages in kolonies die werden gerund met behulp van slaven en contractarbeiders. Nederlandse bedrijven hadden in de 17e en 18e eeuw in de kolonie Suriname contractarbeiders en slaven in dienst die meehielpen met de suikerrietplantage.

Algemene informatie suikerriet

De Latijnse naam van suikerriet is Saccharum officinarum. Saccharum is afgeleid van het Griekse woord ‘Sakcharon’ wat suiker of sucrose beduidt. De toevoeging ‘officinarum’ werd vroeger aan planten gegeven als deze medicinaal inzetbaar waren. De medicinale werking van suikerrietsap zijn we in Europa vergeten te gebruiken maar wordt nog steeds volop gehanteerd in grote delen van Azië en Zuid-Amerika.

Rode en groene stelen

Er zijn meerdere soorten suikerriet. Er zijn soorten met rode stelen en met groene stelen. Daarom geven sommige soorten een meer groenkleurig sap en andere soorten een rood-bruin kleurig sap. Chinees onderzoek laat zien dat er verschillen zijn in de antioxidanteigenschappen van de soorten. Men mat het aantal fytonutriënten zoals fenolen, flavonoïden, triterpenoïden en fytosterolen. Uit het Chinese onderzoek, wat in 2014 werd gepubliceerd, blijkt dat de groene soorten meer antioxidantwaarde hebben dan de rode.

Traditioneel gebruik suikerrietsap

Suikerrietsap is een medicijn in de Ayurveda, de Indiase traditionele geneeskunde. Het wordt vooral gebruikt bij aandoeningen van de urinewegen. In de Ayurveda wordt gesteld dat het drinken van suikerrietsap goed is voor de nieren. Het staat bekend als een diuretisch medicijn. Soms wordt het gemengd met het sap van limoenen, citroenen of gember om het medicinale effect te versterken. In de Ayurveda is het eveneens een goed middel bij jicht. Wanneer een paar glazen wordt gedronken kan dat de symptomen van jicht snel verminderen of doen verdwijnen. Volgens Indiaas wetenschappelijk onderzoek uit 2015 zijn deze medicinale werkingen van suikerrietsap dor de wetenschap bevestigd.

Suikerriet eten en het sap drinken

De binnenkant van een suikerrietstengel smaakt zoet. Je kunt erop kauwen. Er zitten veel vezels in die je niet kunt doorbijten maar het sap wat vrij komt door het kauwen smaakt lekker. De vezelrijke binnenkant wordt in veel tropische landen als tussendoortje genuttigd. Daarnaast kan het sap geperst worden met behulp van een machine. Het sap kun je gelijk opdrinken. In Colombia voegt men wat citroensap aan suikerrietsap toe. Dat maakt de smaak iets frisser terwijl de gehele drank zoet blijft van smaak.

Panela, gedroogd suikerrietsap

Panela wordt veel verkocht in Latijns-Amerika. Het is een bruin, zoet poeder dat wordt gewonnen uit de suikerrietstengel. Panela is niet geraffineerd. Dat betekent dat alle vitaminen en mineralen er nog inzitten. Daarom is panela een gezond product. Je krijgt er geen gaatjes van in je tanden en het verhoogt nauwelijks de bloedsuikerspiegel. Dat laatste komt omdat er geen snelle suikers in zitten.

Panela is gezonder dan suiker

In Zuid-Amerikaanse landen wordt veel suikerriet verbouwd. Vroeger werd van deze suikerriet uitsluitend de panela gebruikt om producten zoeter te maken. Dat werkt erg goed. In onze moderne wereld is het gebruikelijk geworden om de suiker te raffineren zodat alle voedingstoffen eruit gaan. Als je suiker op deze manier eet, werkt het als een verslavende drug of een ziekmakend vergif.

Goed voor het immuunsysteem

Japans onderzoek op kuikens toont aan dat kippen die drie dagen lang suikerrietsap binnen kregen Het aantal leukocyten en en het immunoglobineniveau nam hierdoor toe. De onderzoekers concluderen uit deze gegeven dat suikerrietsap goed is voor het immuunsysteem van kippen. Dat blijkt uit onderzoek uit 2007. Japans onderzoek uit 2002 had al eerder aangetoond dat suikerrietsap goed is voor het immuunsysteem van kuikens en dat kuikens er beter van groeien.

Suikerrietsap tegen ijzertekort

In Brazilië wordt suikerrietsap rapadura genoemd. In dit sap zitten veel mineralen, waaronder ijzer. Uit Braziliaans wetenschappelijk onderzoek blijkt dat suikerrietsap ervoor zorgt dat het lichaam meer hemoglobine aanmaakt. Volgens de Braziliaanse onderzoekers kan hieruit worden geconcludeerd dat er minder ijzertekort is onder kinderen die suikerrietsap drinken. De controlegroep was een groep kinderen die suiker kregen in plaats van suikerrietsap. Suiker heeft mineralen nodig om te verteren en onttrekt juist mineralen uit het lichaam, vooral uit het bloed. Je zou kunnen zeggen dat het logisch is dat suiker uit suikerrietsap van nature voorkomt met een groot aantal mineralen.

Gedroogd suikerrietsap

In vele tropische landen waar suikerriet wordt verbouwd wordt suikerrietsap ingedroogd. In Zuid-Amerika, bijvoorbeeld Colombia wordt dit product verpoederd waardoor er een zoet poeder ontstaat. In India wordt suikerrietsap door koken ingedikt waardoor er grote blokken ontstaan die men jaggery noemt. Jaggery wordt in vele Indiase dorpen nog steeds vaker gebruikt dan suiker. Uit Indiaas wetenschappelijk onderzoek uit 2013 blijkt dat ratten met schade aan de lever en de nieren sneller herstellen als ze jaggery krijgen toegediend. De onderzoekers concluderen hieruit dat dit een belangrijke indicatie is dat jaggery ook goed is voor de lever en nieren van mensen. In 2010 toonde een ander wetenschappelijk onderzoeksteam aan dat jaggery de nadelige gevolgen van arsenicuminname bij muizen tegengaat. Ook Indiaas onderzoek uit 2012 laat zien dat de beschadigde nieren van ratten sneller herstellen als de ratten jaggery oraal krijgen toegediend. Onderzoek uit 1994 laat zien dat fabrieksarbeiders die bloot staan aan schadelijke rook minder last hebben hiervan als ze regelmatig suikerrietsap drinken. De lever en de nieren zijn belangrijke organen om het lichaam te ontdoen van toxische stoffen. Er zijn allerlei belangrijke aanwijzingen dat mensen baat hebben bij het drinken van rietsuikersap en het gebruik van gedroogd rietsuikersap (jaggery) omdat de werking van de lever en nieren wordt gestimuleerd.
© 2015 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Cubaanse rum: produktie en soortenCuba is meer dan Fidel Castro en sigaren. De nationale drank van Cuba is rum, die in vele kleuren en smaken bestaat en d…
Zoet met suikerZoet met suikerHoning was lang de zoetmaker bij uitstek. Maar na de middeleeuwen leerde Europa de rietsuiker kennen. Suiker veranderde…
Wat doet suiker met je?Wat doet suiker met je?Steeds meer mensen beginnen eraan; suikervrij eten. De supermarkten liggen vol met suikervrije, koolhydraat arme product…
Hoe maak je een caipirinha?Hoe maak je een caipirinha?Zeg cocktail en Brazilië en je denkt aan de caipirinha. De tropische cocktail wordt gemaakt met cachaça, verse limoen en…

De geneeskracht van sinaasappelschilDe geneeskracht van sinaasappelschilWeggooien van sinaasappelschillen is zonde! Je gooit namelijk vitamine C weg als je schillen van sinaasappels weggooit.…
De geneeskracht van perzikenpoederDe geneeskracht van perzikenpoederDe perzikboom groeit van nature alleen in China. Deze boom heeft een heerlijke vrucht. Dat is de reden dat hij momenteel…
Bronnen en referenties
  • Traditioneel gebruik suikerrietsap: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4441162/
  • Verschil groen en rood suikerriet: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24423556
  • Suikerrietsap ijzertekort: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20107684
  • Jaggery lever nieren: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23758147
  • Jaggery tegen arsenicum: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19874834
  • Jaggery goed voor nieren: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23339700
  • Jaggery rokerige omstandigheden: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1567304/
  • Suikerrietsap immuunsysteem: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17117449
  • Suikerrietsap immuunsysteem: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12499696
  • Foto: "La panela" by Goelette Cardabela - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Reageer op het artikel "De geneeskracht van rauwe suikerriet of oerzoet"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Ronald, 18-07-2019 17:07 #1
Goedendag.
Hoe verwerk ik een blok panela?
Kapot slaan?
Of hoe kan ik er ‘gewoon’ gepulviseerd suiker van maken voor bv in thee?

Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 06-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!