De geneeskracht van perzikenpoeder

De geneeskracht van perzikenpoeder De perzikboom groeit van nature alleen in China. Deze boom heeft een heerlijke vrucht. Dat is de reden dat hij momenteel over heel de wereld wordt gekweekt. Hij doet het vooral goed in een iets koeler klimaat. Een verse perzik is lekker. Wat dat betreft is het onnodig om perzikenpoeder te gebruiken. Toch kan dit poeder makkelijk zijn in het gebruik en op een snelle, aangename en smaakvolle manier zorgen voor extra suppletie van vitaminen, mineralen en polyfenolen.
Botanische tekening perzik / Bron: Amédée Masclef, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening perzik / Bron: Amédée Masclef, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Algemene informatie perzikpoeder

Perzikpoeder wordt verkocht in vele webwinkels. Perzikpoeder wordt gevriesdroogd. Op deze manier wordt er een poeder gemaakt van het vruchtvlees van de perzik. Ook de schil kan worden meegenomen tijdens het vriesdrogen. Vanaf het begin van het derde millennium worden er steeds meer onderzoeken gedaan naar wat door wetenschappers nutraceutische producten en functionele voeding wordt genoemd. Nutraceutisch is een samentrekking van nutriënt en farmaceutisch. Het verwijst naar de medicinale werking van perzik. Functionele voeding is voeding die wordt gegeten om een bepaald medicinaal doel te bereiken.

Gebruikstips perzikpoeder

Dit poeder kun je gebruiken om ijs te maken maar ook om aan bakwaren toe te voegen. Daarnaast is het in water oplosbaar. Dat betekent dat je er een instant sap van kan maken. Ook is dit poeder eenvoudig toe te voegen aan een smoothie of sap, om deze een extra gezondheidstimulerende boost mee te geven. Perzikpoeder is de ideale smaakgever als je een perziktaart of perzik-kwarktaart wilt maken. Ook kun je het gebruiken voor een vruchtenmousse. Als je zelf een chocoladesaus maakt, kun je deze extra voedingswaarde en fruitsmaak geven door er het poeder, dat gemaakt is van perzikenpuree, er door te doen. Als je ‘s morgens een havermout of muesli neemt, is het een idee om er een beetje perzikpoeder door te doen.

Dwergperziken / Bron: Stan Shebs, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Dwergperziken / Bron: Stan Shebs, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Naamgeving

Waarom gebruiken we Latijn in de wetenschap? Een kort antwoord is: zodat we zeker weten over welke plant het gaat. Prunus persica is de Latijnse naam van de perzikboom.

Polyfenolen in perzik

In perzik zitten vele vitaminen en mineralen maar ook polyfenolen zijn erg belangrijk en deze zorgen voor de geneeskrachtige werking van perzik. Caffeoylquinidezuur is de belangrijkste polyfenol in perzik. Uit onderzoek blijkt dat onrijpe perzik over meer geneeskrachtige stoffen beschikt dan rijpe perzik. Een van die stoffen heet chlorogeenzuur. Deze stof draagt voor een belangrijk deel bij aan de antioxidantwerking van perziken. Wetenschappers kunnen meten dat chlorogeenzuur veel vrije radicalen vangt en onschadelijk maakt. Vrije radicalen kunnen gezonde cellen kapot maken en op den duur kanker veroorzaken.

Perzik tegen tumorgroei

Amerikaanse onderzoekers zien in 2014 dat polyfenolen in perzik de tumorgroei sterk onderdrukken. Je kunt drie of meer perziken per dag eten om benodigde hoeveelheid polyfenolen binnen te krijgen maar je kunt ook wat perzikenpoeder innemen. In het onderzoek werd getest op borstkankercellijnen. Deze bleken niet goed bestand tegen de polyfenolen uit perzik.

Onrijpe perziken

Koreaanse Onderzoekers deden een studie naar de mogelijkheden van het gebruiken van onrijpe perzik als supplement. De onderzoekers zagen dat er veel gezonde stoffen in poeder van onrijpe perziken zaten en bevelen de onrijpe perzik aan als extra voedingsmiddel ofwel een supplement. Perzik eten kan vele ziekten op afstand houden door de grote antioxidantwaarde van de polyfenolen in perzik, zo schrijven de onderzoekers. Er is nog geen onrijpe perzikenpoeder op de markt. Je zou perzikpoeder zelf kunnen maken door gedroogde perziken te vermalen. Een perzikboom groeit goed in Nederland en België.
© 2015 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van perzikenDe geneeskracht van perzikenPerziken zijn een heerlijke sappige fruitsoort. Het perzikje is het sappige zusje van nectarientje. Van het schillen van…
Drie verrukkelijke perzikencocktailsDrie verrukkelijke perzikencocktailsMet deze heerlijke perzikencocktails creëert u een zomerse sfeer in huis. De cocktails zijn makkelijk te bereiden en in…
De verschillen tussen een perzik, nectarine en abrikoosDe verschillen tussen een perzik, nectarine en abrikoosPerziken, nectarines en abrikozen lijken op het eerste gezicht zeer veel op elkaar. Het zijn bijvoorbeeld fruitsoorten d…
Perzik: Voordelen van perziken voor de gezondheidPerzik: Voordelen van perziken voor de gezondheidPerziken zijn donzige vruchten die afkomstig zijn uit het noordwesten van China. Ze zijn lid van de steenfruitfamilie en…

De geneeskracht van rauwe suikerriet of oerzoetSuikerrietsap is een rauw product met een heerlijke zoete smaak. Het heeft medicinale kwaliteiten tegen onder andere jic…
Proteïnendieet tijdens een kankerbehandelingProteïnendieet tijdens een kankerbehandelingTijdens een alternatieve kankerkuur is het extra belangrijk om veel proteïnen en geen koolhydraten in de vorm van pasta,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jack Dykinga, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Perziken tumorgroei: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24745759
  • Onrijpe perziken: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3819476/
  • Antioxidanten perzikpoeder: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19857078
  • Foto´s: publiek domein, wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: Amédée Masclef, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Stan Shebs, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Reageer op het artikel "De geneeskracht van perzikenpoeder"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 06-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!