Rode peper, lekker en gezond

Rode peper, lekker en gezond De Spaanse of rode peper is eigenlijk een verzamelnaam voor de langgerekte chilipepers. Ze zijn bijna niet uit de keuken weg te denken en toch zijn er ook mensen terughoudend mee. Terughoudend omdat de rode peper mogelijk de smaak in het gerecht weg zal nemen, juist omdat deze peper zo heet is. Dat is niet nodig, want je kunt de rode peper gedoseerd in een gerecht verwerken en bovendien: de Spaanse- of rode peper is erg gezond.

Herkomst Spaanse of rode peper

De herkomst van de rode peper is Midden-Amerika. Het zijn de Spanjaarden, Portugezen en Nederlanders die er voor gezorgd hebben dat we de pepers nu over de hele wereld terug kunnen vinden. Deze peper is afkomstig van het geslacht Capsicum uit de nachtschadefamilie (Solanacaea). Ook de tomaat behoort tot deze groep. De pepers worden in allerlei kleuren geteeld tot de zoete Nederlandse rode, groene, gele of witte paprika toe.

Reactie van het lichaam op rode peper

Vooropgesteld dat de peper zeer gezond is, kan deze ook in zekere zin verslavend zijn. Als je gewend bent aan het eten van pepers, dan kan iets zonder al snel te flauw zijn. De capsaïcine* stimuleert de warmtezintuigen in de mond en zo krijg je het idee dat het heet is. De reactie die het lichaam geeft is dat de hersenen endorfinen afscheiden, het lijkt immers op een ‘brandwond’ in je mond. Je krijgt vervolgens een prettig en behaaglijk gevoel.

* Capsaïcine is een alkaloïde die de nociceptoren op de tong stimuleert die gevoelig zijn voor hitte en pijn, wat een branderig gevoel geeft.

Bron: Hans, PixabayBron: Hans, Pixabay

Gezondheidsaspecten rode peper

Antioxiderende werking

Behalve vitamine C bevat de rode peper ook vitamine A, B 1, B2, B3 en B6. Verder bevat de rode peper ook bèta-caroteen, alpha- caroteen, zeaxanthine, luteïne en cryptoxanthinen. Ze hebben een stevige antioxidantwerking. De mineralen die de rode peper bevat zijn: mangaan, ijzer, kalium en magnesium.

Verkouden

De rode peper beschikt over veel vitamine C. Meer zelfs dan in de sinaasappel. De vitaminen bewerkstelligen dat een verkoudheid of bijholte-ontsteking redelijk plots kan stoppen. Regelmatig de rode peper eten kan verkoudheid zelfs grotendeels buiten de deur houden.

Hart en bloedvaten

De aanwezige vitaminen A en C en de bioflavonoïden houden de bloedvaten als het ware elastisch. Cholesterolaanslag aan de bloedvatwanden kan zo voorkomen worden. Geen aderverkalking dus. Verder is de rode peper goed voor het hart in verband met TAG (Triacylglycerol). Dit speelt een belangrijke rol voor de stofwisseling.

Bron: Morkin, PixabayBron: Morkin, Pixabay
Overgewicht
Zelfs als je wilt afvallen is het regelmatig eten van rode peper goed. Je krijgt het er door de thermogenische werking warm van, je gaat zweten en je gaat energie verbruiken wat dus vet verbrandt. Maak het niet te gek, het werkt mee om het lichaamsgewicht op niveau te houden. Te veel rode peper is echter niet goed.

Diabetes type 2

Als je met enige regelmaat pepers eet, dan heeft je lichaam na de maaltijd minder insuline nodig om de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Nadelen rode peper

Hoewel er veel goede stoffen in de peper zitten, is het niet goed om ze overmatig te eten. Je lichaam geeft zelf aan hoeveel het kan verdragen en ga er dan ook niet tegen in. Als je te veel pepers eet, dan kan je maagproblemen krijgen. Als je denkt toch iets te veel te hebben genomen, probeer het dan te neutraliseren door wat yoghurt eten.

Let er ook op dat je na het snijden van een rode peper niet met diezelfde hand in je oog wrijft. Het kan een verschrikkelijk branderig gevoel geven.

Rode peper iets afgezwakt in het gerecht

Omelet/pannenkoek

De meeste mensen eten rode peper vanwege de hete smaak die loskomt als het door een gerecht is verwerkt, maar het kan ook iets milder. Bijvoorbeeld als je de zaadjes er uithaalt en bijvoorbeeld de peper over dwars doorsnijdt en in een omelet of hartige pannenkoek verwerkt.

Soep

Enkele ringetjes rode peper (met of zonder pitjes) in een soep, geeft de soep direct meer body. Je hoeft er niet veel van te gebruiken om toch die lekkere smaak mee te krijgen. Het is een prima smaakmaker voor bijvoorbeeld groente- of kippensoep. Maak je een gerecht voor meerdere mensen en wordt er in het recept gerefereerd aan het aantal personen waar de maaltijd voor is, halveer de hoeveelheid desgewenst. Je krijgt dan wel het pittige van de peper, maar niet die – voor sommige mensen – overdaad.

Bron: Meditations, PixabayBron: Meditations, Pixabay

Rode peper-weetjes

 • De bekende pepperspray, die in de ogen wordt gespoten bij een tegenstander, wordt van zeer scherpe pepers gemaakt.
 • In China krijg je als automobilist pepers. Het is volgens de overheid een goed middel om wakker te blijven.
 • Onwillige bedienden werden in de koloniale tijd bij de geslachtdelen ingesmeerd met peper.
 • Groene pepers zijn onrijpe rode pepers.

Tot slot

De rode peper is erg gezond en lekker, pas de peper toe naarmate je het lekker vindt én voor je te hanteren is. Ben je snel bang voor teveel, halveer dan de hoeveelheid van het recept. Laat de peper niet leidend zijn in je eten, maar geniet er wel van.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pepers: een specerij apart!Pepers: een specerij apart!Peper is een specerij dat elke kok in zijn keuken heeft staan. Logisch, want het smaakt bijna overal bij! Niet alleen in…
Capsicum: Chilipeper of Spaanse peperBehalve de pittige specerij peper, die niet meer weg te denken valt uit onze keukens, is ook de chilipeper een waardevol…
De jalapeño peperDe jalapeño peperDe jalapeño peper wordt in veel gerechten gebruikt. De jalapeño peper is familie van de chilipeper, maar is ook sterk ve…
Meer soep receptenMeer soep receptenAls je denkt dat alles er is, kom je er achter dat er wel weer iets nieuws gecreëerd wordt en zo is dat ook met de soepe…

Waarom is niet alle pindakaas gezond?Waarom is niet alle pindakaas gezond?Pindakaas staat in 2016 niet langer meer in de schijf van vijf. Alleen notenpasta van 100 procent noten of pinda's wordt…
ORAC-waarde: wat is het?ORAC-waarde: wat is het?De term ORAC-waarde vind je zowel terug in wetenschappelijke publicaties als in commerciële uitingen van voedingsmiddele…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Marcosonnini0, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_peper
 • http://www.geneeskrachtigegroenten.nl/Groenten-en-hun-medicinale-werking/Rode-peper/
 • http://www.voedingsdomein.nl/kracht-rode-peper/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Capsa%C3%AFcine
 • Afbeelding bron 1: Hans, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Morkin, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Meditations, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 09-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.