Zijn wraps met kant-en-klare pakjes of kruidenmixen gezond?

Zijn wraps met kant-en-klare pakjes of kruidenmixen gezond? Wraps zijn gemaakt van tortilla’s. Tortilla’s zijn dun brood, meestal gemaakt van tarwebloem of tarwemeel. Er is niet één standaardrecept voor het maken van wraps, net als bijvoorbeeld pizza’s kun je oneindig variëren. Het is dus volledig persoonlijk welke ingrediënten je gebruikt voor je wrap. Wel zijn er in de supermarkt een aantal standaardrecepten die veelvuldig gebruikt worden. In hoeverre kunnen deze standaardrecepten/-pakketten als gezond gezien worden?

Tortilla’s

Van verschillende merken kun je tortilla’s kopen. Op sommige verpakkingen staat echter niet ‘tortilla’, maar ‘wrap’. Er lijkt weinig verschil tussen tortilla’s te zitten, maar niets is minder waar. Zo heb je zelfs tortilla’s van maïsmeel. Deze zijn ideaal voor mensen met een glutenintolerantie. Verder zijn de meeste tortilla’s die verkrijgbaar zijn in de supermarkt gemaakt van tarwebloem, er zijn wel tortilla’s van tarwemeel en volkorenmeel verkrijgbaar maar deze komen minder vaak voor. Het verschil tussen tarwebloem, tarwemeel en volkorenmeel is dat tarwebloem meer bewerkt is. Hierdoor is het een verfijnde koolhydraat dat als gevolg heeft dat het sneller in het bloed wordt opgenomen en hierdoor de bloedsuikerspiegel sneller stijgt. Voor mensen met diabetes of mensen die in het algemeen pieken en dalen in hun bloedsuikerspiegel willen vermijden is het dus beter om tortilla’s gemaakt van tarwemeel of volkorenmeel te consumeren.

Kruidenmixen

Het is erg lekker om aan wraps kruiden toe te voegen en hier heeft de supermarkt handig op ingespeeld door kant-en-klare kruidenmixen te verkopen. Anno 2016 zijn de kruidenmixen en pakketten van Honig en Knorr populair. Hieronder worden deze mixen/pakketten besproken.

Kruidenmix van Honig

De kruidenmix van Honig zal vast en zeker voor een lekkere smaak zorgen, maar één van de smaakversterkers die hiervoor zorgen is MSG oftewel E621. Door dit E-nummer worden de smaakpapillen gestimuleerd en hierdoor heb je de neiging om meer te eten. Naast dat het aanspoort om meer te eten zijn er mensen die er duizelig van worden. Verder kan slapeloosheid en hyperactiviteit optreden. Dit is anno 2016 alleen niet wetenschappelijk bewezen.

E631 is een andere smaakversterker die gebruikt is. Dit is met andere woorden natriuminosinaat. Dit is een E-nummer dat je beter niet kunt consumeren als je last hebt van astma of huidallergieën hebt. Ditzelfde geldt voor de smaakversterker E627 (natriumguanylaat).

Kruidenmix van Knorr

Knorr biedt ook een kruidenmix voor Mexicaanse wraps aan. Deze kruidenmix verschilt aanzienlijk in vergelijking met die van Honig. Bij het pakket van Knorr worden namelijk geen E-nummers toegevoegd. Zo zit er geen E621, E627 en E631 in. Wel zit er gistextract in de kruidenmix van Knorr. Gistextract bevat net als MSG vrije glutamaat-ionen. Die lijken bij MSG voor de bijwerkingen te zorgen, dit is echter niet wetenschappelijk bewezen.

Kruidenmix van natuurwinkels

Er is wel een manier om natuurlijke kruidenmix toe te voegen aan wraps zonder het zelf te maken. Bij natuurwinkels zijn namelijk producten te koop voor onder andere Mexicaanse wraps. Deze bevatten vaak geen E-nummers of gistextract en zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten.

Pakketten met meer dan alleen kruidenmix

Naast alleen kruidenmixen kun je ook meer volledige pakketten in de supermarkt kopen. Zo biedt Honig ook een pakket aan voor Mexicaanse wraps waar naast een kruidenmix ook tortilla’s en tomatensaus in zit. De kruidenmix is reeds besproken, maar hoe gezond zijn de tortilla’s en de tomatensaus van dit pakket?

Familiegerecht Mexicaanse wraps Honig

Tortilla
De tortilla’s die bij het Honig familiegerecht zitten zijn gemaakt van tarwebloem, zoals eerder besproken is het gezonder om voor tortilla’s die gemaakt zijn van tarwemeel te kiezen.

Tomatensaus
In de tomatensaus van dit familiegerecht zit ook MSG, verder zit er E635 in dat gebruikt wordt om de MSG-smaak te verstevigen.

Mexicaanse wrappakket van Knorr

Tortilla
Knorr biedt ook een dergelijk pakket aan. Hierbij zijn de tortilla’s ook van tarwebloem gemaakt.

Sausmix
Bij het pakket van Knorr zit een sausmix. Dit zijn kruiden die samen met water als saus dienen. In de sausmix van Knorr zit suiker, maar er zijn geen E-nummers aan toegevoegd.

Zelf toevoegen

In de pakketten van de supermarkt zitten tortilla’s, kruiden en een saus. Maar hiermee kun je natuurlijk nog geen wrap maken. Er zijn meer ingrediënten voor nodig.

Rundergehakt

Zo wordt bij de Mexicaanse wrap veelal rundergehakt als vulling gekozen. Rundergehakt valt onder rood vlees. In 2015 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan de hand van verschillende onderzoeken bewerkt vlees als kankerverwekkend bestempeld en rood vlees als mogelijk kankerverwekkend. Verder raadt het Voedingscentrum aan om per week maximaal 300 gram rood vlees te consumeren. Het is dus aan te raden niet te veel rundergehakt te consumeren.

Kip

Naast Mexicaanse wraps zijn er ook Oosterse wraps, bij Oosterse wraps wordt vaak kip gebruikt als vulling. Onbewerkte kipfilet past bij een gezond dieet aangezien er veel eiwit en gezonde vitaminen en mineralen in zitten. Bovendien is kip geen rood vlees, maar wit vlees.

Maïs, ui en paprika

Maïs is een gezonde groente, mits je het vers koopt, van een maïskolf dus. Aan ingeblikte maïs is meestal suiker toegevoegd waardoor dit een minder gezonde keuze is. Ui is een gezonde toevoeging op het eten, je moet even door de tranen heen bijten tijdens het snijden, maar hier krijg je wel een zeer gezonde toevoeging voor terug. Ook paprika is een erg gezonde toevoeging aan de maaltijd. Het bevat veel vitaminen en mineralen.

Kaas

Het ligt er echt aan welke kaas je bij de wrap gebruikt aangezien sommige kazen erg vet kunnen zijn. Bij wraps wordt echter vaak alleen aan de bovenkant wat kaas toegevoegd, niet in grote hoeveelheden.

Zelf wraps maken

Verder kun je natuurlijk ook zelf wraps maken. Zo kun je zelf tortilla’s maken en je kunt verder zelf bepalen wat voor ingrediënten er gebruikt worden bij de vulling. Ook de smaakversterkers heb je zelf in de hand. Als je zeker wilt zijn dat je een gezonde wrap consumeert is het verstandig dat je de gehele wrap zelf maakt.
© 2016 - 2024 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gemakkelijke borrelhapjes: Rookvlees met roomkaas en wrapsBent u de standaard hapjes zoals een stukje kaas, worst en een komkommer helemaal zat en wilt u eens wat unieks op tafel…
Recepten wrap met kip op verschillende manierenRecepten wrap met kip op verschillende manierenDe wrap wordt steeds populairder en er verschijnen steeds meer varianten. Gezond en lekker en bovendien snel klaar te ma…
Wat te doen met... Kruidenkaas!Met kruidenkaas kan je heel wat meer doen dan de meeste mensen denken. Combineer het met wraps, roggebrood of rookvlees…
Body wraps, afvallen zonder moeite te doenBody wraps, afvallen zonder moeite te doenAfvallen door middel van body wraps is een relatief nieuwe manier van afslanken. Door middel van een wrap die om een pro…

Stevia, hét alternatief voor suiker?Stevia, hét alternatief voor suiker?We zien het steeds vaker opduiken in allerlei producten, stevia. We weten inmiddels dat geraffineerde kristalsuiker simp…
Fruit en groenten: onontbeerlijk voor een goede gezondheidFruit en groenten: onontbeerlijk voor een goede gezondheidHet eten van vers fruit en verse groenten is een grote stap vooruit richting een goede gezondheid. Ze bevatten per calor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
  • http://www.ah.nl/producten/product/wi132377/honig-familiegerecht-mexicaanse-wraps
  • http://eten-en-drinken.infonu.nl/producten/164110-is-bewerkt-vlees-en-rood-vlees-gevaarlijk.html
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kip.aspx
  • http://gezondheidenvoeding.nl/voeding/e-nummers/e621-mononatriumglutamaat-msg-vermijden-gevaar-voor-je-gezondheid/
  • http://www.food-info.net/nl/e/e631.htm
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/smaakversterkers.aspx?enummer=e631%20dinatriuminosinaat
  • http://www.e-nummers-lijst.nl/alle-e-nummers/e631-natriuminosinaat/
  • http://www.food-info.net/nl/e/e635.htm
  • http://www.e-nummers-lijst.nl/alle-e-nummers/e635-dinatrium-5-ribonucleotide/
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/smaakversterkers.aspx?enummer=e631%20dinatriuminosinaat
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vlees.aspx
Freshprince (112 artikelen)
Gepubliceerd: 12-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.