Erwten: gezondheidsaspecten en toepassingsmogelijkheden
De kleine groene peulvrucht is wel eens populairder geweest. De erwt die tot circa eind 20ste eeuw grootschalig vers, in pot, blik of ingevroren geconsumeerd werd, heeft aan populariteit aanzienlijk ingeboet. Door de toenemende keuze zijn er verschillende groenten de erwt voorbij gestreefd. Waarom is deze peulvrucht eigenlijk minder aantrekkelijk in het dagelijks eetpatroon? Is de erwt wel gezond genoeg? Als je al erwten verwerkt in de maaltijd, hoe maak je ze dan minder saai?
De basis
De erwt, afkomstig van de erwtenplant, officieel Pisum sativum, is een kleine groene peulvrucht en behoort tot de vlinderbloemigen (Fabaceae). Deze klimplant is meestal voorzien van witte bloemen. Waar de plant oorspronkelijk vandaan komt is niet bekend. Er zijn vele soorten erwten, te weten:
- doperwt
- kapucijnererwt
- groen en gele erwt
- kreukerwt
- (blauw) schokkers
- rozijnerwt
- grauwe erwt
- peultjes
- suikererwt
De gele erwt wordt voornamelijk voor de veevoederindustrie gebruikt. Verder kennen we nog de spliterwt, deze wordt vooral gebruikt tijdens de volle winterse erwtensoep. Al dan niet met worst en/of spek aangemaakt.
De erwt heeft lang tot de meer populaire groenten behoord, maar al sinds het begin van de 21ste eeuw is dit niet meer het geval. Hoewel het pallet aan groenten natuurlijk ook veel ruimer is geworden, is het niet echt logisch dat de erwt helemaal niet populair meer is. De erwt is namelijk gezond, goedkoop en overal verkrijgbaar.
Gezondheidsaspecten van de erwt
Erwten zijn naast vers ook in blik, diepvries of pot te koop. Hoewel de verpakkingsprocessen om erwten bij de consument te krijgen steeds beter worden, hebben verse erwten toch echt nog de meeste smaak. Biologisch geteeld is eigenlijk nog beter. De erwt is feitelijk ook relatief simpel zelf te telen. Veel verser dan dat, krijg je het niet.
Bron: Dustytoes, Pixabay Vitaminen en mineralen
Hoewel de meeste groenten wel in een gezond voedingspatroon thuishoren, is de erwt zeker niet een van de minste. De volgende vitaminen en mineralen vinden we terug in de erwt, te weten:
- Vitamine A
- Vitamine B1, B2, B3, B6, B11
- Vitamine C
- Vitamine E
- Vitamine K
- Kalium
- Calcium
- Magnesium
- Fosfor
- IJzer
- Zink
- Koper
- Aminozuurtryptofaan
Vezels
Als je erwten eet merk je het vrij snel, erwten vullen de maag. Hoe klein ze ook zijn. Er zitten veel proteïnen/eiwitten en vezels in en de voeding wordt in het lichaam zeer gelijkmatig verteerd. Het gevolg hiervan is, dat de bloedsuikerspiegel geen pieken en dalen kent. De voeding wordt gelijkmatig verwerkt in het lichaam en dat is goed voor een continu energieverbruik. Om een idee te geven wat er in erwten zit, kan de vergelijking getrokken worden tussen 80 gram erwten en een middelgroot ei. Qua eiwitten bevatten ze nagenoeg hetzelfde.
Bron: Meditations, Pixabay Hoe zijn erwten nog meer te eten?
Natuurlijk kan je bij de aardappel en het stukje vlees of vis, erwten als groente eten. Maar er zijn veel meer mogelijkheden. Mogelijkheden die stimuleren dat we gevarieerd eten en verschillende groenten ook combineren. Enkele voorbeelden geven een idee hoe je erwten nog meer in je maaltijd kunt verwerken.
Meng erwten met ander groenten
Alleen erwtjes kan als saai worden ervaren, maar wat let je om erwten te combineren met bijvoorbeeld:
- linzen
- gesnipperde rode of gele paprika
- mais en rode peper
- gehalveerde sherrytomaatjes
- rode ui of lente uitjes
- komijn
Onderdeel van een salade
Je kunt gekookte of beter nog gestoomde erwtjes ook onderdeel van een frisse salade laten zijn. Maak de salade aan met wat olijfolie, tomaatjes, stukjes komkommer en wat gegrilde courgetteschijfjes. Je kunt het met een stukje geitenkaas eten of gril een mootje zalm en sprenkel er wat citroen overheen.
Rijst met erwtjes
Erwten kunnen ook in de meer oosters georiënteerde maaltijd verwerkt worden. Combineer erwten met rijst en maak er een geheel met allerlei roerbakgroenten van. Je kunt het zonder vlees of vis eten, maar je kunt ook wat rundergehakt rul bakken en mengen in de wok, waar je alle groenten roerbakt. Vergeet tijdens het wokken niet wat ketjap toe te voegen.
Tot slot
Erwten zijn veelzijdig en zeker niet oubollig. Probeer eens wat uit, combineer verschillende groenten met elkaar en laat de erwten onderdeel van een gevarieerd groentepallet zijn. Gezond, lekker en prima te combineren.