Patisson, een onbekende veelzijdige vrucht

Patisson, een onbekende veelzijdige vrucht De patisson is een kleine vrucht die familie is van onder meer de pompoen en de courgette. Het is een kleine vrucht die je niet in alle reguliere winkels in Nederland tegen zult komen. Het zijn meestal de speciaalzaken die de patisson verkopen. Deze relatief kleine vrucht is gezond en lekker en op verschillende manieren toepasbaar in de keuken.

Patisson, de basis

Patisson valt binnen de categorie 'vruchten' maar tegelijkertijd ook binnen de categorie 'groenten'. De patisson behoort tot de familie waar ook de pompoen, meloen, courgette en komkommer binnen vallen. De officiële naam is cucurbita pepo, variatie ovifera, en dat is vrij vertaald ‘sierpompoen’. Patisson komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en het noordelijke gedeelte van Zuid-Amerika.

De vrucht wordt gemiddeld tussen de vijftien en twintig centimeter groot en kan verschillende kleuren hebben, te weten:
  • Wit
  • Geel
  • Licht- tot middengroen

Smaak

De smaak van de patisson is licht zoet; zeker geen scherpe smaak. Je proeft ietwat citrus terug in de vrucht. Dit geldt voor alle kleuren patissons.

Oogsten en koelen

De oogst van de patisson is van juli tot oktober en ook de kleine nog jonge patisson kan al geoogst worden. Vanaf vier centimeter kunnen deze succesvol geoogst worden. Bij de patisson die groter is dan pakweg achttien centimeter, krijg je met veel smaakverlies te maken. De kleine jongere versie kan enkele weken in de koeling bewaard worden en de grote versie wel enkele maanden.

Bron: Alexas Fotos, PixabayBron: Alexas Fotos, Pixabay

Gezondheidsaspecten van de patisson

Voedingswaarden

De voedingswaarde van de patisson per honderd gram is als volgt:
  • Energie/kilocalorie 17
  • Vet 0,2 gram, waarvan verzadigd 0 gram
  • Koolhydraten 3,8 gram
  • Voedingsvezels 1,2 gram
  • Suikers 2,4 gram
  • Eiwitten 1,2 gram

Vitamines en mineralen

De vrucht bevat de volgende vitamines en mineralen, te weten:
  • Vitamine A, B3, B6, B11, B12, C, D
  • Calcium
  • IJzer
  • Kalium
  • Magnesium
  • Natrium

De patisson bevat weinig calorieën, veel vezels en antioxidanten. Het vitamine D-gehalte in de patisson is overigens redelijk beperkt.

Hoe gezond is de patisson voor het lichaam?

Ieder lichaam heeft vitamines en mineralen nodig, we kunnen niet zonder. Patisson bevat kalium en magnesium en dat is een natuurlijke remmer van de bloeddruk. De vele antioxidanten in de patisson zijn weer goed voor het ‘schoonhouden’ van de bloedvatwanden. Dit alles maakt dat het hart minder hard hoeft te pompen en de kans op aderverkalking op deze wijze verkleind wordt.

Verder past de patisson, met het geringe aantal calorieën, prima in een dieet om op een verantwoorde wijze lichaamsgewicht te verliezen. Temeer de patisson naast de nodige vitamines en mineralen ook vezels bevat. Dat laatste is weer belangrijk om de darmen optimaal aan het werk te houden.

De enige ‘maar’ die bij patisson te bedenken is, is de geringe hoeveelheid oxaalzuur. Als je problemen hebt met de nieren of galblaas (nier- of galblaasstenen), dan kan dit het probleem verergeren. In dat geval is het niet raadzaam patisson te eten.

Verwerken in de maaltijd

Soep

Patisson kan je verwerken zoals de reguliere pompoen. Denk hierbij aan het maken van een lekkere soep. Meestal wordt patisson ook gebruikt om een herfstsoep van te maken. Voeg aan het vruchtvlees een kwart van het vruchtvlees aan water toe (4 : 1) en verder een ui, enkele teentjes knoflook, een winterpeen en enkele druppels tabasco en laat het geheel even zacht doorkoken. Als laatste enkele eetlepels crème fraîche toevoegen om de soep een romige smaak te geven. Serveer de soep met met enkele plakken volkoren stokbrood.

Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Salade
Patisson is ook te eten in de salade. Het heeft een frisse, zacht zoete smaak en geeft een salade net die frisheid die bijvoorbeeld een lentesalade kan gebruiken.

Voor de salade maak je de patisson schoon, bij voorkeur met een zacht borsteltje. Schaaf de patisson in dunne plakjes bijvoorbeeld met een kaasschaaf. De jonge patisson heeft nog een zachtere schil en is daarom goed te schaven. Heb je een wat oudere patisson, dan kan je deze beter schillen en in plakjes of blokjes snijden. Maak de salade compleet met wat gemengde salade, een scheutje olijfolie, wat kappertjes en pijnpoompitjes. Over het geheel kan je nog wat gebrokkelde geitenkaas uitstrooien.

Ovenschotel

De patisson is ook prima te verwerken in een ovenschotel. Je fruit kleingemaakte ui en enkele teentjes knoflook aan in een pan met olijfolie gecombineerd met boter. Daarna voeg je enkele tomaten en wat peper en zout toe en laat je rustig een dikkere tomatenmassa ontstaan. Desgewenst kan je aan de dikkere massa nog wat peterselie of koriander naar smaak toevoegen. Allebei de kruiden kunnen gebruikt worden en dit is geheel afhankelijk van de persoonlijke smaak.

De patisson schil je of als deze nog zachter en jonger is, kan het in plakken gesneden worden. Leg deze in water met een snufje zout om te laten koken. Na zo’n vijftal minuten is het al gaar. Goed uit laten lekken, de plakken in een schaal leggen en je dikkere tomatenmassa er overheen gieten. Voeg nog een klontje boter toe en laat het geheel in de oven doorgaren. Afhankelijk van de hoeveelheid moet je uitgaan van zo'n tien minuten tot maximaal zo’n twintig minuten. Serveer het gerecht met kleine balletjes rundergehakt, bij voorkeur voorzien van wat kruiden, of een pittige rookworst.

Tot slot

Patisson is zowel als fruit als groente relatief onbekend op de West-Europese markt. Dat maakt de vrucht overigens niet minder veelzijdig, lekker én gezond. Bovendien heeft de patisson een opmerkelijk uiterlijk en kan zelfs in zijn geheel als sierfruit toegepast worden.
© 2018 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Plattekaaspudding, appelvla en fruitpuddingPlattekaaspudding, appelvla en fruitpuddingPlattekaaspudding, appelvla en fruitpudding. Eén ding hebben ze gemeen: het zijn nagerechten om je vingers van af te lik…
Pompoen, veelzijdig en zacht van smaak en textuurPompoen, veelzijdig en zacht van smaak en textuurPompoen is een makkelijke groente die je decoratief in je keuken kunt laten staan om hem te gebruiken als het zo uit kom…
Dik worden van fruitEen grote valkuil bij mensen die willen afvallen, is het plotseling overstappen op het eten van (veel) fruit. Een appel,…

Wobenzym Plus: enzymen voor gezonde en pijnvrije gewrichtenWobenzym Plus: enzymen voor gezonde en pijnvrije gewrichtenWobenzym Plus is een supplement dat de enzymen bromelaïne, trypsine en rutoside combineert. Deze combinatie van enzymen…
Lactoferrine: ondersteunt darmflora en bestrijdt bacteriënLactoferrine: ondersteunt darmflora en bestrijdt bacteriënLactoferrine is een ontstekingsremmend eiwit dat helpt om de darmflora gezond te houden. Extra inname van lactoferrine i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Patisson
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Oxaalzuur
  • Afbeelding bron 1: Alexas Fotos, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 15-02-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.