Waar of niet waar? Misverstanden over water

Waar of niet waar? Misverstanden over water Als het over het thema "Water en gezondheid" gaat, noemt zich iedereen al gauw expert. Maar let op! Een overzicht van een aantal gangbare meningen toont aan dat er veel misverstanden over water bestaan. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid water die we drinken, de momenten waarop we water drinken en de invloed van water bij baden of douchen.

Hoe meer water, hoe beter

Fout! Dagelijks 1,5 liter water drinken is voldoende. Weliswaar heeft een volwassene dagelijks 2,5 liter vocht nodig, maar één liter nemen we automatisch al op via vast voedsel. Het is zinvol om de drank over de dag te verdelen, omdat het lichaam maar beperkte hoeveelheden vloeistof tegelijkertijd kan opnemen. Alleen wie aan duursport doet of blootgesteld wordt aan extreme hitte, moet meer dan 1,5 liter water drinken.

Koolzuurhoudend water is gezonder dan “plat” water

Nauwelijks. Wie van koolzuurhoudende dranken moet boeren en oprispingen krijgt, kan beter terugvallen op water zonder koolzuur, in België ook wel "plat water" genoemd. Vooral wanneer men ontzettende dorst heeft en veel drinkt. Ook mensen die maag/darmklachten hebben kunnen beter afzien van sterk borrelend water. Voor gezonde mensen is het gehalte aan koolzuur echter eerder een kwestie van smaak dan van gezondheid.

Tijdens de maaltijd moet je niet drinken

Fout. Het spreekt voor zich, als je twee grote glazen water leegt voor het eten, kan een gevoel van verzadiging optreden. Maar niemand hoeft drank tijdens de maaltijd te laten staan: voedsel glijdt immers beter naar binnen met vloeistof. Bovendien help vocht ook bij het wellen van de maagbrij en in de darm bij het vrijkomen van de voedingsstoffen. En omdat de meeste mensen tóch al te weinig drinken, moet je het zeker niet achterwege laten tijdens het eten.

Water in het oor is ongezond

Ja en nee. Het water zelf is niet het probleem, eerder de bacteriën die in veel water actief zijn. Ze kunnen een ontsteking veroorzaken wanneer de normale beschermende functie van het oor door uitgebreid baden wordt verzwakt. Het water spoelt oorsmeer uit het oor, dat de taak heeft om vuil uit het oor af te voeren, om bacteriën af te weren en micro-organismen uit te schakelen. En het verzacht de huid, zodat bacteriën gemakkelijk kunnen binnendringen.

Hard water is schadelijk

Nauwelijks. Hard water kan bij veelvuldig handen wassen, douchen en baden een gevoelige huid uitdrogen. Bovendien kan het haar zijn glans verliezen. In drinkwater moeten calcium en magnesium (bestanddelen van kalk) worden gezien als positief voor de mens. Deze essentiële mineralen zijn belangrijk voor de opbouw van botten en tanden en de energiestofwisseling. Maar voedingsmiddelen als zuivelproducten, volkoren brood, bananen of groenten dragen meer bij om de dagelijkse behoefte aan mineralen te dekken.

Koffie onttrekt water aan het lichaam

Fout. De invloed van koffie op de vochtbalans van het lichaam verschilt nauwelijks van die van water. Wie koffie drinkt, scheidt tot 84 procent van de geabsorbeerde vloeistof binnen een dag via de urine weer uit. Wie water drinkt, komt aan 81 procent. Dat verschil maakt nauwelijks iets uit. Dranken die meer dan 10 procent alcohol bevatten daarentegen (denk aan wijn), dragen aanzienlijk meer bij aan vochtverlies.

Gedestilleerd water is giftig

Gedistilleerd water verschilt eigenlijk niet zoveel van kraanwater. Strikt genomen is het verschil op een liter water 1,3 gram natriumchloride. Want in kraanwater wordt zout opgelost, ongeveer net zo veel als in zes zoutstengels. Je kunt dus net zo goed een slok gedestilleerd water drinken en dan op zes zoutstaafjes knabbelen.
© 2016 - 2020 Serkozy, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Water: geld besparen op (drink) water, douche, bad en wcWater: geld besparen op (drink) water, douche, bad en wcGemiddeld gebruikt één persoon 50.000 liter water in een jaar. Daar kan op bespaard worden. Zo kan je ongemerkt tijdens…
Gezonde voeding: WaterGezonde voeding: WaterWater, H2O, aqua, … Iedereen weet wat water is, en dat het voor de mens van levensbelang is. Zonder water kan de mens ge…
Bronwater of kraanwater?Bronwater of kraanwater?Op vakantie wordt geadviseerd om geen kraanwater te drinken. Voor Nederland geldt een dergelijk advies niet. Uit onderzo…
Oorzaken van rode vlekken na het douchenOorzaken van rode vlekken na het douchenHeeft u na het douchen last van rode vlekjes en/of jeuk? In dit artikel worden mogelijke oorzaken hiervan besproken.

Gezonde voeding voor de darmen en de darmfloraGezonde voeding voor de darmen en de darmfloraHoe kun je je darmen en darmflora verbeteren met voeding? Met darmflora of microbiota wordt het geheel van micro-organis…
Erwten: gezondheidsaspecten en toepassingsmogelijkhedenErwten: gezondheidsaspecten en toepassingsmogelijkhedenDe kleine groene peulvrucht is wel eens populairder geweest. De erwt die tot circa eind 20ste eeuw grootschalig vers, in…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Waar of niet waar? Misverstanden over water"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Serkozy
Gepubliceerd: 16-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!