Zijn rijstwafels gezond?

Zijn rijstwafels gezond? De uit gepofte rijst gemaakte rijstwafel is een welgezien product bij het middageten in Nederland. Rijstwafels zijn in verschillende soorten beschikbaar. Zo kun je voor de naturel of meergranen soort gaan, of als je meer van een smaakje houdt gaat er een wereld voor je open. Er zijn namelijk tal van smaken te koop. Maar zijn rijstwafels met een smaakje eigenlijk wel zo gezond? En hoe zit het met de naturel rijstwafel?

Wat zijn rijstwafels?

Rijstwafels, of rijstkoeken, zijn wafels gemaakt van gepofte rijst.

Zijn rijstwafels gezond?

Vaak wordt de voedingswaarde van voeding aangegeven per 100 gram. In dit artikel wordt er gebruik gemaakt van de voedingswaarde per rijstwafel. Een naturel rijstwafel is namelijk maar ongeveer 8 gram, waardoor je er wel 12,5 moet eten om 100 gram te bereiken. Het is onwaarschijnlijk dat je er zoveel op een dag eet waardoor de voedingswaarde bij 100 gram een vertekend beeld geeft.

Voedingswaarde per rijstwafel AH Basic rijstwafels
(8 gram)
Zonnatura rijstwafels naturel
(8 gram)
AH rijstwafels meergranen
(8 gram)
Snack a Jacks Paprika
(10 gram)
Zonnatura Yoghurt rijstwafels (16,5 gram)
Energie30,6 kcal27 kcal29,2 kcal37,5 kcal80 kcal
Vet0,2 g0,2 g0,2 g0,2 g3,6 g
- waarvan verzadigd0,1 g0,1 g00,1 g0,1 g2,3 g
Koolhydraten6,3 g5,8 g5,9 g8,1 g11 g
- waarvan suikers0,1 g0,1 g0,1 g0,7 g5,3 g
Eiwit0,6 g0,6 g0,6 g0,8 g1 g
Voedingsvezel0,3 g0,2 g0,5 g0,2 g0,5 g

Er bestaan veel verschillende soorten rijstwafels. Zo heb je de naturel soort, de meergranen en rijstwafels met een smaakje. Onder smaakjes zijn onder andere banaan, chocolade, yoghurt, kaas en paprika beschikbaar. Twee van deze soorten zijn in de bovenstaande tabel te zien.

Naturel en meergranen

De naturel rijstwafels zijn alleen voorzien van gepofte rijst (meestal zilvervliesrijst) en een beetje zout. Ze beschikken niet over veel voedingswaarde per rijstwafel zoals in de tabel hierboven te zien is. Bij de naturel soorten heb je onder andere de keuze tussen het AH merk en Zonnatura. Er zit weinig verschil in voedingswaarde tussen deze twee soorten. Je hebt ook nog meergranen rijstwafels. Het merk AH verkoopt rijstwafels die bestaan uit 75% zilvervliesrijst, 17% rogge en 7% haver. Deze rijstwafels zijn bijna hetzelfde in voedingswaarde in vergelijking met de normale rijstwafels. Ze hebben alleen wat meer voedingsvezel, wat een goed teken is omdat voedingsvezel goed voor de spijsvertering is. Daarnaast hebben ze uiteraard een andere smaak omdat ze niet geheel van rijst zijn gemaakt.

Yoghurt rijstwafel

Rijstwafels met een yoghurtsmaak hebben zoals te zien is in de bovenstaande tabel veel meer suikers dan de normale rijstwafel. Daarnaast wegen deze meer dan het dubbele van een naturel rijstwafel.

Het is opvallend dat het merk Zonnatura rijstwafels met een smaakje op de markt brengt. Zonnatura staat bekend als een merk dat gezonde voeding produceert, dit mede door de slogan ‘’voeding zoals de natuur het bedacht heeft’’. Ze bieden uiteraard ook de naturel rijstwafels, maar dus ook rijstwafels met een smaakje die over veel suiker beschikt voor een rijstwafel van 16,5 gram. Niet echt iets wat de natuur bedacht heeft.

Rijstwafel met paprikasmaak

De rijstwafels met een paprikasmaak van Snack a Jack zijn beter in voedingswaarde dan de rijstwafels met yoghurt. Hier zijn echter smaakversterkers aan toegevoegd, zoals mononatriumglutamaat (E-621) en dinatriumguanylaat (E-627). Dit zijn niet bepaald gezonde stoffen. Mononatriumglutamaat stimuleert de smaakpapillen en hierdoor wil je meer eten. Dit is dan ook de reden dat je deze stof vaak terugvindt in chips. Nu weet je meteen waarom je altijd de neiging krijgt om een hele chips zak op te eten. Mononatriumglutamaat klinkt onschuldig, maar er zijn klachten zoals duizeligheid, flauwtes, hartkloppingen en astmatische klachten bekend. Er is echter geen wetenschappelijke bewijs dat de stof slecht is. Bij dinatriumguanylaat geldt hetzelfde.

Bij het kiezen van rijstwafels is het daarom verstandig om je alleen te focussen op naturel of meergranen rijstwafels.

Hoge glycemische index

Met een index van 85 van de 100 hebben rijstwafels een zeer hoge index. Dit houdt in dat rijstwafels snel worden verteerd door de darmen en als glucose in het bloed worden opgenomen. Bij rijstwafels betekent het dat er meer kans op bloedsuikerpieken zijn. Dit is precies wat mensen met diabetes juist zo weinig mogelijk moeten hebben. Daarom wordt er geadviseerd om geen rijstwafels te consumeren voor mensen met diabetes.

Gluten in rijstwafels?

De meeste rijstwafels zijn glutenvrij, echter de meergranen rijstwafels beschikken wel over gluten. De laatste is dan ook niet geschikt voor mensen met coeliakie.

Conclusie

Naturel en meergranen rijstwafels bevatten weinig voedingswaarde en kunnen daardoor gerust gegeten worden. Maar je zou beter voor een product kunnen kiezen dat ook nog iets toevoegt aan je dieet. Rijstwafels met een smaakje zijn in ieder geval geen gezonde keuze, hier zitten namelijk veel suikers en/of smaakversterkers in. Daarnaast zijn rijstwafels door de hoge glycemische index niet geschikt voor mensen met diabetes

Lees verder

© 2015 - 2024 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Negen dingen die gezond lijken, maar het niet zijnNegen dingen die gezond lijken, maar het niet zijnEen gezonde graanreep, een lekkere smoothie vol met fruit, of een verantwoord bakje nootjes... Goed bezig? Soms dénk je…
Lijst met gezonde tussendoortjesIeder mens krijgt wel eens honger en wil deze zo snel mogelijk stillen met een lekkere snack. Helaas zijn veel van deze…
Gezond: Gezonde alternatieven voor chipsGezond: Gezonde alternatieven voor chipsAfvallen is al lastig genoeg zonder de TV snack 's avonds te laten staan, echter lijkt het vaak alsof er geen gezonde al…

Het geheim van strak in de bikini door groene smoothiesHet geheim van strak in de bikini door groene smoothiesGroene smoothies zijn gezond. Ze zitten boordevol vitamines, mineralen en vezels. Veel mensen maken deze groene drankjes…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: BD2412, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • www.ah.nl
  • http://ecowijs.nl/e-nummers-je-eten-zit-er-vol-mee/
  • http://zonnatura.nl/assortiment/rijstwafels/rijstwafels/
  • http://www.ahealthylife.nl/glycemische-index-lijst/
Freshprince (112 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.