Rode peper, lekker en gezond
De Spaanse of rode peper is eigenlijk een verzamelnaam voor de langgerekte chilipepers. Ze zijn bijna niet uit de keuken weg te denken en toch zijn er ook mensen terughoudend mee. Terughoudend omdat de rode peper mogelijk de smaak in het gerecht weg zal nemen, juist omdat deze peper zo heet is. Dat is niet nodig, want je kunt de rode peper gedoseerd in een gerecht verwerken en bovendien: de Spaanse- of rode peper is erg gezond.
Herkomst Spaanse of rode peper
De herkomst van de rode peper is Midden-Amerika. Het zijn de Spanjaarden, Portugezen en Nederlanders die er voor gezorgd hebben dat we de pepers nu over de hele wereld terug kunnen vinden. Deze peper is afkomstig van het geslacht Capsicum uit de nachtschadefamilie (Solanacaea). Ook de tomaat behoort tot deze groep. De pepers worden in allerlei kleuren geteeld tot de zoete Nederlandse rode, groene, gele of witte paprika toe.
Reactie van het lichaam op rode peper
Vooropgesteld dat de peper zeer gezond is, kan deze ook in zekere zin verslavend zijn. Als je gewend bent aan het eten van pepers, dan kan iets zonder al snel te flauw zijn. De capsaïcine* stimuleert de warmtezintuigen in de mond en zo krijg je het idee dat het heet is. De reactie die het lichaam geeft is dat de hersenen endorfinen afscheiden, het lijkt immers op een ‘brandwond’ in je mond. Je krijgt vervolgens een prettig en behaaglijk gevoel.
* Capsaïcine is een alkaloïde die de nociceptoren op de tong stimuleert die gevoelig zijn voor hitte en pijn, wat een branderig gevoel geeft.
Bron: Hans, Pixabay Gezondheidsaspecten rode peper
Antioxiderende werking
Behalve vitamine C bevat de rode peper ook vitamine A, B 1, B2, B3 en B6. Verder bevat de rode peper ook bèta-caroteen, alpha- caroteen, zeaxanthine, luteïne en cryptoxanthinen. Ze hebben een stevige antioxidantwerking. De mineralen die de rode peper bevat zijn: mangaan, ijzer, kalium en magnesium.
Verkouden
De rode peper beschikt over veel vitamine C. Meer zelfs dan in de sinaasappel. De vitaminen bewerkstelligen dat een verkoudheid of bijholte-ontsteking redelijk plots kan stoppen. Regelmatig de rode peper eten kan verkoudheid zelfs grotendeels buiten de deur houden.
Hart en bloedvaten
De aanwezige vitaminen A en C en de bioflavonoïden houden de bloedvaten als het ware elastisch. Cholesterolaanslag aan de bloedvatwanden kan zo voorkomen worden. Geen aderverkalking dus. Verder is de rode peper goed voor het hart in verband met TAG (Triacylglycerol). Dit speelt een belangrijke rol voor de stofwisseling.
Bron: Morkin, Pixabay Overgewicht
Zelfs als je wilt afvallen is het regelmatig eten van rode peper goed. Je krijgt het er door de thermogenische werking warm van, je gaat zweten en je gaat energie verbruiken wat dus vet verbrandt. Maak het niet te gek, het werkt mee om het lichaamsgewicht op niveau te houden. Te veel rode peper is echter niet goed.
Diabetes type 2
Als je met enige regelmaat pepers eet, dan heeft je lichaam na de maaltijd minder insuline nodig om de bloedsuikerspiegel te verlagen.
Nadelen rode peper
Hoewel er veel goede stoffen in de peper zitten, is het niet goed om ze overmatig te eten. Je lichaam geeft zelf aan hoeveel het kan verdragen en ga er dan ook niet tegen in. Als je te veel pepers eet, dan kan je maagproblemen krijgen. Als je denkt toch iets te veel te hebben genomen, probeer het dan te neutraliseren door wat yoghurt eten.
Let er ook op dat je na het snijden van een rode peper niet met diezelfde hand in je oog wrijft. Het kan een verschrikkelijk branderig gevoel geven.
Rode peper iets afgezwakt in het gerecht
Omelet/pannenkoek
De meeste mensen eten rode peper vanwege de hete smaak die loskomt als het door een gerecht is verwerkt, maar het kan ook iets milder. Bijvoorbeeld als je de zaadjes er uithaalt en bijvoorbeeld de peper over dwars doorsnijdt en in een omelet of hartige pannenkoek verwerkt.
Soep
Enkele ringetjes rode peper (met of zonder pitjes) in een soep, geeft de soep direct meer body. Je hoeft er niet veel van te gebruiken om toch die lekkere smaak mee te krijgen. Het is een prima smaakmaker voor bijvoorbeeld groente- of kippensoep. Maak je een gerecht voor meerdere mensen en wordt er in het recept gerefereerd aan het aantal personen waar de maaltijd voor is, halveer de hoeveelheid desgewenst. Je krijgt dan wel het pittige van de peper, maar niet die – voor sommige mensen – overdaad.
Bron: Meditations, Pixabay Rode peper-weetjes
- De bekende pepperspray, die in de ogen wordt gespoten bij een tegenstander, wordt van zeer scherpe pepers gemaakt.
- In China krijg je als automobilist pepers. Het is volgens de overheid een goed middel om wakker te blijven.
- Onwillige bedienden werden in de koloniale tijd bij de geslachtdelen ingesmeerd met peper.
- Groene pepers zijn onrijpe rode pepers.
Tot slot
De rode peper is erg gezond en lekker, pas de peper toe naarmate je het lekker vindt én voor je te hanteren is. Ben je snel bang voor teveel, halveer dan de hoeveelheid van het recept. Laat de peper niet leidend zijn in je eten, maar geniet er wel van.