Is kokosbrood gezond?

Is kokosbrood gezond? Kokosbrood is bekend broodbeleg in Nederland, het wordt van kokosnoten gemaakt die uit Indonesië, de Filipijnen en Brazilië komen. In fabrieken worden er plakjes van het kokosbrood afgehaald en ingepakt in de verpakking die voorheen bekend was van het aapje (het merk was toen Jungle). Dit is nu veranderd naar het merk Theunisse. Er zijn veel smaken verkrijgbaar, maar hoe gezond is kokosbrood eigenlijk?

Wat is kokosbrood?

Kokosbrood is typisch broodbeleg in Nederland. Het is niet in de Verenigde Staten verkrijgbaar en past goed in de Nederlandse broodbeleglijst. Naast dat er uiteraard kokos wordt gebruikt, wordt er ook nog glucose, tarwemeel, suiker, gelatine en zout gebruikt bij het maken van kokosbrood. Er zijn vele smaken beschikbaar. Wanneer je kokosbrood met smaak kiest wordt er een kleurstof gebruikt. In Nederland is het merk Theunisse het bekendste kokosbroodmerk, wat voorheen Jungle kokosbrood heette. Alleen hoe zit het eigenlijk met de gezondheid van kokosbrood, kun je zeggen dat kokosbrood gezond is?

Hoe wordt kokosbrood gemaakt?

De kokosnoten worden van plantages in Indonesië, de Filipijnen en Brazilië gehaald. Bij Theunisse worden ze hierna naar Rotterdam verscheept. In de fabriek worden de ingrediënten gemengd tot een deeg. Hiervan wordt net als dat vroeger gebeurde brood gemaakt, vandaar de naam kokosbrood. Vroeger werden de plakjes in de winkel van het brood gesneden. Toen de supermarkten opkwamen werd dit proces verplaatst naar de fabriek. In de fabriek worden door een machine van de broden kleine plakjes gehaald. Door een andere machine worden deze plakjes verpakt tot de bekende kokosbroodverpakking die je in de supermarkt vindt.

Verschillende smaken

 • Kokos (naturel)
 • Rozijnen
 • Cranberry-aardbei
 • Framboos-rode druif
 • Banaan en sinaasappel
 • Roze en wit (framboos)
 • Roze en geel (framboos)
 • Wit met bruin met échte cacao
 • Bosvruchten

Voedingswaarde

Wit/Roze/Geel
Theunisse meer Kokos
Lubeck Kokosbrood Theunisse Biologisch Kokosbrood Cacao Kokosbrood naturel Ekoplaza
Energie1800 kJ1650 kJ1827 kJ
429 kcal394 kcal435 kcal437 kcal
Vetten16,9 g18,0 g15,9 g16 g
Waarvan verzadigd15,7 g17,0 g14,8 g14,9 g
Koolhydraten63,3 g52,2 g67,8 g68,7 g
Waarvan suikers40,0 g42,0 g34,2 g34,6 g
Vezels6,2 g5,1 g4,4 g3,9 g
Eiwitten2,9 g3,3 g3,0 g2,6 g
Zout0,088 g0,04 g0,078 g0,078 g

Nadelen

Veel verzadigd vet

Kokosbrood bevat veel verzadigd vet. Dit hoeft niet direct slecht te zijn want verzadigd vet heb je ook gewoon nodig, maar niet teveel. Teveel verzadigd vet vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Per dag zul je niet 100 gram kokosbrood opeten, maar in ieder plakje dat je eet zit relatief veel verzadigd vet.

Veel suiker

In kokosbrood zit naast verzadigd vet ook erg veel suiker. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert een maximum van vijftig gram suiker per dag. Ter vergelijking, in één blikje Fanta zit 39 gram suiker. Kokosbrood zal met mate moeten worden gegeten omdat teveel suiker eten niet gezond is.

Theunisse vs Ekoplaza kokosbrood

Tussen de soorten van het bedrijf Theunisse (de eerste drie soorten) en de soort van Ekoplaza zit op het gebied van voedingswaarde geen verschil. Wel is de prijs van kokosbrood bij de Ekoplaza veel hoger.

Voordelen

Voedingsvezel

Met 5 gram voedingsvezel mag kokosbrood zich een product met een bron aan vezel noemen. Hiervoor moet namelijk ten minste 3 gram per 100 gram voedingsvezel in het product zitten. Voedingsvezel is goed voor de spijsvertering. Een onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting geeft aan dat 90% van de Nederlanders te weinig voedingsvezel binnenkrijgt. Mannen moeten namelijk 40 gram voedingsvezel per dag binnenkrijgen en vrouwen 30 gram. Kokosbrood brengt hier met gemiddeld 5 gram per 100 gram dus niet erg veel van. Daarnaast kun je wel veel kokosbrood om de vezels gaan eten, maar dan krijg je te maken met de nadelen. Je krijgt dan teveel suikers en verzadigd vet binnen.

Conclusie

Kokosbrood kan niet als een gezond product beschouwd worden, maar als je je overige dieet in de gaten houdt kun je zo nu en dan van een plakje genieten.
© 2015 - 2023 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kokosbrood van LubecrecensieKokosbrood van LubecKokosbrood bevat veel vezels, meer dan een snee bruinbrood en bijna zoveel vezels als een sneetje volkorenbrood. Als je…
Lijst met gezonde tussendoortjesIeder mens krijgt wel eens honger en wil deze zo snel mogelijk stillen met een lekkere snack. Helaas zijn veel van deze…
Gezond broodbeleg voor je kindGezond broodbeleg voor je kindVaak begin je met brood geven als een kind een jaar of ouder is. Sommige ouders laten voor die tijd hun baby op een kors…
Een verrassende broodtrommelBroodtrommels vullen doen mensen vaak dagelijks. Snel even wat boterhammen smeren met beleg wat voor het grijpen ligt en…

Zijn Snack a Jacks gezond?Snack a Jacks, de rijstwafel met een smaakje die in 2001 zijn intrede in de markt heeft gedaan. Snack a Jacks zijn niet…
Is studentenhaver gezond?Is studentenhaver gezond?Studentenhaver is een mix van noten en vruchten. De noten die het meest gebruikt worden zijn cashewnoten, walnoten, aman…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Basvb, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://www.ekoplaza.nl/zoekresultaten/kokosbrood/
 • http://www.thequestionmark.org/products/23166-kokosbrood-cacao
 • http://chickslovefood.com/9x-gezonde-tussendoortjes/
 • http://www.kokosbrood.nl/producten/consument/theunisse-meer-kokos/
Freshprince (112 artikelen)
Laatste update: 15-02-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.