Informatie over pinda-allergie

Informatie over pinda-allergie Heel wat Nederlanders hebben last van een allergie. Een allergie wil zeggen dat zodra iemand met de betreffende stof in aanraking komt, het lichaam een oncontroleerbare en felle reactie hierop geeft, wat zich kan uiten in onder andere een rode en dikke huid, astma, eczeem en bultjes. Een allergie die vrij regelmatig voorkomt is de pinda-allergie.

Allergisch voor pinda’s

Wanneer iemand een pinda-allergie heeft, dan krijgt deze persoon een allergische reactie wanneer hij of zij in aanraking komt met pinda’s. Pinda’s worden ook wel aardnoten, olienoten, apennoten of grondnoten genoemd. De planten waar pinda’s aan groeien bevinden zich bovengronds, wat resulteert in een peul met twee zaden. Pinda’s worden in verschillende voedselproducten gebruikt die voor de hand liggen, zoals pindakaas en satésaus, maar ze worden ook in kleine hoeveelheden verwerkt in producten waarvan het niet zo voor de hand ligt. Ongeveer 0,6 tot 0,7 procent van alle mensen heeft last van een pinda-allergie. Sommige mensen hoeven alleen maar de geur van pinda’s te ruiken en krijgen hierdoor al een allergische reactie. Vooral het eiwitgedeelte van de beruchtste allergenen die in de pinda te vinden zijn, zorgen voor een allergische reactie.

Pollenallergie en pinda-allergie

Ook komt het vaak voor dat mensen die last van hooikoorts hebben, dus een pollenallergie hebben, ook een positieve allergietest tonen bij het eten van pinda’s, wat bij sommige mensen wel klachten met zich meebrengt en bij anderen weer niet. Verder is aangetoond dat de pinda-allergie voornamelijk bij jonge kinderen voorkomt, omdat bij jonge kinderen het afweersysteem en het maagdarmkanaal nog niet volledig ontwikkeld zijn. Het gevolg hiervan is dat de pinda’s niet helemaal verteerd kunnen worden en er te veel antistoffen tegen pinda-allergenen ontwikkeld worden.

Verschijnselen

Je komt er snel genoeg achter of ook jij een pinda-allergie hebt. Wanneer je namelijk een pinda-allergie hebt en in aanraking komt met pinda’s, zijn de meest voorkomende verschijnselen een gezwollen keel waardoor je je erg benauwd voelt en niet goed adem kunt halen. Je kunt het vergelijken met astma. Dit komt vaak voor in combinatie met het opzwellen van de huid zoals de lippen. Een pinda-allergie kun je niet behandelen en zal je waarschijnlijk je hele leven met je meedragen. In sommige gevallen wordt de allergie wel minder, maar zal blijven bestaan.

Behandeling

De verschijnselen van een pinda-allergie kunnen natuurlijk wel behandeld worden met anti-allergica. Wanneer je verschijnselen hebt van een pinda-allergie, kun je allergietabletten innemen of zo snel mogelijk naar de huisarts gaan zodat deze jou iets effectiefs voor kan schrijven. Daarnaast is het natuurlijk aan te raden om, wanneer je allergisch bent voor pinda’s, zo veel mogelijk het gebruik van pinda’s te vermijden zodat er ook geen allergische reactie kan ontstaan. Vermijd ook producten waar pinda’s in verwerkt zijn zoals pindakaas, satésaus en pindaolie. Ook is het aan te raden geen pinda’s aan jonge kinderen te geven.

Heb ik een pinda-allergie?

Omdat niet iedereen een hevige allergische reactie krijgt bij het eten van pinda’s, kan het voorkomen dat je allergisch ervoor bent zonder dit echt in de gaten te hebben. Om er nu precies erachter te komen of je wel of niet een pinda-allergie hebt, kun je ervoor kiezen om een allergietest te ondergaan. Het komt vaak voor dat mensen die zich laten testen er dan ook achter komen, dat ze ook allergisch zijn voor andere nootsoorten zoals walnoten en hazelnoten. Tijdens zo’n allergietest worden er hokjes op je huid getekend waarin druppeltjes van verschillende stoffen gedaan worden. Deze druppeltjes moeten zo’n tien tot vijftien minuten inwerken. Wanneer je voor een bepaalde stof allergisch bent, kun je dit gelijk zien doordat de huid in dat vakje erg rood, dik en jeukerig wordt.
© 2013 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Allergie voor pinda's en peulvruchtenAllergie voor pinda's en peulvruchtenBij kinderen boven de drie jaar is pindaovergevoeligheid een van de meest voorkomende allergieën voor voedsel. Ongeveer…
Wat is een anafylactische shock?Wat is een anafylactische shock?Een anafylactische shock is een shock die kan optreden als gevolg van een allergie. In sommige gevallen kan deze shock d…
Pinda-allergie bij kind mogelijk te voorkomenPinda-allergie bij kind mogelijk te voorkomenVan de veelvoorkomende allergieën is de pinda-allergie een van de gevaarlijkste. Niet alleen het eten van pinda's kan vo…
De gezonde pinda en de lekkerste pindasausDe gezonde pinda en de lekkerste pindasausPinda, aardnoot, apennoot , olienoot en grondnoot, zo ongeveer alle namen voor een bruin peultje dat de ontdekkingsreizi…

Soja-allergie: oorzaken en behandelingSoja-allergie: oorzaken en behandelingAllergieën komen in verschillende soorten en maten voor. De één heeft een hele erge allergie voor een bepaalde stof en d…
Bronnen en referenties
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.