Wobenzym Plus: enzymen voor gezonde en pijnvrije gewrichten

Wobenzym Plus: enzymen voor gezonde en pijnvrije gewrichten Wobenzym Plus is een supplement dat de enzymen bromelaïne, trypsine en rutoside combineert. Deze combinatie van enzymen wordt ingezet voor het behoud van soepele spieren en gezond kraakbeen. Elk van de enzymen heeft een eigen werking ter bevordering van deze doelen. Tezamen werken ze ontstekingsremmend en pijnstillend bij pijnlijke spieren en gewrichten als gevolg van artrose, artritis of andere vormen van gewrichtsontsteking of -slijtage.

Wobenzym Plus


Wat is Wobenzym Plus?

Wobenzym Plus is een enzymcomplex dat wordt gemaakt door het Duitse bedrijf Mucos Pharma. In Nederland mag het middel dan niet zo bekend zijn, in Duitsland is het al jaren lang een erg populair enzympreparaat dat geadviseerd wordt bij klachten van de spieren, gewrichten en het kraakbeen. Wobenzym Plus combineert drie verschillende plantaardige enzymen die goed zijn voor het behoud van soepele spieren en gezond kraakbeen, te weten bromelaïne, trypsine en rutoside trihydraat. Wobenzym Plus is daarnaast verrijkt met vitamine C en D.

Enzymen zijn eiwitten die als katalysator fungeren bij bepaalde reacties in of buiten een cel in het menselijk lichaam. Ze maken deze reactie mogelijk of versnellen juist de bestaande reactie. Enzymen zijn aanwezig in voedsel en worden gemaakt in de cellen van organismen van onder meer planten en schimmels. Naast bromelaïne, trypsine en rutoside zijn enkele voorbeelden van bekende enzymen amylase, cellulase, lactase, pancreatine en pectinase. Elk enzym heeft een specifieke werking. De enzymen in Wobenzym Plus hebben allen een functie die bijdraagt aan het soepel houden van de spieren en het gezond houden van het kraakbeen.

Samenstelling Wobenzym Plus

Wobenzym Plus heeft de volgende samenstelling:
 • 540 mg bromelaïne (2700 FIP-eenheden)
 • 288 mg trypsine (8640 FIP-eenheden)
 • 600 mg rutoside trihydraat
 • 200 mg vitamine C (250% ADH)
 • 10 mcg vitamine D (250% ADH)

Bromelaïne werkt ontstekingsremmend en reduceert zwelling in gewrichten

Bromelaïne is een sulfhydryl-bevattend enzym dat voorkomt in ananas. Bromelaïne bevat eiwitsplitsende proteasen. Dit zijn enzymen die de afbraak van eiwitten en andere ketens van aminozuren katalyseren. Vanwege het vermogen om ontstekingen te remmen en celsignalatie te bevorderen wordt bromelaïne al decennia lang geïsoleerd uit ananas en gebruikt in diverse voedingssupplementen. Vooral de ontstekingsremmende werking van bromelaïne maakt het enzym tot een belangrijk supplement voor de bevordering van gezond kraakbeen. Bromelaïne wordt onder meer ingezet als ontstekingsremmer bij artrose en artritis en om zwellingen in gewrichten na operatieve ingrepen te verminderen (Walker c.s., 2002).

Trypsine ondersteunt de werking van bromelaïne

Trypsine is een enzym dat in de dunne darm voedingseiwitten afbreekt. Het splitst peptidebindingen afkomstig uit de aminozuren lysine en arginine. Het wordt in het menselijk lichaam geproduceerd door de alvleesklier maar kan ook worden geïsoleerd uit planten, schimmels en bacteriën. Het wordt vaak gebruikt in supplementen in combinatie met bromelaïne als ontstekingsremmer.

Rutoside werkt pijnstillend bij gewrichtsontstekingen

Rutoside - ook wel rutine of quercetine-3-rutinoside genoemd - is een enzym dat gewonnen wordt uit onder meer rabarber, appel, uien en boekwijt. Alhoewel het geen vitamine is wordt het soms aangeduid als 'vitamine P'. Rutoside wordt vooral gebruikt in supplementen die de doorbloeding ondersteunen en zwelling door ontsteking tegengaan. Oostenrijks onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van rutine bij artrose net zo effectief kan zijn als diclofenac. In een dubbelblind onderzoek waarbij de ene helft van de proefpersonen diclofenac en de andere helft een rutosine-supplement kreeg toegediend gaven beiden groepen een vergelijkbare pijnreductie aan op de Lequesne index voor pijnindicatie (Klein & Kullich, 2000).

Hoe gebruik je Wobenzym Plus?

Wobenzym Plus dient twee maal per dag in een dosering van twee tabletten per keer te worden ingenomen. De tabletjes moeten een half uur tot een uur voor de maaltijd heel worden doorgeslikt met een ruime hoeveelheid water of sap, dus zonder te kauwen. De tabletjes zijn niet groot, maar wie toch moeite heeft met het heel doorslikken ervan kan ze ook innemen met een hap yoghurt of vla.

Omdat Wobenzym Plus veilig in gebruik is en er geen bijwerkingen van bekend zijn mag het supplement langere tijd gebruikt worden. Vanwege de aanwezigheid van enzymen wordt gebruik afgeraden tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding.

Verkrijgbaarheid Wobenzym Plus

Wobenzym Plus is een van oorsprong Duits product maar het wordt ook gemaakt voor de Nederlandse markt, met een Nederlandse verpakking en bijsluiter. Het is verkrijgbaar via diverse drogisterijen en webshops in verpakkingen van 60 en 120 tabletten.

Lees verder

© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
GewrichtsklachtenGewrichtsklachtenGewrichtsklachten kunnen behoorlijk vervelend zijn. Stramme spieren en pijnlijke gewrichten vormen een belemmering op on…
Bromelaïne (ananas) voor de gezondheid en spijsverteringBromelaïne (ananas) voor de gezondheid en spijsverteringBromelaïne is een spijsverteringsenzym en wordt aangetroffen in de ananasplant. Het enzym helpt de maag en darmen bij he…

Maqui poeder: product van superfruit rijk aan antioxidantenMaqui poeder: product van superfruit rijk aan antioxidantenMaqui poeder wordt gemaakt van maqui bessen. Deze besjes groeien uitsluitend in het Chileense en Argentijnse regenwoud e…
Patisson, een onbekende veelzijdige vruchtPatisson, een onbekende veelzijdige vruchtDe patisson is een kleine vrucht die familie is van onder meer de pompoen en de courgette. Het is een kleine vrucht die…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Naturwohl-gesundheit, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Enzym
 • http://www.nutranews.org/sujet.pl?id=1278&langue_id=6
 • https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-879-trypsin.aspx?activeingredientid=879&activeingredientname=trypsin
 • Walker A.F. et al., Bromelain reduces mild acute knee pain and improves well-being in a dose-dependant fashion in an open study of otherwise healthy adults, Phytomedicine, 2002 Dec; 9(8): 681-6.
 • https://link.springer.com/article/10.2165/00044011-200019010-00003 (Klein & Kullich, 2000).
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 23-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.