De Kracht van Proteïne (Eiwit) bij Gewichtsverlies

De Kracht van Proteïne (Eiwit) bij Gewichtsverlies Het belang van proteïne (eiwit) wordt door veel mensen onderschat. Hier zal worden uitgelegd waarom proteïne zo belangrijk is voor ons lichaam en speciaal voor mensen die bezig zijn met gewichtsverlies. Verder lees je hier wat de gevolgen kunnen zijn van een tekort aan eiwit.

Proteïne (Eiwit) is de Motor van ons Lichaam

Ons lichaam wordt vaak beschreven als de meest complexe en ingewikkelde machine die er bestaat. Er zijn vele essentiële brandstoffen nodig om deze machine goed te laten functioneren zoals water, vele verschillende vitaminen, mineralen en sporenelementen. Veel mensen schijnen echter een zeer belangrijke bron van energie, proteïne (eiwit) over het hoofd te zien. Proteïne is ook zeer gezond en zeer belangrijk voor iedereen die gewicht wil verliezen.

The Rol Van Proteïne (Eiwit) In Ons Lichaam

Alles wat we zijn en wat we doen berust op de kracht van proteïne. Zoals je misschien nog zult herinneren van de basisschool zijn de aminozuren in eiwit de bouwstenen van het leven. Proteïne is essentieel voor iedere cel in ons lichaam en bestaat uit 22 aminozuren. De eiwitten worden opgeslagen in de spieren totdat ze worden aangewend voor de verschillende functies.

De functies van Proteïne

  • de opbouw en herstel van weefsel
  • het produceren van enzymen
  • het produceren van hormonen
  • het helpt het bloed zuurstof te verspreiden door ons lichaam

Wetenschappers hebben vastgesteld dat 10% tot 35% van onze dagelijkse inname van calorieën via proteïne zou moeten gebeuren. Hoewel mannen over het algemeen meer proteïne nodig hebben dan vrouwen is het ook voor vrouwen nog steeds een belangrijke voedingsstof, zeker als zij proberen gewicht te verliezen.

Proteïne en Gewichtsverlies

Wat is het belang van proteïne bij gewichtsverlies? Proteïne is zeer belangrijk voor iedereen die gewicht wil verliezen. Proteïne neemt het hongergevoel weg, en wie wil dat nu niet gedurende de periode dat je actief gewicht wilt verliezen. Wanneer het lichaam de proteïne verteert en absorbeert wordt er een boodschap naar de hersenen gestuurd dat je tevredengesteld bent. De hersenen weten dan dat je op dit moment niet meer voeding nodig hebt waardoor je geen hongergevoel meer hebt. Door je ervan te verzekeren dat je voldoende eiwitten van goede kwaliteit binnen krijgt zul je minder gaan eten waardoor je gewicht zult verliezen.

Proteïne en Spiermassa

Verder zal proteïne jouw stofwisseling verbeteren doordat het jouw spiermassa op peil houdt en zelfs zal uitbreiden. Door deze extra spiermassa zul je meer calorieën kunnen verbranden. Als je hierbij nog enkele lichaamsoefeningen per dag doet zal jouw stofwisseling enorm toenemen en zul je extra gewicht verliezen.

Proteïne en Bloedsuikerspiegel

Ten slotte is proteïne ook erg belangrijk voor mensen met een laag bloedsuikergehalte. Proteïne doet echt wonderen om uw bloedsuikerspiegel te reguleren. Het verlangen naar alle tussendoortjes zal hierdoor sterk afnemen. Hierdoor zul je minder snel geneigd zijn om naar die ongezonde hapjes en snacks te grijpen waardoor je weer minder calorieën binnenkrijgt. Dit heeft weer een positief effect op jouw doel om gewicht te verliezen.

Het Belang van Proteïne in Ieder Dieet

Samenvattend kunnen we gerust stellen dat proteïne van essentieel belang is in het voedingspatroon van iedereen maar nog veel meer van degenen die gewicht willen verliezen.

Een Tekort aan Proteïne kan leiden tot

  • afname van de spiermassa
  • verslechtering van het immuunsysteem
  • een slechter functionerend hart
  • een slechter functionerend ademhalingssysteem

Voldoende proteïne zal ervoor zorgen dat je jouw gewichtsverlies proces veel aangenamer zal ervaren. Je zult gewicht verliezen zonder het extreme hongergevoel te moeten ondergaan. Je zult jouw stofwisseling verbeteren waardoor je ook calorieën zult verbranden wanneer je inactief bent.
© 2008 - 2024 Wubbo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Atkins dieet: voortgezet gewichtsverliesAtkins dieet: voortgezet gewichtsverliesHet voortgezet gewichtsverlies is de tweede fase in het Atkins dieet. In deze fase voeg je elke week vijf gram koolhydra…
Soja en zijn voordelen voor onze gezondheidSoja en zijn voordelen voor onze gezondheidSoja is een voedingsmiddel dat heel sterk aan populariteit heeft gewonnen in onze westerse cultuur. Dit komt door zijn s…
Eierdooier scheiden: hoe doe je dit handig?Eierdooier scheiden: hoe doe je dit handig?Een eierdooier scheiden is een uitdaging. Bijna heeft weleens een ongelukje gemaakt met de eidooier scheiden van het eiw…
De vele voordelen van eiwitOnderzoek laat zien dat eiwit veel voordelen biedt aan gewichtheffers, krachtsporters en andere actieve sporters die pro…

Gezond eten voor weinig geldGezond eten voor weinig geldDe kostprijs van voedingsmiddelen speelt ongetwijfeld een belangrijke rol bij de voedselkeuze van een individu. Zeker wa…
Op kamers wonen, gezond eten en levenOp kamers wonen, gezond eten en levenGezond leven en zorgen dat je verzekerd bent met een goede zorgverzekering. Als je eenmaal op jezelf woont, moet je ook…
Wubbo (61 artikelen)
Laatste update: 21-10-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.