Jeneverbes: Gezondheidsaspecten en toepassing
Jeneverbes, de meeste mensen kennen de struik c.q. conifeer wel. Voor veel mensen geldt dat ze de jeneverbes met name kennen als smaakmaker van gerechten. De jeneverbes is echter beduidend veelzijdiger en er wordt nogal wat geneeskracht aan de jeneverbes toegeschreven. Hoe gezond is de jeneverbes eigenlijk en hoe pas je het toe in de keuken als smaakmaker?
Jeneverbes, de basis
De jeneverbes, officieel juniperus communis, behoort tot de groep coniferen binnen de cipresfamilie. Het is een conifeer die van nature ook in Nederland voorkomt, maar feitelijk nagenoeg overal op het noordelijk halfrond terug te vinden is. Gemiddeld wordt de struik zo’n drie tot vier meter hoog, maar de struik kan ook uitgroeien tot zo’n twaalf meter. In Nederland is het een wettelijk beschermde boom.
Er bestaan mannelijke en vrouwelijke bomen en de zwartblauwe bessen rijpen gedurende twee jaar. Ze beginnen lichtgroen en in het tweede jaar, na de winter, krijgen ze de bekende donkerblauwe kleur. De bloeimaanden van de jeneverbes zijn de maanden april en mei.
Bron: DagMary, Pixabay Jeneverbeshout
Behalve toepassing in de keuken en als gezondheidsbevorderend middel, werd in het verleden ook het hout van de conifeer gebruikt. Men stookte het als een soort wierook op om de boze geesten te kunnen verdrijven. Het wordt nu nog zelden voor de houtkachel gebruikt, maar het kan wel. Ook voor dit hout geldt dat het dan wel eerst goed gedroogd moet worden.
Gezondheidsaspecten jeneverbes
Er worden nogal wat gezondheidsbevorderende aspecten toegeschreven aan de jeneverbes. De manier van toepassen is eenvoudig. Soms kan er op kauwen helpen, maar dat vindt niet iedereen lekker. Pas je het regelmatig toe in de voeding, bijvoorbeeld als smaakmaker, dan is dat ook prima voor het lichaam. Naast kauwen en in zijn geheel in een gerecht verwerken, kan je de jeneverbes ook pletten alvorens deze het gerecht in gaat. Tenslotte kan je de jeneverbes ook nog als sapje drinken.
Spijsvertering
Jeneverbes wordt gezien als maagversterker en stimulerend middel voor de spijsvertering. Door de juniperine in de jeneverbes wordt er een betere darmperistaltiek op gang gebracht. De jeneverbes staat ook bekend om de vochtafdrijvende werking en dit helpt mee om de afvalstoffen sneller via het spijsverteringskanaal uit het lichaam te verwijderen. Verder wordt de jeneverbes ook nog wel eens ingezet al reinigingskuur voor de darmen. In de reformwinkel verkopen ze het in de vorm van drankjes, al dan niet gecombineerd met andere stoffen.
Keel
Door stevig op de jeneverbes te kauwen, wordt de doorbloeding van de slijmvliezen gestimuleerd en verzacht het de keel als je verkouden bent en je veelvuldig moet hoesten. Het slikken wordt bovendien ook wat vergemakkelijkt. Verder voert het slijm en vuil effectief af.
Voldoende eten
Als je - om wat reden dan ook - moeite hebt om dagelijks voldoende voeding tot je te nemen, dan kan de jeneverbes je helpen om de eetlust op te wekken. Het stimuleert namelijk de aanmaak van gal en dat wekt de eetlust vervolgens weer op. Dit is overigens slechts ter ondersteuning en het blijft raadzaam als het een aanhoudend probleem is om, naast ondersteunende middelen zoals de jeneverbes, ook de diëtiste in te schakelen. Het lichaam heeft voeding nodig om te kunnen blijven functioneren, bovendien moet je ook voldoende vitaminen en mineralen binnen blijven krijgen.
Doorbloeding en bloedzuiverend
Als de doorbloeding van de huid niet optimaal is, denk aan winterhanden of wintervoeten, dan kan de jeneverbes ook uitkomst bieden. De jeneverbes stimuleert namelijk de doorbloeding in het lichaam. Naast het verwerken in voeding, zijn er ook speciale crèmes met jeneverbes. Voor winterhanden en wintervoeten, kan een dergelijk product ook ingezet worden. Bovendien kan de jeneverbes ook ondersteunen als je last van de menstruatie hebt.
De jeneverbes heeft verder bloedzuiverende eigenschappen en dat kan weer helpen als je bijvoorbeeld een onregelmatige huid hebt. Acné en een vette huid hebben baat bij regelmatige (orale) toepassing de jeneverbes.
Bron: Taken, Pixabay Toepassing jeneverbes in de keuken
De jeneverbes pas je het eenvoudigst toe als deze gedroogd is. Dan is het namelijk meer dan prima om tot poeder te verwerken. Als je jeneverbes in een gerecht meekookt is het goed de jeneverbes eerst te kneuzen. Pas dan komt de aromatische en zoete smaak van de jeneverbes op de beste manier vrij. Roosteren kan ook, leg de jeneverbessen gewoon op het rooster bij het vlees (leg ze voor het beste resultaat tegen het vlees aan of leg de bessen er op).
Pas jeneverbes toe als smaakmaker voor met name vlees. De jeneverbes kan echter ook prima in verschillende soepen verwerkt worden als smaakmaker en of verwerkt worden in een marinade. Kneus de jeneverbes alvorens deze toe te voegen, zodat de smaak opgenomen kan worden of voeg de jeneverbes aan je marinade toe in poedervorm. Zo geef je de marinade een geheel eigen smaak.
Tot slot
De jeneverbes is een prima smaakmaker en overal verkrijgbaar. Daarnaast is de jeneverbes ook nog eens gezond voor het lichaam en tenslotte kan je het ook nog in de reformwinkel als massageolie terugvinden. De multifunctionele jeneverbes.