Zijn pinda's gezond?

Zijn pinda's gezond? Pinda’s worden vaak als noten gezien, maar dit is onjuist. Pinda’s zijn namelijk peulvruchten en groeien niet zoals noten boven de grond, maar juist onder de grond. Toch worden ze eerder als noten gezien dan peulvruchten. Dit komt omdat ze er meer uitzien als noten. Maar hoe gezond zijn pinda’s eigenlijk voor het lichaam?

Voedingswaarde

100 gram ongezouten pinda's Per 100 gram
Eiwit28 gram
Koolhydraten15
Vet53 gram
- Waarvan verzadigd9 gram
- Waarvan meervoudig onverzadigd18 gram
- Waarvan enkelvoudig onverzadigd26 gram
Vezels9 gram
Energie599 kcal

Vitamine % van aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Vitamine B369% aanbevolgen waarde
Vitamine E35%
Virtamine B1130%
Vitamine B623%
Vitmaine B512%

Mineraal % van aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Mangaan92%
Magnesium44%
Fosfor40%
Koper27%
Zink22%
Kalium21%

Eiwitten

Zoals te zien is in de bovenstaande tabel bevatten pinda’s een ruime hoeveelheid eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstof van het lichaam en ze onderhouden spieren. Het is erg belangrijk om genoeg eiwitten in te nemen. Vooral fanatieke fitnessers en bodybuilders hebben veel eiwit nodig om hun spieren te onderhouden. De eiwitten in pinda's zijn plantaardige eiwitten. Volgens het Voedingscentrum zit hier een nadeel aan aangezien plantaardige eiwitten soms moeilijk verteerbaar zijn en bovendien kunnen er minder essentiële aminozuren in zitten.

Vetten

Er zit wel 53 gram vet in 100 gram pinda’s wat een grote hoeveelheid is. Toch is maar 9 gram hiervan verzadigd vet. Van verzadigd vet moet je niet te veel binnenkrijgen aangezien dit kan zorgen voor hart- en vaatziekten. Maar hoeveel is te veel? Het Voedingscentrum hanteert voor een volwassen vrouw 22 gram verzadigd vet. Dit hebben ze gebaseerd op 2.000 calorieën per dag. Voor mannen ligt dit op maximaal 28 gram verzadigd vet gebaseerd op 2.500 calorieën. Aangezien er niet alleen in pinda’s verzadigd vet zit is het dus verstandig om pinda’s gematigd te eten.

De overige hoeveelheid vet in pinda’s is onverzadigd en dit is gezond voor het lichaam.

Vezels

Op het gebied van vezels zit het met pinda’s ook goed. Met 9 gram per 100 gram zit er een ruime hoeveelheid vezels in pinda’s. Vezels zijn erg belangrijk voor de stoelgang.

Voordelen van vitaminen, mineralen en antioxidanten

In pinda’s zitten veel vitaminen en mineralen die het lichaam helpen bij enorm veel processen. Bovendien zitten er antioxidanten in pinda’s. Een leuk weetje hierbij is dat er in gekookte pinda’s meer dan twee keer zoveel antioxidanten zitten dan niet-gekookte pinda’s. Als je dus extra van de voordelen van antioxidanten wilt genieten is het belangrijk om de pinda’s te koken.

Mogelijk lager risico op dikkedarmkanker bij vrouwen

In een onderzoek uit 2006 onder ongeveer 24.000 mensen in Taiwan is gemeten dat het risico op dikkedarmkanker 58% minder wordt bij vrouwen als ze regelmatig pinda's eten. Dit is echter niet vastgesteld bij mannen. Het gaat hier wel maar om één onderzoek, er is dus meer onderzoek nodig om het zeker te stellen.

Pinda’s hebben antidepressieve werking

In pinda’s zit tryptofaan. Dit is een belangrijk aminozuur dat wordt gebruikt in de productie van serotonine. Serotonine is belangrijk voor het brein, als je er te weinig van krijgt kan je humeur uit balans raken.

Verschillende soorten pinda’s

Pinda’s hebben dus gezonde voordelen, maar dit houdt niet in dat je zomaar elke pinda kunt eten. Er zijn namelijk veel verschillende pinda’s op de markt.

Rauwe tegenover geroosterde pinda's

Rauwe pinda's beschikken over iets meer calcium, magnesium, ijzer en vitamine B11. Bovendien kunnen ze over minder vet en minder calorieën beschikken dan de pinda's in olie zijn geroosterd. Het voordeel van geroosterde pinda's is dat ze niet snel beschimmelen. Bij rauwe pinda's is dit veel sneller aan de hand. Als je pinda's langer wilt bewaren kun je beter geen rauwe pinda's kopen.

Gezouten pinda’s

Gezouten pinda’s zijn een heerlijk borrelhapje. Alleen zo gezond zijn ze helaas niet. Van natrium (een onderdeel van zout) moet je namelijk niet te veel binnenkrijgen. Gebeurt dat wel op consistente basis dan is er de kans dat je er de negatieve gevolgen van kunt ervaren. Zo kan je bloeddruk stijgen, wat weer gevolgen heeft voor onder andere je hart. Dit betekent natuurlijk niet dat je nooit meer gezouten pinda’s mag consumeren, maar wees je ervan bewust dat je het met mate doet.

Chocoladepinda’s

Een ander voorbeeld zijn chocoladepinda’s. Het bekende merk ‘M&M’ heeft deze bijvoorbeeld op de markt.

M&M's Peanut Per 100 gram
Energie2143 kJ (512 kcal)
Vet25,6 g
- Waarvan verzadigd10,4 g
Koolhydraten58,8 g
- Waarvan suikers53,3 g
Eiwitten9,7 g
Zout0,09 g

In normale pinda’s zitten geen suikers, maar in de M&M’s zitten wel 53,3 gram suikers per 100 gram. Dit terwijl de World Health Organization (WHO) maximaal 50 gram suikers per dag voorschrijft. Een vreetkick met M&M’s en je zit hier al overheen. Te veel suikers kunnen voor legio klachten zorgen en het is dus belangrijk dat je ook chocoladepinda’s met mate consumeert.

Conclusie

Pinda’s beschikken over veel voordelen voor de gezondheid, maar ook nadelen (verzadigd vet) die ervoor zorgen dat je er beter niet te veel van moet consumeren. Verder is het verstandig om te matigen met het eten van gezouten en chocoladepinda’s.
© 2017 - 2024 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gezonde pinda en de lekkerste pindasausDe gezonde pinda en de lekkerste pindasausPinda, aardnoot, apennoot , olienoot en grondnoot, zo ongeveer alle namen voor een bruin peultje dat de ontdekkingsreizi…
Zelf pindakaas makenZelf pindakaas makenPindakaas is een zeer populair broodbeleg. Dit smeersel, gemaakt van pinda's, zit boordevol goede voedingsstoffen. Zo be…
Informatie over pinda-allergieInformatie over pinda-allergieHeel wat Nederlanders hebben last van een allergie. Een allergie wil zeggen dat zodra iemand met de betreffende stof in…
De geneeskracht van pinda'sDe geneeskracht van pinda'sPinda´s zijn geen nootjes. Ze heten dan wel aardnoten, olienoten of in het Engels peanuts maar ze behoren tot de peulvru…
Is geitenmelk beter dan koemelk, voor je baby of dreumes?Is geitenmelk beter dan koemelk, voor je baby of dreumes?Als ouders wil je het beste voor je baby of dreumes en daar hoort ook een gezonde voeding bij en dit begint al bij een k…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pezibear, Pixabay
  • http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs394/en//
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257681/
  • https://www.youtube.com/watch?v=-6LJxJlBGX0
  • https://www.sciencedaily.com/releases/2007/10/071029111414.htm
  • http://www.livestrong.com/article/505062-raw-vs-roasted-spanish-peanuts-which-is-better/
Freshprince (112 artikelen)
Gepubliceerd: 20-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.