Zijn Snack a Jacks gezond?

Snack a Jacks, de rijstwafel met een smaakje die in 2001 zijn intrede in de markt heeft gedaan. Snack a Jacks zijn niet alleen rijstwafels, maar er zijn ook Crispy's (rijstsnackjes). Er zijn zeer veel smaken beschikbaar dus voor iedereen een eigen keuze. Het suikergehalte tussen de smaken verschilt erg veel. Verder zitten er smaakversterkers als mononatriumglutamaat (MSG) in. Dus hoe gezond zijn Snack a Jacks eigenlijk?

Wat zijn Snack a Jacks?

Snack a Jacks zijn bekende rijstwafels of kleine rijstsnackjes genaamd Crispy met een laagje smaakstof die in vele smaken op de markt zijn gebracht. Het begon allemaal in 2001. De Snack a Jacks werden in dat jaar op de markt gebracht. De verpakking werd in 2009 veranderd naar de huidige verpakking (2015). Snack a Jacks zijn bij de meeste supermarkten verkrijgbaar.

Hoe zet Snack a Jacks zichzelf in de markt?

Ze zetten zichzelf in de markt als een verantwoord tussendoortje dat vol van smaak is. Naast de welbekende rijstwafel bieden ze ook Crispyzakjes met kleine rijstsnackjes. Er zijn verschillende campagnes opgericht. De Facebookpagina van Snack a Jack is sinds 2013 echter niet meer actief met het zelf plaatsen van berichten. Wel reageren ze nog op vragen.

Verschillende smaken

Rijstwafels

 • Caramel
 • Chocolate chip
 • Chocolate and cocos
 • Bbq paprika
 • Crunchy cheese

Crispy rijstsnackjes

 • Bbq paprika
 • Mild en zout
 • Crispy cheese
 • Sour cream & chive
 • Sweet chili

Met de reclames en tour ‘Moet je ‘ns proeven’ probeerde Snack a Jacks dat iedereen de rijstwafel ging proeven. Maar is het aan te raden om Snack a Jacks te proberen? Zijn Snack a Jacks gezond?

Voedingswaarde per rijstwafel (100 gram) Paprika Caramel Chocolate & cocos Normale rijstwafel
Energie375 kcal385 kcal415 kcal380 kcal
Vet2,2 g2,1 g6 g3 g
- Waarvan verzadigd0,9 g0,5 g2,5 g0,7 g
Koolhydraten81 g87 g84 g79 g
- Waarvan suikers7 g28 g34 g1 g
Eiwit8 g5,5 g5,5 g7,5 g
Voedingsvezel1,7 g1,4 g2,4 g4 g

Zoals je kunt zien in de bovenstaande tabel zit er een groot verschil in voedingswaarde tussen de verschillende rijstwafels van Snack a Jacks op het gebied van suikers. De bekende paprikasmaak bevat tussen de bovenste drie het minste aantal gram suikers, maar 7 gram. Dit is in vergelijking met de Caramel en Chocolate & Cocos zeer laag, aangezien deze twee rond de 30 gram liggen. Het verschil met een normale rijstwafel (dit geval AH basic) is op het gebied van suikers en voedingsvezel te zien. Een normale rijstwafel heeft veel minder suiker en meer voedingsvezel en is daardoor gezonder.

Veel suiker

Bij de Snack a Jacks rijstwafels is suiker de grootste reden waarom de rijstwafel niet gezond is. Het ligt aan de smaak, maar 30 gram per 100 gram is bij Snack a Jacks niet ongewoon. Ook al is het een tussendoortje en zul je niet 100 gram rijstwafels naar binnen werken, het blijft veel suiker. Het suikergehalte is te vergelijken met koekjes, niet erg gezond dus.

Voedingswaarde per Crispy rijstsnack (100 gram) Sour cream & chive Paprika Crunchy sweet chilli
Energie415 kcal415 kcal420 kcal
Vet7,5 g7,5 g7,5 g
- Waarvan verzadigd1 g0,9 g0,8 g
Koolhydraten79 g79 g79 g
- Waarvan suikers7 g3,5 g2,5 g
Eiwit3 g7,5 g7,5 g
Voedingsvezel1,3 g0,9 g2,7 g

Bij de Crispy rijstsnacks verschilt de voedingswaarde ook enigszins. De suikers zijn bij Sour cream & chive wat hoger dan bij Paprika en Crunchy sweet chili. Deze laatste heeft wel meer voedingsvezel. Voor de rest is de voedingswaarde aardig gelijk. Het aantal suikers is bij de Crispy rijstsnacks een stuk lager dan bij de rijstwafels. Alleen al om die reden zijn Crispy rijstsnacks gezonder dan de rijstwafels van Snack a Jack.

MSG

Mononatriumglutamaat is een ideaal stofje voor een fabrikant van voedingsmiddelen. Het zorgt er namelijk voor dat de smaakpapillen gestimuleerd worden waardoor je meer wilt eten. Je vindt de stof naast in Snack a Jacks dan ook terug in chips. Deze stof is verantwoordelijk voor het feit waarom je altijd de neiging krijgt om een hele zak chips op te eten. In grote hoeveelheden zou deze stof flauwtes, duizeligheid en hartkloppingen kunnen veroorzaken, dit is echter niet wetenschappelijk bewezen. Maar aangezien de stof je aanspoort meer van een bepaald (vaak ongezond) product te eten, is het een stofje dat je liever niet in je voeding hebt.

Lees verder

© 2015 - 2023 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aantal calorieën in snacks uit de frituurAantal calorieën in snacks uit de frituurLekker, een snack nemen uit de frituur, zoals een bitterbal, frikadel of kroket. Hoeveel calorieën zitten er eigenlijk i…
Recepten voor sporters: extra ijzer, koolhydraten en calciumRecepten voor sporters: extra ijzer, koolhydraten en calciumWanneer je actief sport als vrouw is het belangrijk om op je ijzergehalte, calciumgehalte en koolhydraten inname te lett…
Negen dingen die gezond lijken, maar het niet zijnNegen dingen die gezond lijken, maar het niet zijnEen gezonde graanreep, een lekkere smoothie vol met fruit, of een verantwoord bakje nootjes... Goed bezig? Soms dénk je…
Gezonde snacks bij (top)sportWat is nu precies een gezonde snack? Dit is een veelgestelde vraag, voornamelijk bij mensen uit de sportwereld. Vaak heb…

Szechuanpeper, een eigenaardige peperSzechuanpeper, een eigenaardige peperSzechuanpeper is peper uit China genoemd naar de Chinese provincie Sichuan. De peper wordt gebruikt in de Chinese en Jap…
Is kokosbrood gezond?Is kokosbrood gezond?Kokosbrood is bekend broodbeleg in Nederland, het wordt van kokosnoten gemaakt die uit Indonesië, de Filipijnen en Brazi…
Bronnen en referenties
 • http://www.snackajacks.nl/over-snack-a-jacks/
Freshprince (112 artikelen)
Gepubliceerd: 23-12-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.